Αυτούς θα νικήσει ο Μητσοτάκης!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Κλείνουν αύριο τρία χρόνια από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τρία κρίσιμα χρόνια για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, τρία κρίσιμα χρόνια για την πατρίδα μας.

Τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων η Νέα Δημοκρατία, με τον Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή, έδωσαν τη μάχη κατά του ψεύδους, της αναξιοπρέπειας, της εθνικής ταπείνωσης και ενός διαρκούς βρώμικου πολέμου, που σκοπό είχε να διχάσει, να διαλύσει, να ενοχοποιήσει την παράταξη που στιγμή δεν έπαψε να ακούει τις ανησυχίες του λαού, να στέκεται στο πλευρό του, να λέει την αλήθεια.

Μέσα από αυτόν τον πόλεμο λάσπης η Νέα Δημοκρατία βγαίνει αλώβητη και πιο δυνατή. Με το κεφάλι ψηλά, με όπλο την αλήθεια και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, με τους πολιτικούς αντιπάλους μας να βυθίζονται στον βόρβορο του τυχοδιωκτισμού τους, μπαίνουμε στην τελική μάχη για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την ύβρη και το ψεύδος.

Η 10η Ιανουαρίου, επέτειος της εκλογής Μητσοτάκη είναι και μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τι έλεγαν και έκαναν αυτοί που θα νικήσει ο Μητσοτάκης.

Αύριο, επετειακή ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φθάνει στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Αυτή τη φορά, ο κ. Τσίπρας, ο μέγας υβριστής της, αυτός που την αποκαλούσε «νέα Φρειδερίκη»,  θα είναι εκεί για να την υποδεχθεί.

Και για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί πως δεν είμαστε ίδιοι.

Η Νέα Δημοκρατία, κόμμα κατ’ εξοχήν δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό, θα συμπεριφερθεί με αξιοπρέπεια – αν και γνωρίζει…

Ποιος δεν θυμάται τι έκαναν Τσίπρας και Καμμένος στις προηγούμενες επισκέψεις της κ. Μέρκελ; Ποιος δεν θυμάται τις ύβρεις, τις διαδηλώσεις, τις πύρινες ανακοινώσεις, τις διαμαρτυρίες έξω από την γερμανική πρεσβεία;

Περασμένα ξεχασμένα όλα τώρα για τους Τσίπρα, Καμμένο και Μέρκελ – ας είναι καλά το υπερταμείο και η Μακεδονία.

Ας θυμηθούμε και ας θυμίσουμε:

9 Οκτωβρίου 2012. Η κ. Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα. Τσίπρας και Καμμένος βρίσκονται στα κάγκελα. Η Αθήνα φλέγεται. Ο Τσίπρας αποκαλεί την επίσκεψη «μεγάλο πολιτικό φιάσκο», έχοντας αυτή τη μέρα επιλέξει για να λάβει μέρος στα εγκαίνια του παραρτήματος Ελλάδας του… Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – αλήθεια τι απέγινε κι’ αυτό;

«Ήρθε μόνο και μόνο για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση και το καταστροφικό μνημόνιο, τα νέα μέτρα των 13,5 δισ., τα οποία αν εφαρμοστούν θα βουλιάξουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και θα αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο την Ευρώπη», θα πει στην ομιλία του, εκείνη τη μέρα. Και σημείωσε, περιλαμβάνοντας στις ύβρεις του και τον σημερινή υπουργό του κ. Κουβέλη:

«Πράγματι, σ’ αυτήν εδώ την πόλη συνοψίζεται σήμερα η σημειολογία της Ιστορίας. Δύο κόσμοι αντιπαρατίθενται.

Ο κόσμος της λιτότητας και της ύφεσης με τον κόσμο της κοινωνικά δίκαιης και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κόσμος των τραπεζιτών και της τραπεζοκρατίας με τον κόσμο των πολιτών και της Δημοκρατίας.

Ο κόσμος της κας Μέρκελ, του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη με τον κόσμο του Die Linke και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Και βέβαια:

«Το μόνο που την ενδιαφέρει (σ.σ. την Μέρκελ) είναι να συνεχιστεί το Μνημόνιο, ως σχέδιο υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου της χώρας. Γι’ αυτό, αντί να φέρει μαζί της τη λίστα Χριστοφοράκου, φέρνει τους φίλους του κυρίου Χριστοφοράκου, για να προετοιμάσουν το πλιάτσικο. Όταν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ, επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει, η κα Μέρκελ και οι τελευταίοι συγκάτοικοί της στο υπόγειο καταφύγιο του Μνημονίου, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης, επιμένουν να σπρώχνουν το λαό και τον τόπο όλο και πιο βαθιά στον γκρεμό».

Νωρίτερα, ο Τσίπρας είχε λάβει μέρος στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς Μπ. Ρίξινγκερ. Και είχε βροντοφωνάξει:

«Η Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους “μερκελιστές” της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη. Έρχεται να τους στηρίξει, αλλά αυτό που θα καταφέρει είναι να δώσει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων και της βαρβαρότητας».

Και το «Δίκτυο» συνδικαλιστών του είχε εκδώσει κάλεσμα για το συλλαλητήριο, υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη Μέρκελ «αποτελεί πρόκληση για την εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας, που πλήττονται βάρβαρα από τις μνημονιακές πολιτικές, που προωθούνται από την Ευρωζώνη με την ηγεμονία της Γερμανικής Κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αντίσταση. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από έναν παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα νέα ανθρωποκτόνα μέτρα. Καλούμε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και συμμετοχή».

