Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης

Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος έκλεισε βίαια, περνώντας ανάμεσα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη. Όσοι δε κάηκαν, πλημμύρισαν και όσοι δε σκοτώθηκαν, πνίγηκαν…

Δυστυχώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, οργιάζει η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η υπερβολή.

Αυτόκλητους σερίφηδες δεν είχαμε μόνο στην Αλεξανδρούπολη. Κυκλοφορούν και στα ΜΜΕ, αυτοπροσδιορίζονται ως προστάτες της αλήθειας και επιμένουν να αποκαλύπτουν αυτά που … κρύβει η όποια κυβερνητική προπαγάνδα και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Λειτουργούν κατά μόνας ή και σε μικρές τηλεοπτικές… ομάδες.

Αυτοί αποτελούν τη Σκύλα.

Εφοδιασμένοι με το «αλάθητο του πάπα», αναφέρονται σε 160 νεκρούς και 700 αγνοούμενους, στις πρόσφατες πλημμύρες. Πηγές τους από… ΕΜΑΚ, Νοσοκομεία και καταδρομείς-«πράκτορες», που τους βεβαιώνουν για νεκρούς που επιπλέουν. Μέχρι στιγμής, εβδομάδες μετά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε όμως έχουν συλληφθεί. Γιατί κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; 

Από την άλλη η επιτελική ομάδα του Μαξίμου, η γνωστή Χάρυβδη, προσπαθεί να καλύψει τις ολιγωρίες και τα λάθη των κυβερνητικών και φιλικών στελεχών, ή να αμβλύνει τις συνέπειες, με διάφορες αστειότητες, που είναι αδύνατο να γίνουν πιστευτές, αλλά όμως προκαλούν οργή και σύγχυση, σπρώχνοντας το κόσμο να πιστέψει τους προαναφερθέντες σερίφηδες.

Άλλοι βρίσκουν ευκαιρία να βγάλουν τη χολή τους και να χτυπήσουν προσωπικούς «εχθρούς». Ο Α/ΓΕΕΘΑ, βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο και μαζί του οι πιλότοι των ελικοπτέρων, οι διοικητές των αεροπορικών βάσεων και των αποθηκών πυρομαχικών. Δεν εννοώ ότι δεν έγιναν λάθη ή δεν υπήρξαν αστοχίες, αλλά η γενίκευση και η υπερβολή με στόχο την ικανοποίηση ιδιοτελών συμφερόντων ή προσωπικής εμπάθειας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.

Επηρεάζεται έτσι η εμπιστοσύνη των πολιτών και εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας, που μας κάνει πιο ευάλωτους σε οποιαδήποτε εχθρική προπαγάνδα, παρότι έχουμε δύο Υπουργεία προστασίας...

Οι Έλληνες πρόσφατα ψήφισαν κατά πλειοψηφία , κυβέρνηση και μέσα σε δυο μήνες έχουν μετανιώσει. Έλεος ! Η λογική έχει δώσει τη θέση της στη πλήρη αμφισβήτηση, την ηττοπάθεια και τη απερίσκεπτη επιθετικότητα. 

Μέχρι τώρα το βάρος πέφτει στη κυβέρνηση, αλλά ξεγλιστράει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. 140 εκ € δόθηκαν για αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία, μετά τον «Ιανό», το 2020 και ελάχιστα έγιναν. Τα περισσότερα είναι σε εξέλιξη, όπως είπε ο αρμόδιος πρώην υπουργός εσωτερικών, ο κ. Βορίδης, που δεν έλεγξε τη αξιοποίηση και τη πρόοδο εργασιών για τα ποσά που διέθεσε. 

Πολλά χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για άλλα έργα, π.χ οδοποιίας, με απ’ ευθείας αναθέσεις, που απορρίφθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όσα ήταν σε εξέλιξη, διαλύθηκαν, αλλά και κάποια ολοκληρωμένα δεν άντεξαν. Ήταν μόνο η σφοδρότητα των φαινομένων ή μήπως και η τεχνική ανεπάρκεια τους; Η συστηματική καθυστέρηση από εργολάβους και δήθεν «τυπικούς» υπαλλήλους είναι διαχρονική μέθοδος κερδοσκοπίας.

Η χρήση των μέσων του στρατού, ειδικά των πτητικών, έχει ως συνέπεια τη καθήλωση τους για συντήρηση και την επιτάχυνση της φθοράς τους. Δεν συνυπολογίζω το υψηλό κόστος πτήσης. Συνεπώς χρήση με φειδώ, γιατί θα τα καθηλώσουμε πριν πολεμήσουμε… Αφήστε τη σπέκουλα «έχουμε 20 Ε/Π και πετάνε μόνο 5 », που εντείνει αδικαιολόγητα την οργή.

Ο άλλος, ο χαρτογιακάς από τις Βρυξέλλες, ο Στυλιανίδης, άφαντος, δεν έπραξε ούτε τα αυτονόητα. Μόνο 1% του 1,7 δις€, που διατέθηκαν για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», μετα τον «ΙΑΝΟ», αξιοποιήθηκαν, σύμφωνα με το Κικίλια . Τα υπόλοιπα έργα τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, δήθεν ως νέες αποφάσεις. Ο δε πρώην επανήλθε σε ταιριαστό Υπουργείο, αυτό της «θάλασσας»!!!

