Αριστερά, “ψυχολογία των μαζών” και οικονομικά μέτρα λόγω κρίσης

Κείμενο του Στράτου Σιμόπουλου, Βουλευτή Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ

«Στις μάζες οι ιδέες, τα συναισθήματα, οι πεποιθήσεις διαθέτουν μια μεταδοτική δύναμη το ίδιο ισχυρή με αυτή των μικροβίων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολύ φυσιολογικό καθώς το παρατηρούμε και στα ζώα που σχηματίζουν αγέλες. Ένας πανικός μια άτακτη κίνηση κάποιων προβάτων, δεν αργεί να επεκταθεί σε όλο το κοπάδι».

Η παραπάνω φράση προέρχεται από το βιβλίο «η ψυχολογία των μαζών» του Γάλλου γιατρού, ανθρωπολόγου, ψυχολόγου και κοινωνιολόγου Γκυστάβ λε Μπον (1841-1931) που υπήρξε ο πατέρας της κοινωνικής ψυχολογίας με απόψεις υπερσυντηρητικές και αντιδραστικές για πολλούς σύγχρονους του μελετητές.

Η θεωρία του, αν και υπήρξε επικριτής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, χρησιμοποιείται συχνά από την αριστερά. Κοντά της πάντα βρίσκεται και η λαϊκίστικη δεξιά.

Στην Ελλάδα το βιώσαμε την περίοδο 2012-14, με την αριστερά να χρησιμοποιεί με μεθοδικότητα την θεωρία του για να έρθει στην εξουσία. Σήμερα με αφορμή την υγειονομική κρίση και τα πρωτοφανή ποσοστά αποδοχής της πολιτικής Μητσοτάκη και προβλέποντας μεγάλη οικονομική κρίση ,η αριστερά προσπαθεί να δημιουργήσει συστηματικά το υπόβαθρο ώστε να περάσει στην κοινωνία την άποψη ότι μόνο ένα μεγάλο κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

Μάλιστα, το επεκτείνει μιλώντας για νίκη του σοσιαλισμού απέναντι σε έναν νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος είναι υπαρκτός μόνο στο μυαλό των στελεχών της. Το τόνισε άλλωστε με χαρακτηριστικό τρόπο σήμερα με άρθρο του στον κυριακάτικο τύπο ο κ.Τσίπρας. Πολύ πιθανώς,βέβαια, να μην είναι υπαρκτός ούτε στο μυαλό τους,αλλά να επιθυμούν να προκαλέσουν μια «άτακτη κίνηση κάποιων προβάτων» που θα «παρασύρει την αγέλη».

Δεν θα τους επιτρέψουμε,όμως, να χρησιμοποιήσουν την «ψυχολογία των μαζών» με επιτυχία. Ούτε φυσικά θα το επιτρέψουμε στις σύγχρονες εκδόσεις της λαϊκίστικης δεξιάς.

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατάλληλα το πλούσιο οπλοστάσιο που χάριν των δικών της ενεργειών έχει στα χέρια της. Μετά την μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε θα πάρει οριζόντια όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα επιτρέψουν στην οικονομία μας να ανακάμψει γρήγορα. Για να υπάρχουν θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχει την επόμενη μέρα ο ιδιωτικός τομέας. Θα υπάρχει και θα δυναμώσει με γρήγορους ρυθμούς Τέλος, ας θυμόμαστε όλοι την φράση του Γκυστάβ λε Μπον, αλλά για τη μεταδοτική δύναμη των μικροβίων. Ας μην γίνουμε «τα άτακτα πρόβατα που θα μολύνουν την αγέλη».

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» όχι γιατί μας το επιβάλουν αλλά διότι έτσι οφείλουμε να πράξουμε.

One thought on “Αριστερά, “ψυχολογία των μαζών” και οικονομικά μέτρα λόγω κρίσης

 • 27/03/2020, 19:47
  Permalink

  Συνιστώ στον κ. Σιμόπουλο, εκτός του Λε Μπον, να εντρυφήσει και στις θεωρίες του υπέρμαχους του φιλελευθερισμού Γκυ Σορμαν (“το ελάχιστο κράτος , η φιλελεύθερη λυση” εκδόσεις ΡΟΕΣ 1986).
  Εάν είχαμε υιοθετήσει τις απόψεις του τελευταίου, σήμερα όλοι θα είχαμε ενδημήσει εις Κύριον λόγω ” φιλελευθερισμού !
  Ο κορωνοϊός, ως απεδείχθη, θέλει μάλλον “συντηρητική” και προπαντός ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ αντιμετώπιση……..περαστικά.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.