Όσο για τον συνεταίρο του Τσίπρα, τον Καμμένο, είχε οργανώσει διαδήλωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, καθώς είχε απαγορευθεί η εκδήλωση διαμαρτυρίας των ΑΝΕΛ έξω από την γερμανική πρεσβεία, την οποία ο Καμμένος είχε αναγγείλει ως εξής (7 Οκτωβρίου):

«Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ θα πρέπει να συνοδευτεί πρώτα από όλα από την ελληνική σημαία που πρέπει να έχουμε όλοι στα μπαλκόνια μας για να της δηλώσουμε ότι η Ελλάδα είναι εθνικά κυρίαρχο κράτος και δεν διαπραγματεύεται την εθνική της κυριαρχία, δεν υπόκειται σε εντολές τραπεζιτών. Θα την περιμένουμε στις 6 η ώρα το απόγευμα μπροστά από την γερμανική πρεσβεία για να την στείλουμε ένα σύνθημα: ότι πρώτα θα φέρει τις λίστες Χριστοφοράκου, πρώτα θα αποκαλύψει εκείνους που πλήρωναν τους εξωνημένους πολιτικούς, πρώτα θα πληρώσει το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις και εν συνεχεία ισότιμα μπορούμε να διαπραγματευτούμε».

11 Απριλίου 2014. Η Μέρκελ επισκέπτεται ξανά την Αθήνα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ έρχεται να επιβεβαιώσει την πλήρη υποταγή του κ. Σαμαρά στις απαιτήσεις της πιο αντιδραστικής πολιτικής δύναμης στην Ευρώπη». Και καλούσαν σε διαδηλώσεις «για να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής και ελπίδας, ένα μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων»…

Μάλιστα, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο «Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κ. Μέρκελ», ο κ. Τσίπρας υποστηρίξε ότι «η κυρία Μέρκελ έρχεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον εκλεκτό της στην Ευρώπη και τον προστατευόμενο της στην Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ θα δει μία πόλη-φάντασμα, αστυνομοκρατούμενη, με απαγορευμένες και κόκκινες ζώνες. Δεν θα δει τα αποτελέσματα της πολιτικής της». Για να καταλήξει:

«Όποιος πιστεύει ότι η καγκελάριος έχει κάνει ορθές επιλογές κατά τη διάρκεια της κρίσης, μπορεί να ψηφίσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Όποιος πιστεύει ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική θα συνταχθεί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική απάτη των στημένων εξόδων στις αγορές μπορεί να στηρίξει τον κ. Σαμαρά και τους προστάτες του. Οι υπόλοιποι έχουν μόνο μία επιλογή που είναι πραγματικά αντισυστημική και ριζοσπαστική. ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη».

Εκείνη την ημέρα, ο Τσίπρας βρισκόταν στο Παρίσι για να μιλήσει σε συγκέντρωση του Μετώπου της Αριστεράς. Και είπε ότι η Μέρκελ «τρέμει στην ιδέα ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για μια μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη». Και αναφερόμενος στην επίσκεψη Μέρκελ έκανε λόγο για «προεκλογικό τυχοδιωκτισμό».

Μπρρρρ!

Και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοίνωση (9 Απριλίου 2014):

«Η επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, γίνεται για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ενόψει των εκλογών. Για να επιβραβεύσει το καταστροφικό κυβερνητικό έργο, να επιτηρήσει την συνέχιση της λιτότητας, να επιθεωρήσει αν χαρίστηκαν οι τράπεζες στα συμφέροντα, αν δόθηκε για ψίχουλα η δημόσια περιουσία, αν έπεσαν οι μισθοί στο επίπεδο της Βουλγαρίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες της Αθήνας στην διαδήλωση που οργανώνεται από Ομοσπονδίες, συνδικάτα, συλλογικότητες και φορείς την Παρασκευή 11 Απριλίου, 5μ.μ. στην Πλ. Κλαυθμώνος».

Και οι ΑΝΕΛ:

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με αφορμή την επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, καλούν τα μέλη και τους φίλους και τον λαό της Αθήνας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν φορείς, σωματεία και η Επιτροπή Αντίστασης στη Νέα Γερμανική Κατοχή, στην πλατεία Κλαυθμώνος την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 17:30 το απόγευμα.

Για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη Γερμανική επικυριαρχία στην Ελλάδα και την Ευρώπη,

για να διεκδικήσουμε την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επανόρθωση των πολεμικών ζημιών,

για να επιστραφούν οι κλεμμένες αρχαιότητες κατά τη γερμανική κατοχή,

για να αποκαλυφθούν, η λίστα της SIEMENS και τα γερμανικά σκάνδαλα στην Ελλάδα και να τιμωρηθούν οι επίορκοι πολιτικοί,

για να μην περάσουν τα σχέδια της συγκυβέρνησης της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, της κοινωνικής εξαθλίωσης, της σκληρής λιτότητας για τον λαό».

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

-«Σε αυτήν την εκλογική μάχη πολίτες της Κρήτης, συγκρούστηκαν δύο κόσμοι. Το όραμα, το πρόγραμμα και οι αξίες συγκρούστηκαν με την πολιτική εξουσία που εκπροσώπησε επάξια ο κ. Σαμαράς. Και την εκπροσώπησε κρυπτόμενος. Από τον λαό. Από τη Βουλή. Προφυλαγμένος σε ένα απολύτως αποστειρωμένο περιβάλλον. Στην αγκαλιά της τρόικας και της κυρίας Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Ηράκλειο, 23 Ιανουαρίου 2014).

