Αριστεροί νεοταξίτες αναγνώρισαν… Nationality Μακεδόνων!

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Αναγνώρισε ο Τσίπρας «εθνότητα Μακεδόνων» στα Σκόπια;

Ναι! Απολύτως. Και με αδιαμφισβήτητο τρόπο!

 • –Κάτι που δεν έκανε κανένας προηγούμενος Πρωθυπουργός.
 • –Κάτι που απέρριπταν κατηγορηματικά όλοι οι προηγούμενοι Έλληνες Πρωθυπουργοί (ακόμα κι αν είχαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ τους, για το πώς θα χειριστούν το «όνομα»).
 • –Κάτι που ο ίδιος ο Νίμιτς, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επί 23 χρόνια, γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να κάνει – και προειδοποιούσε τον Ζάεφ ότι δεν επρόκειτο να συμβεί – κι όμως ο Τσίπρας το έκανε!

Αν και τώρα το αρνείται. Όπως και ο εμμονικός Κοτζιάς. Βέβαια το ότι το αρνείται ο Τσίπρας δεν σημαίνει τίποτε.

Ψέματα έλεγε, ψέματα λέει – ένα ψέμα παραπάνω δεν σημαίνει και τίποτε.

Αξίζει όμως, να δούμε λίγο πιο προσεκτικά, γιατί επιμόνως αρνείται ότι αναγνώρισε «εθνότητα Μακεδόνων». Ο ισχυρισμός του βασίζεται στην εννοιολογική διάκριση της «ιθαγένειας» από την «εθνότητα».

Μας λέει ότι ο πρώτος όρος – «ιθαγένεια» – αποδίδεται αγγλικά ως nationality.

Ενώ ο δεύτερος όρος – «εθνότητα» – αποδίδεται αγγλικά ως ethnicity.

Μας λέει δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι… «χαθήκαμε στη μετάφραση». Και μας «επαναφέρει» στην τάξη ο… «δεινός αγγλομαθής» Τσίπρας!

Το επιχείρημα που επικαλείται είναι ότι: με τον όρο nationality αναγνωρίζεται η πολιτική σχέση των Σκοπιανών με το κράτος τους – όχι η ιστορική υπόσταση έθνους.

Δηλαδή όταν λέει η Συμφωνία των Πρεσπών:

Νationality: Macedonians εννοεί την πολιτική ιθαγένεια που τους αποδίδει το κράτος τους: ότι δηλαδή, είναι πολίτες της «Βόρειας Μακεδονίας».

Όχι ότι τους αναγνωρίζουμε εμείς ως «έθνος Μακεδόνων».

Όμως, Τσίπρας και Κοτζιάς λένε χοντρά ψέματα

Όπως θα δούμε δεν «κλείνουν» μιαν εκκρεμότητα. Ανοίγουν τεράστια προβλήματα που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα – ενεργοποιούν «ηφαίστεια» που ήταν «ανενεργά» ως τώρα.

* Πρώτον η εννοιολογική διάκριση ανάμεσα στους όρους nationality και ethnicity δεν είναι τόσο «απόλυτη» όσο την παρουσιάζουν.

Αν «γκουγκλάρετε» σε οποιοδήποτε λεξικό – σήμερα που μιλάμε – θα διαπιστώσετε, ότι με τον όρο nationality αποδίδονται δύο έννοιες:

Nationality

 1. the status of belonging to a particular nation.
 2. an ethnic group forming a part of one or more political nations.

Δηλαδή Nationality:

 1. Πρώτον, το να ανήκει κανείς σε συγκεκριμένο έθνος.
 2. Και δεύτερον, το να ανήκει κανείς σε συγκεκριμένη εθνική ομάδα που συναποτελεί μέρος ή το σύνολο ενός ή περισσοτέρων πολιτικών (εθνικών) κρατών.

Και μέσα στα «συνώνυμα» που αναφέρει το λεξικό (για τη λέξη nationality) περιλαμβάνονται η «εθνική μειονότητα» (ethnic minority), ακόμα και η λέξη ethnos (δηλαδή το ελληνικό «έθνος»).

