Bellum contra omnes…
Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Ευκταίον ο πρωθυπουργός να μένει στο Μαξίμου. H ζημία είναι λιγότερη, όταν βυσσοδομεί κατά των αντιπάλων του, κατασκευάζοντας νοβάρτις, παρά να διαπραγματεύεται με γείτονες συνθήκες Πρεσπών. Πολλώ μάλλον θεωρὠν εαυτόν Ταλεϋράνδο, επιχειρεί να επιλύσει άναρχα εθνικά ζητήματα από εκατονταετίας.
Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε ανέχθηκε Τούρκο πρόεδρο να αναφέρεται στην υφαλοκρηπίδα, χωρίς να του υποδείξει ότι η συνθήκη της Γενεύης -1957- αναγνώρισε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Άλλωστε, η Τουρκία στις δεκαετίες ´70 και ´80 δεν έθεσε ζήτημα ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Οταν η Τουρκία -1973- με πρόσχημα έρευνες για πετρέλαιο επιχείρησε να δημιουργήσει θέμα, η συνθήκη της Γενεύης ίσχυε στο ακέραιο. Η Ελλάδα, το 1995, επικύρωσε την συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, καθιστώντας την, εσωτερικό Δίκαιο. Επειδή η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει την συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών, δεν σημαίνει ότι το διεθνές δίκαιο δεν ισχύει. Η αρχή του χρονολογείται το 367 π.Χ. με το συνἐδριο στα Σούσα…
Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στους “ομοεθνείς” του, εννοώντας τους Ελληνες υπηκόους, μουσουλμάνους το θρήσκευμα. Στους Έλληνες πολίτες εξαιρέσεις δεν υφίστανται. Στην συμφωνία της Λωζάννης -άρθο 2β- για την ανταλλαγή των πληθυσμών δεν αναφέρεται εθνότητα, αλλά θρἠσκευμα -μουσουλμάνοι- σε ανταλλαγή με Ελληνες Ορθοδόξους. Eξαιρέθηκαν οι ελληορθόδοξοι της Κωνσταντινουπόλεως. Πώς γίνεται και οι ελληνορθοδόξοι στην Κωνσταντινούπολη έμειναν μια χούφτα; Οι διεθνείς συνθήκες δεν γερνούν, ούτε εφαρμόζονται αλά καρτ. Δεν ακούσαμε τί απάντησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πιστεύω να χαθήκαμε εμείς στη μετάφραση…
Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στους μουφτήδες, επ αμοιβαιότητι, με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Ποιό πρόβλημα τον απασχολεί για τους μουφτήδες; Ξέρει χώρα στον μουσουλμανικό κόσμο που οι μουφτήδες εκλέγονται με ψηφοφορία των πιστών; Η Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1971, επειδή η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεπε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Από ετών τα ισχυρότερα πανεπιστήμια στην Τουρκία είναι ιδιωτικά όπου φοιτούν- αλλά και διδάσκουν- Ελληνες. Υπάρχει λόγος να εμποδίζει σήμερα την λειτουργία της ιδιωτικής Σχολής της Χάλκης;
Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι δυσχερείς. Μεγάλο τμήμα του ανεξάρτητου κράτους της Κύπρου παραμένει υπό κατοχή τουρκικών στρατευμάτων. Οι έποικοι δεν επαναπατρίστηκαν στην Ανατολία. Οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών παραμένουν γράμμα κενό. Οι συνεχείς παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας απαντώνται με ψυχραιμία, εξορκίζοντας το «τυχαίο“ γεγονός.. Ωστόσο, στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν ακούστηκε φωνή που να προβληματίζεται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Ελληνες πολίτες προτιμούν τον πρόεδρο Ερντογάν να αποδεικνύει με πράξεις όσα φιλικά αισθήματα εκφράζει με λόγια. Ισως δε γνωρίζει ότι ο Thomas Hobbes, το 1641, έγραψε ότι bellum omnium contra omnes* αφορούσε στις πρώιμες εποχές…
Υστερόγραφο
Ο πρόεδρος Ερντογάν απαίτησε την επιστροφή των αξιωματικών. Τον διαβεβαιώ ότι ο Τσίπρας «σκίστηκε “ να τον ικανοποιήσει. Όμως, στην Ελλάδα –ακόμη- το δικαιακό σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί…
* Πόλεμος όλων εναντίον όλων…
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019