-«Δεν αναγνωρίζω στην κα Μέρκελ το προνόμιο να είναι κάτι ξεχωριστό από τους άλλους 28 Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τους 28 κι ως εκ τούτου δε βρίσκω κανένα λόγο να προτρέξω σε μία ιδιαίτερη συνάντηση μαζί της. Η διαπραγμάτευση θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, εκεί όπου υπάρχουν πολλοί που θα είναι αρωγοί στη δική μας στρατηγική, διότι έχουν ίδιο συμφέρον.

Κι αυτό είναι το μεγάλο αν θέλετε μειονέκτημα της χώρας τα τελευταία χρόνια και το μεγάλο δυστύχημα, ότι είχε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της αντίληψης της κας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε στην Ευρώπη. Εδώ είναι και η ευθύνη που έχει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα μπροστά στην κάλπη. Διότι, επαναλαμβάνω, εμείς δεν πρόκειται, δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε, να συγκυβερνήσουμε όμηροι με τους εκπροσώπους των απόψεων της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα» (Αλ. Τσίπρας, Ζάππειο, Διακαναλική Συνέντευξη, 23 Ιανουαρίου 2014).

Εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ, δε πρόκειται να δεχθούμε. Καθαρά και ξάστερα. Δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων. Παλαιότερους ή και νεότερους. Αυτοί έχουν το φόβο. Αυτοί έχουν το ψέμα. Αυτοί έχουν τη δύναμη του χρήματος, της εξουσίας και της διαπλοκής. Αυτοί έχουν τη στήριξη της κας Μέρκελ. Να τη χαίρονται». (Αλ. Τσίπρας, κεντρική ομιλία στην Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2014)

-«Οι αντίπαλοί μας είναι μερκελιστές» (Ν. Φίλης, Ράδιο Άλφα, 22 Ιανουαρίου 2014)

-«Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά υλοποιεί το πρόγραμμα της Μέρκελ και λειτουργεί ως πολιτικός φίλος της Μέρκελ και όχι ως εκπρόσωπος του λαού» (Ζ. Κωνσταντοπούλου, τηλεόραση Άλφα, 22 Ιανουαρίου 2014)

-«Το plan B της τρόικας και της ολιγαρχίας είναι να βάλουν εγγυήτριες δυνάμεις στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εννοούν όταν αυτοπροβάλλονται ως δήθεν εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Μόνο που δεν είναι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αλλά εγγυητές της παράδοσης της χώρας στην κυρία Μέρκελ. Εγγυητές της λιτότητας και των Μνημονίων». (Αλ. Τσίπρας, Πάτρα, 21 Ιανουαρίου 2014)

Στη δική μας κυβέρνηση δεν χωράει κανένας εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. Αν θέλαμε να τα βρούμε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε θα τα βρίσκαμε μόνοι μας. Δεν θέλουμε να τα βρούμε μαζί τους, το δίκιο του λαού θέλουμε να βρούμε» (Αλ. Τσίπρας, 20 Ιανουαρίου 2014, Θεσσαλονίκη)

-«Διότι οι δυνάμεις στις οποίες αναφερθήκατε και τις οποίες απέκλεισα, δεν αναγνωρίζουν το δίκιο του λαού μας, αναγνωρίζουν το δίκιο του ισχυρού, το δίκιο της κας Μέρκελ και με αυτή την έννοια είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της κας Μέρκελ εντός της Ελλάδας. (…) Και αναρωτιέμαι κα Χούκλη, ποια είναι η θέση του κ. Σαμαρά, ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. Είναι Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, συζητείται τώρα, ποια είναι η θέση; Είναι εκπρόσωπος της άποψης της κας Μέρκελ;(…)Το δεύτερο που πρέπει να διεκδικήσουμε και είναι ίσως εξίσου σημαντικό είναι την προοπτική μιας νέας συμφωνίας ευρωπαϊκής, κάτι το οποίο το διεκδικούν και το ζητάνε και η Ιταλία και η Ισπανία, Όχι ο κ. Ραχόι βέβαια ο οποίος είναι και αυτός αντιπρόσωπος της κας Μέρκελ που ήρθε εδώ να βοηθήσει τον Πρωθυπουργό αλλά οι δυνάμεις της αλλαγής». (Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στον Αντέννα, 19 Ιανουαρίου 2014)

-«Μια νέα μεγάλη ελπίδα ανατέλλει και ο κ. Σαμαράς έχει να τον στηρίζει η κα Μέρκελ. Εμείς όμως έχουμε τους λαούς να μας στηρίζουν. Ο κ. Σαμαράς έχει να τον στηρίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός των σκανδάλων, ο Ισπανός πρωθυπουργός των εξώσεων και των πλειστηριασμών, εμείς όμως έχουμε το κίνημα το οποίο αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στην Ισπανία, το Podemos». (Αλ. Τσίπρας, Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 2014)

-Στην ερώτηση, αν θα πήγαινε με τον κ. Σαμαρά και τον Βενιζέλο στην διαπραγμάτευση για το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με βάση τις θέσεις τους θα ήταν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού με την κ. Μέρκελ και ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν την επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. (Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στον Σκάι, 17 Ιανουαρίου 2014).

«Εμείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε μαζί τους ούτε με τη Άγκελα Μέρκελ. Εμείς δίνουμε λόγο και αναφορά μόνο στον ελληνικό λαό». (Αλ. Τσίπρας, Αγρίνιο, 17 Ιανουαρίου 2014)

-17 Ιανουαρίου 2014. Άρθρο Τσίπρα στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ». Χαρακτηρίζει την Μέρκελ «υπνοβάτη της λιτότητας».