Τα 5 Α που σκοτώνουν, ξανακάνουν την εμφάνισή τους, μετά τη τραγωδία στο Μάτι.   Αδιαφορία – Απειθαρχία – Ατομικισμός – Αυθαιρεσία – Αναξιοκρατία , χαρακτηρίζουν χρόνια τους Έλληνες. 

Οι συνέπειες, κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές, μας επηρεάζουν όλους. Κάποιοι νομίζουν ότι ζουν μόνοι τους, προστατευμένοι, αλλά δε ξεφεύγουν αργά ή γρήγορα. Φαύλος κύκλος ! Οι νέοι ξενιτεύονται, δεν κάνουν οικογένειες, η γεωργοκτηνοτροφική καταστροφή μας αναγκάζει σε αθρόες εισαγωγές, εξάρτηση και απώλεια χρημάτων, η ελπίδα δίνει τη  θέση της στην απογοήτευση και τη παραίτηση, τα κρατικά έσοδα μειώνονται και οδηγούν σε μεγαλύτερο δανεισμό, το φυσικό περιβάλλον που ζούμε, καταστρέφεται.

Είναι καιρός πλέον να αναζητηθούν ευθύνες και σε ενδιάμεσα κρατικά όργανα, να ανοιχθούν λογαριασμοί, δημάρχων, αντιδημάρχων, επιτροπών παραλαβής έργων και εργοληπτών. Υπάρχει πλουτισμός, αδικαιολόγητος, σε γνώση μάλιστα τρίτων.

Είναι καιρός να διδάσκεται πλέον στα σχολεία η αποστολή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, των ΣΑ και των ΕΔ, να αναπτυχθεί ένα αίσθημα εκτίμησης, εμπιστοσύνης και να επιδιωχθεί η μερική συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις των υπόψη υπηρεσιών. Π.χ μαγειρεύουμε και πάμε φαγητό στην ΕΜΑΚ τη Πρωτοχρονιά ή συμμετέχουμε στο καθαρισμό δασικών εκτάσεων ή συμμετέχουμε σε παρατηρητήρια στο δάσος, κ.ό.κ. Απαιτείται η εκπαίδευση συνειδητοποιημένων πολιτών!

Ας ξεκολλήσουν απ’ τα κινητά, θα αισθανθούν, είμαι σίγουρος τεράστια ικανοποίηση !!!

Είναι καιρός, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, να αναθεωρηθεί και να επικοινωνηθεί με άλλο τρόπο, καθώς αποτελεί μια ισότιμη για όλους υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο και τη πατρίδα. Η εκμάθηση κανόνων διαβίωσης, η αγάπη στο καλό της πατρίδας, η συμμετοχή σε κρίσιμες καταστάσεις, η εκγύμναση, θα ωφελήσουν το σύνολο της κοινωνίας μας. Οι γυναίκες μπορούν να συμμετάσχουν σε τοπικό επίπεδο, μέσω της Εθνοφυλακής. Οι πολιτικοί ας ασχοληθούν με άλλα ρουσφέτια ή καλύτερα ας κλείσουν τα πολιτικά γραφεία τους.

Είναι καιρός να οργανωθεί ουσιαστικά ο εθελοντισμός, όχι η δήθεν κοινωνική θητεία, σε επίπεδο τουλάχιστον Γενικής Γραμματείας, των εμπλεκόμενων Υπουργείων. Να εξασφαλιστεί κατάλληλος συντονισμός και προμήθεια ανάλογου εξοπλισμού, σε συνδυασμό με εξειδικευμένη εκπαίδευση. Οι ΜΚΟ, είναι άφαντες στα δύσκολα, εμφανίζονται μόνο για να κατηγορήσουν το κράτος και να αρπάξουν χρήματα.  Να εξοβελιστούν άμεσα.

Που είναι οι αριστεροί του κάμπου που ενδιαφέρονται σφόδρα για τα δικαιώματα των αγροτών και των εργατών και πρωτοστατούν στις ετήσιες τρακτεροδρομίες… Να στείλει άμεσα ο Κουτσούμπας, το οργανωμένο ΠΑΜΕ , να τους βοηθήσει.

Τέλος, είναι καιρός να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους – πολίτη, ώστε να εκλείψουν ή έστω απομονωθούν φαινόμενα αδιαφορίας και ατομικισμού. Το όραμα των ΟΑ 2004, έβγαλε στους Έλληνες όλα τα καλά στοιχεία.  Ο εθελοντισμός θριάμβευσε και η πειθαρχία επικράτησε.

Ελπίζω μετά από χρόνια να μην τσακώνονται οι πολιτικοί επειδή η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο , ίσως κακώς, υπήχθησαν στο Υπουργείο Κλιματικής κρίσης, όπως γίνεται σήμερα με την υπαγωγή της Δασικής υπηρεσίας στη Πυροσβεστική. Η κυβέρνηση δεν άντεξε τις επιστημονικές γνωματεύσεις και τις επικρίσεις, σε αντίθεση με τις γνωματεύσεις του Βασιλακόπουλου και της Παγώνη…

Οι θεο-μηνίες, είναι ευκαιρίες για αναθεώρηση λανθασμένων συμπεριφορών, για αυτοβελτίωση και αλληλοβοήθεια. 

Ο Θεός μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.