Αντιπαιδαγωγική η διαφήμιση των Jumbo

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Αντιπαιδαγωγική η διαφήμιση των Jumbo με τον ναυτικό μπαμπά. Όταν ο μπαμπάς βρίσκεται τόσο μακριά και δεν τον βλέπει, δεν τον ρωτάει ποτέ το παιδί με αγωγή και με αγάπη μέσα του, τι του πήρε υλικό.

Τον ρωτάει τον πατέρα αν είναι καλά, του λέει ότι του λείπει, του λέει κάποια νέα του για τις επιδόσεις του στο σχολείο, στα σπορ , ότι θα του στείλει το ίδιο μια ζωγραφιά του, μέχρι να έρθει να τον αγκαλιάσει.

Μπορεί να τον ρωτήσει τον πατέρα του πώς τα περνάει , τι βλέπει, τι του κάνει εντύπωση. Όχι τι του πήρε, όσο μικρό και να είναι. Δεν δίνουμε τέτοιες αξίες στα παιδιά. Τα κάνουμε πιο καλόψυχα όχι να τον βλέπουν τον άλλον και ειδικά τον πατέρα τους σαν μεταφορέα κάποιου παιχνιδιού. Και με βελανίδια και με κυπαρισσόμηλα το πνευματικό παιδί, κάνει πολλά και χαίρεται πολύ με τα άτομα που αγαπάει, ακόμα και τίποτα να μη τους φέρει

Γενικά μαθαίνουμε τα παιδιά να μη κοιτούν στα χέρια τους επισκέπτες για να σχολιάζουν τι τους έφεραν και τώρα στις γιορτές. Προσέχουμε ποιες αξίες δίνουμε στην εκκολαπτόμενη κοινωνία. Την επικοινωνία, την αγάπη και την καλοσύνη των ατόμων να προσέχουν, να τους κοιτούν στα μάτια και μέσα από τη βλεμματική επαφή να ξυπνούν τα συναισθήματα. Αυτά θα επιδιώκουν και στη ζωή τους και αργότερα.

Δεν θα χρησιμοποιούν τους άλλους ως εργαλεία για απόκτηση αγαθών. Καλό είναι, για να μην απαιτούν συνεχώς αργότερα, να δώσουν κάτι που αγαπούν πολύ σε φτωχά παιδιά, η σε ιδρύματα που θα επισκεφτούν τα ίδια, να δουν και αυτή την όψη της ζωής. Αποκτούν σφαιρικότητα και φεύγει η μετέπειτα απαιτητικότητα.

6 σκέψεις σχετικά με το “Αντιπαιδαγωγική η διαφήμιση των Jumbo

  • 10/12/2019, 13:33
    Permalink

    Αν καί σωστός ο ”στόχος” τής κριτικής σας, όμως θά διαφωνήσω μέ τήν αυστηρότητα σας, εν προκειμένω, τήν στιγμή μάλιστα που έχουμε πλήθος ”αντιπαιδαγωγικών” διαφημίσεων, καί εκπομπών, καί μηνυμάτων από τά ΜΜΕ.
    Τό γεγονός ότι σάς συγκλόνησε τόσο πολύ, γιά νά διαμαρτυρηθείτε, η συγκεκριμένη διαφήμιση, μέ εκπλήσσει.!
    Εμένα αντιθέτως, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ διαφήμισις τών jumbo, που μέ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ.!!!! Ἰσως ΔΕΝ έχετε επαφή μέ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ που θαλασσοδέρνονται ΜΑΚΡΙΑ από τίς οικογένειές τους, τίς ΑΓΙΕΣ μέρες, καί ΔΕΝ γνωρίζετε ότι Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ είναι τό ”σήμα κατατεθέν” τών Ελλήνων, ΑΙΩΝΙΩΣ, καί γιαυτό εστιάσατε στήν ”παιδαγωγική” καί όχι στήν βαθιά ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ καί ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ πλευρά τής διαφημίσεως.
    Εν πάση περιπτώσει γιά εμένα είναι η καλύτερη ποιοτικώς -μακράν – διαφήμιση τών JUMBO, αλλά καί όλων τών διαφημίσεων, καί ΔΑΚΡΥΖΩ όποτε τήν βλέπω… Έχουμε εντελώς διαφορετική οπτική γωνία ΣΙΓΟΥΡΑ.!