-«Η Ευρώπη είναι θύμα της λιτότητας. Κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κυρίας Μέρκελ». (Άρθρο Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Ελ Παϊς», 16 Ιανουαρίου 2014)

Καταρχήν η κ. Μέρκελ είναι μια από τους ηγέτες της ΕΕ. Δεν θα επιδιώξουμε καμιά διμερή διαπραγμάτευση. Υπάρχουν διμερή θέματα ανοιχτά, αλλά η συνολική διαπραγμάτευση θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκεί που η Ελλάδα μπορεί να κάνει συμμαχίες, να διευρύνει το μέτωπό της και να συνταχθεί με τις χώρες που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν από τις πολιτικές και τις εμμονές της γερμανικής ηγεσίας». (Ν. Παππάς στο newsbeast.gr, 14 Ιανουαρίου 2014)

Ο δογματισμός της κυρίας Μέρκελ αμφισβητείται ακόμα και στη Γερμανία» (Αλ. Τσίπρας, Καλαμάτα, 11 Ιανουαρίου 2014)

-«Που αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Αριστερά, αλλά από τη πολιτική της κ. Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, 3 Ιανουαρίου 2014)

Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εντεταλμένος της κυρίας Μέρκελ, καλείται από τους εταίρους της να δεσμεύσει τη χώρα, σε ένα τρίτο διαδοχικό Μνημόνιο λιτότητας…» (Αλ. Τσίπρας, Συνέδριο Εκόνομιστ, 18 Φεβρουαρίου 2014)

Δε μπορούμε παρά να περιμένουμε μόνο τα χειρότερα από αυτή τη κυβέρνηση της υποτέλειας. Και το μόνο αντίδωρο αυτής της υποτέλειας, το πολύ –πολύ να είναι κάποια ψίχουλα επικοινωνιακής στήριξης των μερκελιστών της Ευρώπης, στους μερκελιστές της Ελλάδας» (Αλ. Τσίπρας, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, 1 Φεβρουαρίου 2014)

-«Και δεν έχω βέβαια κανένα πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κυρία Μέρκελ και στους δανειστές, όπως ο κύριος Σαμαράς. Ή ψηφίζουμε Σαμαρά, Μέρκελ, Σόιμπλε ή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ» (Αλ. Τσίπρας, ομιλία, 22 Μαρτίου 2014)

-«Συνέδριο (σ.σ. του ΕΛΚ) που επέλεξε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο που δεν θα είναι ένας οποιοσδήποτε υποψήφιος αλλά ο υποψήφιος της λιτότητας, ο εκλεκτός της Α. Μέρκελ, του Έντα Κένυ και του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά»(…) «Ποια Ευρώπη θέλουμε; Της κυρίας Μέρκελ ή της Αριστεράς; Την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ, που δεν δουλεύει. Ή την Ευρώπη της Αριστεράς;»(…) «Αυτά τα προγράμματα της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, του οικονομικού ανορθολογισμού και της πολιτικής ιδιοτέλειας της κυρίας Μέρκελ δεν έχουν θέση στην Ευρώπη(…) «Οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης έχουν τη μοναδική δυνατότητα και ευθύνη να τα τελειώσουν στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Να τελειώσουν τις πολιτικές της λιτότητας αποδοκιμάζοντας τους πολιτικούς της λιτότητας. Τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Σουλτς και την κ. Μέρκελ, η οποία έχει επενδύσει πάνω τους όλες τις ελπίδες της» (Αλ. Τσίπρας, Δουβλίνο, 11 Μαρτίου 2014)

–«Οι ευρωπαϊκοί λαοί καλούνται να πουν όχι στην Ευρώπη της Μέρκελ, του Σουλτς, του Γιούνκερ που διεξάγουν το ανθρωποβόρο πείραμά τους εδώ σε μας για να το εξάγουν εν συνεχεία παντού(Αλ. Τσίπρας, ομιλία σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής, 7 Μαρτίου 2014)

-«Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή με τα μνημόνια για άλλα σαράντα χρόνια. Ή με την Ευρώπη της αλληλεγγύης ή με την Ευρώπη της Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας. Μενίδι, 30 Απριλίου 2014)

-«Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε υποδεικνύουν απροσχημάτιστα στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Πιο επιτακτικά μάλιστα απ’ ό,τι το κάνουν στη Σαξονία ή στη Βαυαρία. Γιατί έμμεσα ή άμεσα απειλούν τους Έλληνες με σκληρές τιμωρίες αν δεν στηρίξουν τον κύριο Σαμαρά και την ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου. Αυτή η Ευρώπη του διχασμού, αλλά και της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν έχει σχέση με τη δική μας Ευρώπη»(…) «Την Ευρώπη της κας Μέρκελ και των τραπεζιτών, εμείς θα την αλλάξουμε. Με την ψήφο και με τους αγώνες μας»(…) «Η Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Στις ευρωεκλογές, συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε. Με την Ελλάδα που ορίζει τον εαυτό της, ή με την Ελλάδα που ορίζει η κυρία Μέρκελ.Με την Ελλάδα που ορίζει τον εαυτό της ή με την Ελλάδα που εξορίζει από τα πολιτισμένα κράτη ο κύριος Σόιμπλε, και διορίζει κλητήρα του Βερολίνου ο κύριος Σαμαράς»(…) «Και σε τελευταία ανάλυση ένα είναι το διακύβευμα σε όλη την Ευρώπη: Με την Μέρκελ ή με την αριστερά;» (Αλ. Τσίπρας, παρουσίαση ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, 29 Απριλίου 2014)