Άλλωστε, το ίδιο επίσημο λεξικό αποδίδει την λέξη nationality στα ελληνικά με δύο λέξεις:

Πρώτον: Ιθαγένεια

Και δεύτερον: Εθνότητα.

Και επειδή επισήμως υπάρχουν και τα δύο, οι Σκοπιανοί μπορούν να διακηρύσσουν ό,τι τους βολεύει: Πως οι Έλληνες – δηλαδή Τσίπρας και Κοτζιάς – αναγνώρισαν «έθνος Μακεδόνων»!

Κι άντε μετά να τρέχουμε εμείς και να λέμε, ότι: «δεν εννοούσαν αυτό – εννοούσαν το άλλο…»

Αυτά αναγράφει το επίσημο αγγλόφωνο λεξικό της Google.

Κι επειδή στην Πολιτική δεν έχει σημασία η βαθύτερη ετυμολογία του «σημαίνοντος», αλλά αυτό που οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ως «σημαινόμενο», αυτό είναι το νόημα του όρου που υπέγραψε ο Κοτζιάς στις Πρέσπες – και πασχίζει να υπερασπιστεί ο Τσίπρας τώρα.

«Εθνότητα» ή «έθνος μακεδόνων» αναγνώρισαν!

Βέβαια, αν το ψάξει κανείς βαθύτερα και από άλλες πηγές θα βρει ότι υπάρχει όντως διάκριση ανάμεσα στην «ιθαγένεια» και την «εθνότητα»…

Πράγματι, nationality θα μπορούσε με μια αυστηρά τυπική έννοια να αποδοθεί η «ιθαγένεια» που αποδίδει το κράτος. Όχι κατ’ ανάγκην η «εθνότητα». Αλλά αυτό φρόντισε η συμφωνία των Πρεσπών να το αποκλείσει!

Η ακριβής διατύπωση στη Συμφωνία, είναι πως στο διαβατήριο των Σκοπιανών θα γράφεται:

Nationality: Macedonian / Citizen of the Republic of Northern Macedonian!

Και εδώ φρόντισαν οι Σκοπιανοί – και δέχθηκαν οι δικοί μας – να περιλαμβάνονται και οι δύο έννοιες του όρου Nationality:

 • Και η Nationality – Ιθαγένεια, δηλαδή η πολιτική σχέση των Σκοπιανών με το κράτος τους, που αναφέρεται ρητά ως «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (Citizens of the Republic of Northern Macedonia),
 • αλλά και η Nationality – Εθνότητα: Μακεδόνες (Macedonian)!

Υπάρχουν, λοιπόν, επισήμως και τα δύο! Τα υπέγραψε ο Κοτζιάς και τα υποστηρίζει ο Τσίπρας και τα δύο!

Και την Nationality – Ιθαγένεια και την Nationality – Εθνότητα!

Και αν θέλετε επιβεβαίωση:

Οι Αλβανοί των Σκοπίων, κατάλαβαν την «κομπίνα». Και ζητούν με δύο τροποποιήσεις που καταθέτουν στη Συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθεί το Nationality: Macedonian, δηλαδή να καταργηθεί η Εθνικότητα: Μακεδόνες.

Να παραμείνει μόνο το Nationality-Ιθαγένεια: Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Διότι οι ίδιοι οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν είναι χαϊβάνια όπως κάτι δικοί μας – και, κυρίως, δεν νιώθουν «εθνικά Μακεδόνες».

Ο Ζάεφ όμως, πάει να τους «δουλέψει» κι αυτούς. Θέλει να παραμείνει ολόκληρος ο όρος Nationality: «Μακεδόνες/ Πολίτες της Δημοκρατίας κλπ. και να προστεθεί η φράση «αυτό δεν προδικάζει ούτε καθορίζει σε ποια εθνοτική ομάδα ανήκουν οι πολίτες της χώρας».