    Σχολιάστε
    • 15/12/2019, 22:54
      Permalink

      Εμένα πάλι γιατί μου φάνηκε σαν πρώτη εντύπωση ότι ο μπαμπάς ναυτικός είχε ξεχάσει ή δεν είχε μπορέσει να πάρει δώρο και βλέποντας την τσάντα του Τζαμπο του συναδέλφου του έλεγε ψέματα στο παιδί του ότι του είχε πάρει όλα αυτά τα δώρα από τα διάφορα λιμάνια;

      Σχολιάστε
  • 10/12/2019, 14:35
    Permalink

    Μονο συναισθηματικη ειναι η προσεγγιση μου κ δεν θα επρεπε να εστιασει το παιδι με αγωγη τι θσ του φερει.Αυτο γινοταν πριν απο 50 χρονια που δεν ειχαν τοσα παιχνιδια.Τωρα ρωτουν τον πατερα τι κανει κ πως ειναι.Γνωριζω πολλα με πατερες ναυτικους κ πιλοτους που δεν ρωτουν ποτε τι θα τους φερει ο πατερας.Εχουν ηθος.Ευχαριστω

    Σχολιάστε
  • 10/12/2019, 14:36
    Permalink

    Είναι μια διαφήμιση βγαλμένη από την ζωή , χωρίς εισαγωγικά. Όταν έχεις πατερά ναυτικό, μόνο ρίγος μπορείς να νοιώσεις για αυτήν την διαφήμιση. Όταν βλέπεις τα δάκρυα στο τέλος του ναυτικού , σπάει και εσένα η καρδιά σου όταν συνειδητοποιείς ποσά Χριστούγεννα πέρασε ο πατέρας σου , μονός του , μέσα στη θάλασσα , μακριά από τη γυναίκα και τα παιδιά του. Και μιλώντας για την γυναικά του , εκείνη έκανε ένα ωραίο κόλπο να εμφανίζει τα Χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά της. Τα αγόραζε και τα έβαζε κρυφά στο πατάρι και τα εμφάνιζε τα Χριστούγεννα δήθεν ότι ο πατέρας τους τα έστειλε από το τελευταίο λιμάνι.
    Μην γίνεστε λοιπόν τόσο αυστηρή ούτε με τον πατέρα αλλά πολύ περισσότερο με τα παιδιά. Εκείνο που τους έλειπε τότε ήταν η παρουσία του πατέρα τους και τα παιχνίδια που τους έφερνε γιατί αυτά τα παιχνίδια σηματοδοτούσαν την επιστροφή του.
    Υ.Γ. Η επικοινωνία με τον ασύρματο απέχει πολύ από την πραγματικότητα που βιώναμε τότε, η διαφήμιση δείχνει μια ιδανική επικοινωνία που επιτευχθεί με την είσοδο των δορυφορικών τηλεφώνων στα πλοία.

    Ο Γιος ενός Α’ Μηχανικού, Παναγιώτη το όνομα και στην πραγματική ζωή.

    Σχολιάστε
    • 10/12/2019, 16:35
      Permalink

      Επαναλαμβανω.Παιδια πιλοτων κ ναυτικων με πνευματικοτητα κ αγωγη δεν ρωτησαν ποτε τον πατερα τους τι θα τους φερει γιατι ηξερε ο ιδιος τι τους αρεσει.Μονο συναισθημα για την αποσταση κ προσμονη.Περιμενουν τον πατερα οχι το δωρο. Ειναι θεμα πνευματικοτητας οχι υλης. Ετσι ειναι η σωστη ηθικη αγωγη.Ευχαριστω καλες πνευματικες γιορτες χωρις πολλη υλη

      Σχολιάστε
  • 15/12/2019, 17:01
    Permalink

    Δινουμε μεγαλη αξια σε αυτο που θα φερει ο πατερας, και οχι στο ιδιο,, δεν μασ λοιπει το ατομο αλλα το υλικο, οχι η αγγαλια του πατερα που απουσιαζει απο κοντα μασ, αλλα το παιχνιδι που θα πιασουμε στα χερια μασ
    συγνωμη για την ορθογραφια αλλα πριτιμισα τησ αξιεσ απο την γνωση
    υ/γ ειμουν ναυτικοσ

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.