Ζητάμε από τους πολίτες αυτής της χώρας να βάλουν τους δικούς τίτλους τέλους στην Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ. (…) Χθες ο κος Γιούνγκερ, υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έσπευσε να αναφερθεί στη Κύπρο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει θετικό προφίλ στον ελληνικό και Κυπριακό λαό. Φαίνεται πως αντιμετωπίζει τους πολίτες ως χρυσόψαρα με ασθενή μνήμη. Που θα έχουν ήδη ξεχάσει ότι το Γιούρογκρουπ και η πολιτική της κυρίας Μέρκελ που τον στηρίζει έριξαν τη Κύπρο στη πυρά» (Αλ. Τσίπρας, Πράγα, 28 Απριλίου 2014)

-«Και το μόνο πραγματικό δίλημμα είναι: Λιτότητα ή Δημοκρατία. Λιτότητα ή κοινωνική συνοχή. Με την Ευρώπη των τραπεζών ή με την Ευρώπη των λαών. Με την Ευρώπη της Αριστεράς ή με την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Γαλικία, 28 Απριλίου 2014)

-Τα διλήμματα «Αριστερά ή λιτότητα και Αριστερά ή Μέρκελ», επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον Πορτογάλων αυτή τη φορά, κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στο Πόρτο, σε εκδήλωση που οργάνωσε το «Μπλόκο της Αριστεράς» για τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι αυτές τις μέρες, στις δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, «είμαστε θεατές σ’ ένα προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, καθώς παρακολουθούμε σκηνές από το προεκλογικό “success story” της κυρίας Μέρκελ, που κατασκεύασαν οι επικοινωνιολόγοι της, για να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της πέτυχε και να την ψηφίσουν, αλλά και για να κρυφτούν οι πολιτικοί σύμμαχοί της στις χώρες μας»(…) «Να κάνουμε την κυρία Μέρκελ μειοψηφία στην Ευρώπη. Να την απομονώσουμε πολιτικά. Να την νικήσουμε» (ΑΠΕ, 27 Απριλίου 2014)

-«Να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού» (Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές 2014)

-«Ως εδώ. Το δίλημμα γίνεται κάθε μέρα πιο ξεκάθαρο. Με την Αριστερά ή με την Μέρκελ. Με την Ελλάδα ή με τη Βαυαρία. Και τελικά: Με την ομαλότητα ή με την ανωμαλία. Αυτοί είναι κολαούζοι της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε στην επιβολή των μνημονίων, της λιτότητας, του αυταρχισμού, της ανωμαλίας» (Αλ. Τσίπρας, Ιεράπετρα, 23 Απριλίου 2014)

-«Ο άξονας των μνημονίων, ο άξονας Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά, δεν κρύβει λόγια: Η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση!!!! (…) «Όποιος ψηφίζει Σαμαρά στην Αθήνα ψηφίζει Μέρκελ και Σόιμπλε στην Ευρώπη. Λένε όλοι τους τα ίδια. Για τη λιτότητα, για το χρέος για το κατοχικό δάνειο, για την Ευρώπη. Έτσι ο χερ Σόιμπλε έκανε τα πράγματα άθελά του απλά για τον Έλληνα πολίτη, που θα προσέλθει σε λίγες εβδομάδες στις κάλπες. Μας έθεσε το δίλλημα της κάλπης: Με τη Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Σόιμπλε ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα, ή με την πολιτική της Αθήνας για την Ελλάδα; Με τον άξονα Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρωπαϊκή αριστερά. Οι δηλώσεις Σόιμπλε ήταν μόνο η αρχή. Ή μάλλον ήταν η συνέχεια της προπαγανδιστικής επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα. Αυτή είναι η δική μας κατεύθυνση. Εντελώς αντίθετη με την κατεύθυνση του άξονα Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά» (Αλ. Τσίπρας, Λασίθι, 23 Απριλίου 2014)

-22 Απριλίου 2014. Ομιλία Τσίπρα στο Ρέθυμνο:  Κάλεσε τους Έλληνες να συμμετέχουν στον αγώνα που ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος, όπως είπε, έχουν κηρύξει στο σχέδιο της Μέρκελ για εγκλωβισμό των Ελλήνων στο φόβο και τους ζήτησε να μην αποδεχτούν το δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας, αλλά με τη συμμετοχή τους στις επικείμενες εκλογές, αλλά και στις τοπικές διαδικασίες, να απαντήσουν στο δίλημμα «Ελλάδα ή Μέρκελ».

-25 Απριλίου 2014, Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Καλούν τον λαό «να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού».

-«Έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα στο άρμα της κυρίας Μέρκελ. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε την ψήφο σας γιατί ο λαός αποφάσισε στις περασμένες εκλογές να είμαστε εκείνη η δύναμη που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη Μακρόνησο του χρέους. Να απαλλάξει την Ελλάδα από τα μνημόνια, τις τρόικες και τους επικυρίαρχους. Να στείλει τους πλασιέ της κυρίας Μέρκελ στο σπίτι τους, ή στο Βερολίνο. Όπου προτιμούν» (Αλ. Τσίπρας, Χαλκίδα, 16 Απριλίου 2014)

-«Θα έχουμε απέναντί μας, την ίδια τη κα Μέρκελ και την κυβέρνησή της. Για αυτό και η κα Μέρκελ, έσπευσε για άλλη μια φορά να έρθει στην Ελλάδα να υποστηρίξει όπως μπορεί τον εδώ αντιπρόσωπό της, τον κο Σαμαρά. Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχτηκε να πάρει μέρος σε προεκλογικές παράτες, ακριβώς επειδή φοβάται τις αλλαγές στην Ευρώπη» (Αλ. Τσίπρας, Αγρίνιο, 14 Απριλίου 2014)