Δηλαδή μέσα στην Εθνότητα των «Μακεδόνων» μπορεί να υπάρχουν κι άλλες εθνικές μειονότητες. Αλλά το έθνος θα παραμένει «Μακεδονικό».

Άλλωστε, υπάρχουν πολλά έθνη συγκροτημένα σε εθνικά κράτη, που στο εσωτερικό τους έχουν αναγνωρίσει διαφορετικές «εθνικές μειονότητες».

Σε αυτό επιμένει ο Ζάεφ! Και ο Τσίπρας… πανηγυρίζει!

Εδώ ανοίγει άλλο πρόβλημα: Οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν θέλουν να αναγνωριστούν ως απλώς μια «εθνική μειονότητα» σε ένα «εθνικό κράτος Μακεδόνων». Διακηρυγμένος στόχος τους είναι να γίνουν «ισοδύναμη συστατική εθνότητα ενός πολυεθνοτικού κράτους (non-unitary state). Κι αν τους το αρνηθούν, τελικά να αποσχιστούν!

Αυτή την πολιτική των αλβανοφώνων στα Σκόπια την ενισχύει ανοικτά και η Αλβανία. Όπως έκανε και με τους Κοσσοβάρους λίγο βορειότερα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, άνοιξε κυριολεκτικά τον «ασκό του Αιόλου» στα Βαλκάνια…

Αλλά ο Τσίπρας δεν έχει πάρει χαμπάρι. (Ή μήπως, αυτό ειδικά, το έχει… ψυλλιαστεί;)

* Ύστερα, αυτά με τη «Μακεδονική γλώσσα» που μας λέει, ότι τάχα «από το 1977 την είχαμε αναγνωρίσει» – αυτό κι αν είναι ψέμα ολκής!

Μπερδεύει τα ανεπίσημα surveys («επισκοπήσεις») που έκανε ο ΟΗΕ για τις χώρες-μέλη, με την επίσημη πολιτική αναγνώριση.

Στα surveys, κάθε χώρα, δήλωνε για τον εαυτό της ό,τι ήθελε. Χωρίς να μπορούν οι υπόλοιπες χώρες να επικυρώσουν ή να αμφισβητήσουν το παραμικρό. Δεν είχε τίποτε από αυτά επίσημο χαρακτήρα, ούτε την παραμικρή πολιτική βαρύτητα. Ούτε μπορούσε να το επικαλεστεί κανείς εκ των υστέρων.

Ούτε το έκαναν ποτέ οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Εδώ… στη «φούρια» τους, Τσίπρας και Κοτζιάς, έχουν γίνει Σκοπιανότεροι από τους Σκοπιανούς!

Η Γιουγκοσλαβία δήλωνε στη δεκαετία του ’70 ότι σε μέρος της επικράτειάς της ομιλείται η «Μακεδονική» γλώσσα. Αυτό δεν είχε καμία επίσημη αναγνώριση από κανένα.

Όπως και η Τουρκία δήλωνε τότε πώς σε κάποια περιοχή της ομιλείται η γλώσσα των «ορεσίβιων Τούρκων». Δεν υπάρχει καμία γλώσσα… «ορεσίβιων Τούρκων»!

Στα Κουρδικά αναφερόταν! Όλοι γνώριζαν ότι πρόκειται για την Κουρδική γλώσσα (που δεν αναγνωρίζουν οι Τούρκοι).

Το γεγονός ότι η Άγκυρα δήλωνε αυτό επισήμως στα surveys του ΟΗΕ, δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι «αναγνώριζαν» πως δεν υπάρχει Κουρδική γλώσσα ή Κουρδική εθνότητα μέσα στην Τουρκία.

Το τι γράφεται στα surveys δεν αποτελεί «αδιαμφισβήτητο στοιχείο» εκ των υστέρων. Μάλλον μαρτυρία εσωτερικής καταπίεσης ή εξωτερικών επεκτατικών διαθέσεων θεωρείται.

