Απύθμενο θράσος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η νέα καταστρεπτική φωτιά στην Πεντέλη είναι μία ακόμη απόδειξη ότι είμαστε πλέον αναγκασμένοι να ζούμε ανεπιθύμητες αντιδράσεις της φύσης τέτοιου ή ανάλογου τύπου. Είτε γιατί η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό γεγονός εξαιτίας (ή όχι και τόσο) της ανθρώπινης δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε γιατί σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε κάποιες ευάλωτες χώρες λόγω γεωγραφικής θέσης η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι από άναρχη έως βάναυση σε βάρος του περιβάλλοντος και της προφύλαξής του (η Ελλάδα ανήκει με άνεση και μάλιστα διακρίνεται ιδιαίτερα σε αυτή την κατηγορία), είτε ακόμη επειδή μερικές φορές η ανθρώπινη παρέμβαση έχει τη μορφή ανοιχτού σαμποτάζ.

Δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και είναι μόνον αίσθηση, αλλά στην Ελλάδα του παραλογισμού, ο ηθελημένος εμπρησμός μπορεί να είναι μία πραγματική αιτία, κρίνοντας από την ευκολία με την οποία χειρίζονται γκαζάκια οι ντόπιοι μπαχαλάκηδες που ασκούνται  στην τυφλή βία.

Στη δική μας περίπτωση , της Ελλάδας εννοούμε, αυτά τα χιλιοειπωμένα συνοδεύονται από άλλα,  επίσης τετριμμένα,  που αφορούν  λεπτομέρειες της ανθρώπινης συμπεριφοράς  Όπως την επάρκεια ή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπισης πυρκαγιών, την τόλμη πολλών νεοπλουτίσαντων –διαφόρων βαθμίδων είναι η αλήθεια – να κτίζουν σπίτια σε πευκόφυτες  περιοχές χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, την αδιαφορία και την άρνηση αρκετών  που ζουν σε δασώδεις περιοχές να καθαρίζουν τα οικόπεδά  τους και λίγο έξω από αυτά, τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους, την θρυλική ανεπάρκεια των υπηρεσιών των δήμων, τους ανεπρόκοπους δημάρχους με την μόνιμη επωδό ότι «δεν έχουν τα μέσα», ενώ είναι φανερό ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να δέσουν ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών τους και φυσικά αποφεύγουν να  επιβάλλουν πρόστιμα στους απείθαρχους δημότες τους για να μη τους δυσαρεστήσουν, από τον ΔΕΔΗΕ και την ΔΕΗ, από τους ανέμους που λυσσομανούν, την ανάγκη επαγρύπνησης  και άλλα τέτοια.

Είναι λοιπόν φανερό ότι οι πυρκαγιές σαν αυτή της Πεντέλης θα συνεχίσουν να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εμπειρίας μας στη διάρκεια της ζωής μας. Για τους λόγους που είπαμε και για άλλους που σίγουρα υπάρχουν αλλά παραλείψαμε να αναφέρουμε. Εκείνο που ίσως λείψει κάποια στιγμή είναι το καταπληκτικό θράσος του Αλ. Τσίπρα που κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για «ανεπάρκεια» και «έλλειμμα ενσυναίσθησης». Ποιος το λέει αυτό; Μα ο άνθρωπος που επί δικής του κυβέρνησης η χώρα θρήνησε πάνω από 100 νεκρούς στο Μάτι λόγω «ανεπάρκειας» και ο οποίος πρωταγωνίστησε στο άθλιο σκηνικό επικοινωνιακής διαχείρισης που έστησε μέσα στην τραγωδία και αμέσως μετά, δίχως ίχνος «ενσυναίσθησης». Τέτοια επίδειξη  απύθμενου θράσους είναι σπάνια ακόμη και για την Ελλάδα (που καθημερινά αναδεικνύει πρωταθλητές  στο συγκεκριμένο σπορ) και πολύ δύσκολα  θα βρεθούν διάδοχοι με επιδόσεις αντάξιες της παρακαταθήκης που θα αφήσει ο αρχηγός του Σύριζα στην πολιτική τάξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.