-«Γι’ αυτό και σε αυτή τη πανευρωπαϊκή μάχη από τη μια μεριά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστερά και από την άλλη η κα Μέρκελ, το διεθνές χρηματοπιστωτικό λόμπι και ο αντιπρόσωπός τους στην Ελλάδα, ο κύριος Σαμαράς. Αν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος παίζουν προεκλογικά το χαρτί ενός ρεαλισμού που λίγο απέχει, αν απέχει, από την τυφλή υποταγή στους δανειστές, στην αυλή της κυρίας Μέρκελ, στο ευρωπαϊκό κονκλάβιο του νεοφιλελευθερισμού, εμείς πρέπει να πείσουμε ότι είναι απείρως ρεαλιστικότερος, για το καλό των Ελλήνων και της Ελλάδας, ο δρόμος της ανατροπής» (Αλ. Τσίπρας, 13 Απριλίου 2014, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)

-«Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της διαρκούς λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρώπη η κυρία Μέρκελ μπορεί και πρέπει να ηττηθεί. Και, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ στο παρελθόν, έτσι και η Άνγκελα Μέρκελ σήμερα. Μπορεί και πρέπει να μειοψηφήσει και να ηττηθεί πολιτικά» (Ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, 10 Απριλίου 2014)

-«Ανάμεσα στα κοινωνικά και οικονομικά ερείπια, λίγο μετά την ψήφιση του μίνι μνημονίου και πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση με σπόνσορα την κ. Μέρκελ και τις αγορές, ετοιμάζει την παράσταση «βγαίνουμε στις αγορές». Πρόκειται για τεράστια επιχείρηση εξαπάτησης. Που προσπερνά ακόμα και το μοίρασμα του πλεονάσματος μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. Ξέχασα βέβαια να σας πως πρέπει να αισθάνεστε εθνικά υπερήφανοι, γιατί στο τέλος της εβδομάδας, η κα Μέρκελ, θα επισκεφτεί την αποικία χρέους της»(…) «Ας το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ψηφίζοντας Σαμαρά και Βενιζέλο, ψηφίζει Μέρκελ και Γκολντμαν Σακς» (Αλ. Τσίπρας, 9 Απριλίου 2014, Λάρισα, Καρδίτσα)

-«Την απόφαση για το αν θα γίνουν και πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές δεν θα την πάρει ο Αντώνης Σαμαράς. Θα την πάρει η κ. Μέρκελ, που έρχεται να τον στηρίξει, τώρα που έχει προβλήματα. Έρχεται να στηρίξει τους μερκελιστές της. Και αναμένεται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να την καλωσορίσουν και να της πουν “κυρία καγκελάριε ιδού η αποικία σας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μέτρων που εσείς ζητάτε“» (Αλ. Τσίπρας, 7 Απριλίου 2014, Θεσσαλονίκη)

Θεωρώ ότι η πιο επικίνδυνη πολιτικός, για τους ευρωπαϊκούς λαούς, είναι η κυρία Μέρκελ. Ζητάμε από όλους τους πολίτες να αποφασίσουν και να κρίνουν: Η πολιτική αυτή της κυρίας Μέρκελ πέτυχε; Αν ναι, τότε ας ψηφίσουν τον Γιούνκερ ή τον Σούλτς, και το κόμμα του κυρίου Ρέντσι ή τη δεξιά στην Ιταλία. Αν θεωρούν ότι απέτυχε, πρέπει να στηρίξουν την εναλλακτική πρόταση για μια άλλη Ευρώπη, την οποία εκπροσωπούν οι δυνάμεις της πραγματικής αριστεράς» (Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στη RAI 3, 6 Απριλίου 2014)

-3 Απριλίου 2014. Συνέντευξη Τσίπρα στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα»: «Φτάνει με τη λιτότητα, ο σιδηροδρομικός συρμός Μέρκελ είναι νεκρός και ο Ρέντσι πρέπει να το καταλάβει».

-«Γιατί η δική μας Ευρώπη, η «Άλλη Ευρώπη» πράγματι ενώνει. Ενώ η δική τους Ευρώπη, η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ διαιρεί. Η σημερινή Ευρώπη ικανοποιεί μόνον την κυρία Μέρκελ και τους λιγοστούς πολιτικούς φίλους της» (Αλ. Τσίπρας, Παλέρμο, 3 Απριλίου 2014)

-«Δεν θα είναι πια ο παρίας της Ευρώπης, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Θα έχει στο πλευρό του τους άλλους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου που ξεσηκώνονται. Τους λαούς που συνειδητοποιούν πια ότι ο μόνος δρόμος είναι η ενότητα και ο αγώνας απέναντι στις παραδομένες κυβερνήσεις, απέναντι στους μερκελιστές που καταστρέφουν την Ευρώπη» (Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, 29 Απριλίου 2014)

-«Αποφασίζουμε: Με τη κα Μέρκελ ή με την αριστερά» (Αλ. Τσίπρας, 1 Απριλίου 2014, Σύρος)

-2 Μαΐου 2014, Αλέξης Τσίπρας στη Μυτιλήνη: «Go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης». «Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας»./«Δεν χρειάζεται να ξέρουμε αγγλικά για να ξέρουμε τι σήμαινε αυτό κάποτε και τι σημαίνει τώρα. Γιατί τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, του αγώνα εμείς τα ξέρουμε καλά. Όσο καλά ξέρουν οι άλλοι, ξέρετε ποιοι, τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά της υποταγής». (Αλ. Τσίπρας, Μυτιλήνη, 2 Μαΐου 2014)

