Αγαπητοί κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ Παιδείας

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Αξιότιμη κ Κεραμέως και κ. Ζαχαράκη

Όλοι εμείς οι απλοί πολίτες που υπηρετούμε στην ιδιωτική εκπαίδευση και έχουμε την πολυτέλεια να μη φοβόμαστε να μιλήσουμε, εμείς που κάναμε μεγάλο αγώνα με επιχειρήματα να μην έρθει, αλλά και όταν ήρθε να φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση και να έρθετε εσείς, πρέπει να σας επισημάνουμε μερικά θέματα που βλέπουμε στην κοινωνία και παρά τις λαμπρές σπουδές σας, ίσως δεν τα έχετε επισημάνει, αν δεν έρχεστε σε επαφή με μαθητές, πολύ περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καραδοκεί στο ευάλωτο κοινό του που είναι οι μαθητές.

Δεν ακούσαμε κάτι απ αυτά στις δηλώσεις σας.

Παίρνω σαν αφορμή αυτό που άκουσα από την κ. Ζαχαράκη τη μέρα της ορκωμοσίας σας.

Είπε ότι θα παίρνουν οι μαθητές διπλώματα ξένων γλωσσών μέσα από το Δημόσιο σχολείο.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, γιατί και τα παιδιά και οι καθηγητές των Δημοσίων σχολείων δεν έχουν τέτοια νοοτροπία. Τα παιδιά την ώρα εκείνη δεν την έχουν για ώρα μελέτης και οι καθηγητές δεν την έχουν για ώρα απόκτησης διπλώματος. Όλοι ξεκουράζονται κάπως…

Άρα πρέπει να αλλάξετε τη νοοτροπία στο χώρο της εκπαίδευσης ακόμα και σ αυτό το απλό πεδίο.

Οι νόμοι δεν είναι δύσκολο να ψηφιστούν από την κυβέρνηση, είναι όμως δύσκολο να εφαρμοστούν ειδικά στα σχολεία, γιατί τα παιδιά είναι εύπλαστα και παρασύρονται.

Οι τεχνοκράτες είναι βέβαια πολύ θετικό στην κυβέρνηση, όμως για να υπάρχει αποτέλεσμα χωρίς πολλές εντάσεις, μαζί με έναν τεχνοκράτη πρέπει να συνυπάρχουν και μερικοί ψυχολόγοι-ψυχαναλυτές –ψυχοθεραπευτές και όχι μόνο επικοινωνιολόγος, ώστε να συγκεράσει την εφαρμογή στο έμψυχο κοινό. Απαραίτητο όταν έχει περάσει από τη χώρα το μήνυμα της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι όλα είναι εύκολα και δεν χρειάζεται να μελετήσουν.

Επισημαίναμε συνεχώς στ άρθρα μας ότι ο προκάτοχός σας είχε υποβαθμίσει τα Δημόσια σχολεία για τους γνωστούς δικούς τους λόγους, δηλαδή για να μη αποφοιτούν οι μαθητές με γνώσεις και οξύνοια, ώστε εύκολα να τους κάνουν υποχείρια τους…

Σε όλα τα παιδιά άρεσε αυτή η ξεκούραση και οι πολλές συνεχείς εκδρομές. Σε μερικούς αφυπνισμένους γονείς δεν άρεσε και επεδίωκαν εκτός σχολείου τα καλύτερα για τα παιδιά τους.

Πολλά παιδιά από άλλες χώρες ειδικά από την Κίνα που είχαν τελειώσει το Δημοτικό στη χώρα τους και ήρθαν στην Ελλάδα, απορούσαν αρνητικά, γιατί δε γίνεται μάθημα στα Δημόσια σχολεία μας, γιατί συνέχεια πάνε τα παιδιά βόλτες και δεν μαθαίνουν τίποτα. Αναγκάζονταν αυτοί οι μαθητές που έκαναν σύγκριση να φοιτούν στα ιδιωτικά.

Άρα πρέπει να αλλάξετε τη νοοτροπία στα παιδιά για να μην έχετε πορείες και καταλήψεις. Ήδη το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην το υποτιμάτε.

Σε κάθε περίπτωση η βαθειά ενημέρωση των παιδιών, για το τι είναι το ουσιαστικό καλό τους είναι απαραίτητη . Δεν το έχουν εμπεδώσει.

Για το σκοπό αυτό αρωγοί σας πρέπει σε κάθε σχολείο να είναι οι γονείς.

Πρέπει να πειστούν οι γονείς ώστε να πείσουν τα παιδιά τους. Χρειάζονται ειδικά σεμινάρια για τους γονείς. Οι κοινωνίες νοσούν από την άγνοια των γονέων. Όχι από τα παιδιά.