Απόδειξη: οι Βούλγαροι που το θέμα της «μακεδονικής γλώσσας» πρωτίστως τους αφορά, ΤΩΡΑ αντιδρούν! Γιατί τώρα μόλις τίθεται θέμα επίσημης αναγνώρισης της γλώσσας αυτής – που είναι βουλγαρικό ιδίωμα.

Μήπως ο Τσίπρας πρόκειται να εγκαλέσει και τους… Βούλγαρους, αφού, όπως υποστηρίζει η Μακεδονική γλώσσα έχει «αναγνωριστεί από το 1977» – κι αυτοί αντιδρούν μόλις τώρα;

Απλούστατα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός που εμπλέκει τους Αλβανούς μέσα στα Σκόπια και την Αλβανία δίπλα απ’ τα Σκόπια, τώρα εμπλέκει ακόμα και την Βουλγαρία!

Χώρια που αποσταθεροποιεί την Ελλάδα. Κυριολεκτικά ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου» – στα Βαλκάνια συνολικά.

Η διάκριση ανάμεσα στο nationality-ιθαγένεια και το nationality – εθνότητα, υπήρξε ανάγκη στα πολυεθνοτικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ.

Αλλά κι εκεί οι όροι nation-national δεν είναι μόνο «νομικοί όροι», δεν έχουν μόνο «πολιτικό νόημα» (απόδοση ιθαγένειας – δικαιωμάτων κλπ). Έχουν και βαρύ συναισθηματικό φορτίο. Αποδίδουν «ταυτότητα», κι όλα όσα συγκροτούν ενιαίο έθνος, μέσα από διαφορετικές εθνοτικές καταγωγές.

Οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, συγκροτούν συστηματικά ενιαία εθνική συνείδηση – και το ονομάζουν national identity!

 • –Η σημαία τους – η αστερόεσσα – είναι το «εθνικό τους σύμβολο» (national flag)!
 • –Και ψέλνουν όρθιοι, τοποθετώντας το δεξί τους χέρι στο σημείο της καρδιάς το national anthem – δηλαδή τον εθνικό ύμνο!

Όποιος λέει ότι στα αγγλικά – και στις ΗΠΑ ειδικά – ο όρος national είναι απλώς νομικός ή «ουδέτερος», λέει ψέματα! Ή είναι εντελώς άσχετος.

Να αφήσουν τα «σάπια» λοιπόν…

O όρος national σήμαινε από παλιά και σημαίνει ακόμα, όχι μόνο τη «νομική σχέση» με το κράτος σου, αλλά και ό,τι συγκροτεί ενιαία εθνική συνείδηση.

Παντού – ακόμα και στις πολύ-εθνοτικές κοινωνίες.

Αλλού δεν την έχουν «δεδομένη» και τη συγκροτούν με κάθε τρόπο. Κι εμείς την έχουμε και την απεμπολούμε.

Κάποιοι είναι «νεοταξίτες» και το παίζουν Αριστεροί.

Ό,τι χειρότερο

ΥΓ. Σημειώστε τη στιγμή που το διαβάζετε: Μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων – πριν ακόμα έλθει για επικύρωση στην Ελληνική Βουλή – κάποιοι θα ζητήσουν μέσα στην Ελλάδα να ανοίξουν «μειονοτικά» σχολειά «Μακεδόνων»!

Που θα διδάσκουν την «μακεδονική γλώσσα».

Δεν θα το ζητάνε επισήμως τα Σκόπια. Δεν θα ανακατευθεί καθόλου ο Ζάεφ.

Θα απορρέει ως δική μας «δέσμευση», βάσει του «προσυμφώνου» στις Πρέσπες.

Αυτό που προβλέπει και καταδικάζει το Διεθνές Δίκαιο ως «στρατηγικές μειονότητες», θα το δούμε μέσα στη χώρα μας!

Αν δεν καταψηφιστεί η Συμφωνία αυτή μέσα στην Ελλάδα αμέσως, θα τρέχουν όλοι και δεν θα φτάνουν!

Κι όσοι σκέπτονται ακόμα να ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα, θα τρέχουν να κρυφτούν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.