-«Να τελειώνουμε με τα απολιθώματα της μεταπολίτευσης, με τις μούμιες ενός πολιτικού σκηνικού περασμένων εποχών, με τους εντολοδόχους της κυρίας Μέρκελ και τον αναδόχους του κυρίου Μπαρόζο» (…)Με την Ελλάδα ή με τη κα Μέρκελ;» (Αλ. Τσίπρας. Ηράκλειο, 23 Μαΐου 2014)

Καλώ τους νεοδημοκράτες να ανατρέψουν τον Σαμαρά. Δεν έχει καμία σχέση αυτός, με τον κόσμο της ΝΔ, δεν έχει σχέση με τον Καραμανλή ούτε με την Ευρώπη των εθνών. Καλώ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν τον Βενιζέλο, ο οποίος δεν έχει σχέση με εκείνον που πίστευε ότι οι Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Είναι υπάλληλοι της Μέρκελ και όχι αρχηγοί, και χρησιμοποιούν ως ταμπέλες τα κόμματά τους», δήλωσε ο Καμμένος, στο ΑΠΕ, στις 22 Μαΐου 2014, καλώντας τους άνεργους «να στείλουν στην ανεργία Σαμαρά-Βενιζέλο, να πληρώνονται από τις πολυεθνικές της Μέρκελ».

-«Με τη σημερινή μεγαλειώδη παρουσία σου στην πλατεία της Ομόνοιας. Την πλατεία που συμβολίζει την απόκρουση κάθε διχασμού, όπως αυτόν που προσπαθεί να σπείρει στην ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση των υποτακτικών της Μέρκελ. Το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που κυβέρνησε το τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά, υπό τη στήριξη ολόκληρου του τραπεζικού και μιντιακού κατεστημένου, άφησε μια χώρα και έναν ολόκληρο λαό, ξεκρέμαστο στις άγριες διαθέσεις της κας Μέρκελ. Γιατί η ήττα του κυρίου Σαμαρά θα είναι ήττα για την κυρία Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Ομόνοια, 22 Μαΐου 2014)

-«Την Κυριακή θα αποδειχτεί αυτό που ήδη ζούμε: ότι από τα κάτω δεν θέλουν. Και τη Δευτέρα θα αποδειχτεί αυτό που ήδη βλέπουμε: ότι από τα πάνω δεν μπορούν. Για να ανοίξει επιτέλους ένας άλλος δρόμος για την πατρίδα, που τέσσερα χρόνια τώρα τη σέρνουν ταπεινωμένη στην ποδιά της κυρίας Μέρκελ. Και της δηλώνουν υπερήφανοι: Κυρία μου, ιδού η Ελλάδα σας!

Η Ελλάδα όμως του λαού, η Ελλάδα των Ελλήνων, η δική σας Ελλάδα, η δική μας Ελλάδα, δίνει το παρών. Όχι στους διαδρόμους του Βερολίνου και στα υπόγεια των Καννών, όπου διορίζονται πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις της εμπιστοσύνης του Μπαρόζο, υπό το φιλόστοργο βλέμμα της κυρίας Μέρκελ. Αλλά στους καθημερινούς αγώνες κατά των μνημονίων, στους δρόμους και στις πλατείες της δημοκρατικής αντίστασης, στις μάχες για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια, στο μόχθο της δημιουργίας, στον πολιτισμό της ελευθερίας, στο όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σε ποια Ελλάδα; Στην Ελλάδα-πειραματόζωο των πιο επιθετικών κύκλων του διεθνούς κεφαλαίου; Στην Ελλάδα που ανώτατο νόμο, Σύνταγμα, οδικό χάρτη, έχει και θα έχει τα μνημόνια και τοποτηρητές τους σύγχρονους Βαυαρούς; Στην Ελλάδα της Μέρκελ, του Σόιμπλε, του Μπαρόζο, του Γιούνκερ; Σε αυτή την Ελλάδα ή στην Ελλάδα της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του σεβασμού στις ελευθερίες του πολίτη και στην εθνική αξιοπρέπεια;

Οι εκλογές γίνονται δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα για το ποια Ελλάδα θέλουμε. Την Ελλάδα της Μέρκελ, ή την Ελλάδα της αξιοπρέπειας. Την Ελλάδα της κλεπτοκρατίας, ή την Ελλάδα της δημοκρατίας. Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ;» (Αλ. Τσίπρας, Θεσσαλονίκη, 21 Μαΐου 2014)

-«Δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα της δημοκρατίας το ελληνικό λόμπι της κας Μέρκελ. Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα. Με τη Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ», (Αλ. Τσίπρας, 20 Μαΐου 2014)

-«Η μόνη απάντηση που φοβάται η κυρία Μέρκελ. Η μόνη απάντηση που φοβάται το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμη καμπή. Ή θα τερματίσει τη λιτότητα και θα ξανακερδίσει τη Δημοκρατία. Ή θα συνεχίσει με λιτότητα, ανεργία και αυταρχισμό. Ή θα γίνει η «’Άλλη Ευρώπη» ή θα παραμείνει η Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ». (Αλ. Τσίπρας, Μπολόνια, 19 Μαΐου 2014)

