Δευτέρα του Πάσχα στο Άγιον Όρος: Η Γιορτή των Κελλιωτών

Η γιορτή του Πάσχα στο Άγιον Όρος, κορυφώνεται τη Δευτέρα με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Άξιον Εστί στις Καρυές. Η «Φοβερά Προστασία» του μοναστηριού

Ξεχάστε όσα ξέρετε από τον κοσμικό εορτασμό της Ανάστασης.

Στο Άγιον Όρος, η ακολουθία της Ανάστασης ξεκινά γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώνεται με το χάραμα, με τις καμπάνες να χτυπάν χαρμόσυνα. Μετά το τέλος της Ακολουθίας, μοναχοί και πιστοί παρακάθονται στην Τράπεζα για το Πασχαλινό τραπέζι που αποτελείται μονό από ψαρόσουπα και ψάρι ενώ γύρω στις 12 με 1 το μεσημέρι τελείται ο εσπερινός της αγάπης με τις καμπάνες να ηχούν ασταμάτητα.

Κορύφωση τη Δευτέρα του Πάσχα

Οι εκδηλώσεις του Πάσχα, στο Άγιον Όρος, κορυφώνονται με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Άξιον Εστί στις Καρυές, τη μικρή πρωτεύουσα των 200 κατοίκων. 

Πλήθος πιστών συρρέει στην Αθωνική πρωτεύουσα –η εξάωρη λιτανεία στην ανθισμένη φύση του Όρους είναι υπέροχη. 

«Ένα από τα ωραιότερα έθιμα του θρησκευτικού βίου του Αγίου Όρους είναι οι Πασχαλινές λιτανείες. Όλα τα Μοναστήρια τελούν τη λιτανεία τους, άλλα τη Δεύτερη και άλλα την Τρίτη ημέρα του Πάσχα. Γραφικότερη θρησκευτική τελετή δεν έχω δει. Θα μπορούσε να την ονομάσει κανείς καλογερικά Ανθεστήρια» (Γ. Αθάνας, 1926, εφημερίδα «Πολιτεία»).

Η Φοβερά Προστασία του μοναστηριού

«Η πομπή της λιτανείας, χωρίς τίποτε το κοσμικό (μπάντες κλπ) έχει μεγαλοπρέπεια και γραφικότητα και, καθώς πραγματοποιείται μέσα στην ανθισμένη φύση και στο καταπράσινο περιβάλλον των Καρυών, είναι ένα γεγονός μοναδικό.

Προπορεύεται ο μοναχός με το χειροτάλαντο κι ακολουθούν οι ψαλτάδες, οι ιερομόναχοι και οι ιεροδιάκονοι ντυμένοι, με τα θυμιατά οι τελευταίοι, ο επίσκοπος που προεξάρχει (τα τελευταία χρόνια οι υπάρχοντες στο Όρος Επίσκοποι σχολάρχες της Αθωνιάδος), ο Πρώτος με τους άλλους Επιστάτες, η Παναγία, μοναχοί και λαϊκοί που σπεύδουν στη λιτανεία με πολλή χαρά, αν και στο παρελθόν ελάχιστες υπήρξαν οι περιπτώσεις ολιγωρίας μοναχών να συμμετάσχουν στη λιτάνευση, που γνώρισαν την ‘οργή του Θεού’.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις Καρυές οι κελλιώτες καλλιεργούν συστηματικά κηπευτικά, οπωρικά κ.ά. και η λιτάνευση αποτελεί ευλογία για την ευδοκίμησή τους. Τον χαρακτήρα, άλλωστε, αυτόν έχει το έθιμο σε ολόκληρη την Ελλάδα…» έγραφε ο στο βιβλίο του «Η καθημερινή ζωή στο Άγιον Όρος» (1999) ο Ι. Μ. Χατζηφώτης.

Η Γιορτή των Κελλιωτών

Οι Κελλιώτες έχουν τον πρώτο λόγο. Θεωρούν τη Θαυματουργή Εικόνα του Αξιον Εστί ολότελα δική τους -σε κελλί έγινε το ψάλσιμο του ύμνου απ’ τον Αρχάγγελο και από ‘κει την μετέφεραν οι πατέρες τον ενδέκατο αιώνα στο Πρωτάτο. Δική τους είναι η Εικόνα και «δεν Την έφεραν οι Μοναστηριακοί από κανένα Μοναστήρι τους …» γι αυτό και προσδιορίζεται ως πολιούχος και προστάτιδα ολοκλήρου του Αγίου Όρους.

«Φανοί, εισοδικά, θυμιατά, λάβαρα, σημαίες, είναι ήδη στο δρόμο και θα συνοδεύουν την εικόνα σε όλη την διαδρομή. Εκτός  δε απ’ τις γαλανόλευκες σημαίες, του φρονήματος των μοναχών και της αγάπης των προς την πατρίδα εκδηλωτικές, δεν θα λείψουν και οι κιτρινόμαυρες βυζαντινές με τον σταυροστεφανωμένο δικέφαλο αετό, ως ιστορική ενατένισις και ευλαβής αναφορά στη δόξα της βασιλεύουσας Πόλης και στη συγγένεια του Όρους μ’ αυτήν» αναφέρει το Τυπικό του 1508. 

Έξι ώρες στο ανθισμένο Περιβόλι της Παναγιάς

Έξι ολόκληρες ώρες διαρκεί η περιφορά, διάστημα κατά το οποίο οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και οι βυζαντινές μελωδίες πλημμυρίζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό.

Η λιτανεία περνάει από τα κονάκια και τα κελλιά των μοναχών οι οποίοι υποδέχονται την εικόνα με τιμές και παράλληλα προσφέρουν εδέσματα, τυρί και κρασί για να κεραστούν οι επισκέπτες του Αγίου Όρους.

Τρίτη του Πάσχα, η ανταπόδοση

Την Τρίτη του Πάσχα στη Μονή Κουτλουμουσίου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Φοβεράς Προστασίας από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου ανταποδίδει την επίσκεψη του «Άξιον Εστίν», που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι.

ΠΗΓΗ: THETOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.