Μόνο έτσι θα περάσουν οι όποιοι νέοι νόμοι. Διαφορετικά δεν είναι εύκολο, αν και είναι για το καλό τους.

Πρέπει να βάλετε δίπλα σας καθηγητές με πείρα και εμπειρίες, αλλά και σημερινούς, ζυμωμένους με τη ψυχολογία των σημερινών παιδιών.

Το θέμα της Ειδικής Αγωγής (που δεν είναι αγωγή, μερική εκπαίδευση είναι) θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πληρώνουμε δασκάλες Ειδικής Αγωγής για την ένταξη, με ένα παιδί πολλές φορές. Αν δεν υπάρχει παιδί, για να μη φύγουν, προσπαθούν να πείσουν παιδιά να πάνε τα οποία παιδιά δεν έχουν ιδιαιτερότητα μάθησης.

Αυτές οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν ν απορροφηθούν κάπου αλλού και να είναι πιο χρήσιμες. Οι γονείς δεν το καταλαβαίνουν και έτσι υποτιμούν τα παιδιά Αυτό δε βοηθά την κοινωνία.

Τα πρότυπα σχολεία σε κάθε περιοχή είναι θετικό για τα παιδιά, αν πειστούν για την ευγενή άμιλλα και την ανταμοιβή και όχι αν έχουν μέσα τους αυτόν τον σπόρο που είχε ρίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα στο υποσυνείδητο τους έχουν τον σπόρο της φυγοπονίας.

Τα ΕΠΑΛ τα υποβάθμισε πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα παιδιά λένε θα πάω εκεί να μη διαβάζω και να πάρω ένα χαρτί. Πρέπει να αναβαθμιστούν.

Στα σχολεία πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τη δια ζώσης εκπαίδευση στην αίθουσα και εξ αποστάσεως εκπαίδευση που δεν υπάρχει φυσικά για να καταργεί τον/την καθηγητή/τρια, αλλά να τον /την συμπληρώνει όπως ξέρετε. Αυτή η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται παράλληλα για παιδιά ΑΜΕΑ που δεν μπορούν κάποιες μέρες να μετακινηθούν και για τα ασθενή της ημέρας. Η παράλληλη στήριξη μέσα στη τάξη δεν επαρκεί πάντα

Η μαθητοκεντρική (και όχι δασκαλοκεντρική) πλέον εκπαίδευση που πρεσβεύει ότι ο καθηγητής δεν είναι η αυθεντία πρέπει να εφαρμόζεται με δικαιώματα και υποχρεώσεις για τους μαθητές και όχι μόνο με δικαιώματα αυτών. (Μέσα στις υποχρεώσεις είναι και η αρνητική βαθμολογία ώστε να ζυμώνονται με την κοινωνία)

Πρέπει το Υπουργείο να δώσει περισσότερη σημασία στη δια Βίου εκπαίδευση, δια ζώσης και εξ αποστάσεως, γιατί όσο εκπαιδεύεται και μορφώνεται ένα πληθυσμός δια Βίου, τόσο εξελίσσεται και προοδεύει το κράτος. Δεν μπορεί κάποιο άτομο που πήρε ένα πτυχίο στα 25 του να αποδίδει στα 50 του μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

Εκτός όλων αυτών θα πρέπει από τη δική σας κυβέρνηση να γίνεται ειδική ενημέρωση για τις εξαρτήσεις με τεστ προσομοίωσης και συνεχή εκπαίδευση-Αγωγή.

Εννοούμε τις ψυχοτρόπες ουσίες, αλκοόλ, τσιγάρο, κάνναβη (που τα ωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ) τζόγος, ηλεκτρονικός και μη . Οι μαθητές δεν ξέρουν τις επιπτώσεις, ώστε να περάσει στη συνείδησή τους και να μην εξαρτηθούν.

Δε ξέρουν να προλαμβάνουν ειδικά τις ηλεκτρονικές εξαρτήσεις και έχουν ανοίξει κλινικές για θεραπεία. Μέσα από τα κείμενα Γλώσσας Λογοτεχνίας και από τα αθλήματα δεν περνά στα παιδιά με αποτέλεσμα να είναι εξαρτημένα στα ηλεκτρονικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Δεν τρώνε, δεν κοιμούνται, δεν μελετούν, δεν αθλούνται, δεν συναναστρέφονται δεν ψυχαγωγούνται. Πρέπει να προλαμβάνεται αυτό από τα Δημόσια Σχολεία σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι.

Συμπερασματικά θα πρέπει μαζί με τον απαραίτητο Αγιασμό της πρώτης μέρας , να μην επαναπαυτείτε, αλλά μετά τον ιερέα να έχετε και ειδικούς για αλλαγή νοοτροπίας για να μη κλείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα σχολεία τα ερχόμενα σχολικά έτη όπως σχεδιάζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.