-«Δεν πρόκειται να σταματήσουν τις εκτροπές, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς στις 18 και 25 Μαΐου. Φοβούνται μόνο την λαϊκή εντολή. Φοβούνται μην γίνει η οργή και ο θυμός μας πολιτική πράξη . Γιατί την επόμενη ώρα, δεν θα κάνει κουμάντο στη χώρα το νεοφιλελεύθερο λόμπι και η κυρία Μέρκελ, αλλά αυτός που πραγματικά το δικαιούται, ο ελληνικός λαός. Γιατί η ήττα της κυρίας Μέρκελ είναι προϋπόθεση για να υπάρξει η Ευρώπη και για να οικοδομήσουμε με τους λαούς της μια νέα Ευρώπη» (…) Η αγαπημένη κυβέρνηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά, σε λίγες μέρες θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στο λαό. Και λυπάμαι που θα το πω εδώ στο Βερολίνο και θα το ακούσει η Καγκελάριος και θα στεναχωρηθεί. Δε θα αργήσει πολύ η ώρα που απέναντί της θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μια κυβέρνηση που σας υπόσχομαι θα διαπραγματευτεί μαζί της και για δικό σας λογαριασμό. Γιατί οι δικές μας διαφορές με την κυρία Μέρκελ δεν έχουν εθνικό, αλλά ταξικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο». (Αλ. Τσίπρας, «Επίκαιρα», Ανοιχτή Επιστολή, 15 Μαΐου 2014)

-«Κυρία Μέρκελ, κύριε Σαμαρά, κύριε Φούχτελ, κύριοι της τρόικας, κυρίες και κύριοι των μνημονίων, της ολιγαρχίας και της τραπεζοκρατίας: Οι μέρες της παντοδυναμίας σας είναι μετρημένες. Η παντοδυναμία σας στην Ελλάδα τελειώνει. Και ο ελληνικός λαός δεν γυρίζει απλώς σελίδα» (…) «Έχουν να εκτελέσουν συμβόλαια με την τρόικα, με την κυρία Μέρκελ, με τους δανειστές. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσει ο ίδιος ο λαός (…) «Γιατί το δίλημμα είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο: Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο; Πρώτη φορά με την Αριστερά, ή συνέχεια στη φθορά;» (Αλ. Τσίπρας, Τρίπολη, 7 Μαΐου 2014)

-«Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Μέρκελ και το πολιτικό της προσωπικό» (Αλ. Τσίπρας. Κοζάνη, 4 Μαΐου 2014)

-«Ή με εμάς ή με τους Μερκελιστές» (Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, 20 Μαΐου 2014)

Για να τελειώνουν οι πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης. Οι Μερκελιστές «πρωθυπουργοί του Μπαρόζο» (Αλ. Τσίπρας, κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, Ομόνοια, 22 Μαΐου 2014)

–«Ο κ. Σαμαράς παρουσιάζεται στις Συνόδους Κορυφής μόνο για να στηρίξει τις πιο αντικοινωνικές πολιτικές που εκφράζονται από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να εκπροσωπείται από τους φίλους των κκ Γιούνκερ και Μέρκελ» (Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, 26 Ιουνίου 2014)

-«Μόνον έτσι το νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο της κυρίας Μέρκελ και των συμμάχων της θα ηττηθεί» (Αλ. Τσίπρας, παρουσίαση βιβλίου Γκαλμπρέιθ, Χόλλαντ, Βαρουφάκη, 17 Ιουνίου 2014)

-«Και δεν έχει παρά ένα στόχο: Να υποτάξει τον ελληνικό λαό στην αγριότητα, την εκμετάλλευση και το φόβο. Να επιβάλει τη θέληση της κυρίας Μέρκελ, του κυρίου Σόιμπλε, των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης στην Ελλάδα» (Αλ. Τσίπρας, Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον ανασχηματισμό, 12 Ιουνίου 2014)

-14 Σεπτεμβρίου 2014. Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας λέει:  «Δεν θα αναγνωρίσω εγώ στην κυρία Μέρκελ τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο στην Ελλάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου θα επιδιώξουμε συμμαχίες και με μια σειρά άλλους Πρωθυπουργούς εξίσου ισότιμους με την κυρία Μέρκελ. Αυτή είναι η διαφορά της φιλοσοφίας και της λογικής της δικής μας. Και αυτή είναι και η διαφορά, που μου λένε τι θα κάνεις με την τρόικα. Ποια τρόικα; Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα».

-13 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Αλ. Τσίπρας στην ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη: «Τέρμα, λοιπόν, οι ευγένειες κ. Μέρκελ. Σας χρωστάμε; Σας χρωστάμε είναι αλήθεια. Μας χρωστάτε, όμως, κι εσείς. Ήρθε η ώρα για το λογαριασμό. Και τον λογαριασμό αυτόν δεν σας τον ζητάει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Και όχι μόνο. Γιατί μπορεί, μέχρι σήμερα να μη βρέθηκαν δικές μας κυβερνήσεις να το στηρίξουν, αλλά να είστε σίγουροι, ότι θα το υποστηρίξουν και όλοι οι λαοί που έδωσαν το αίμα και θυσίες για να σταματήσουν το τέρας του ναζισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο».

-«Τη στιγμή που η κ. Μέρκελ απομονώνεται διεθνώς δυστυχώς βρίσκει συμμάχους στην Ελλάδα, τους μερκελιστές των τριών κομμάτων του μνημονίου των τριών κομμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά» (…) «Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής» (Αλ. Τσίπρας, Βραζιλία, 12 Δεκεμβρίου 2012)

-29 Μαΐου 2012. Συνέντευξη Τσίπρα στο γερμανικό περιοδικό «Στερν», όπου δηλώνει ότι θα ακυρώσει το Μνημόνιο και δείχνοντας στον δημοσιογράφο την Ακρόπολη, η οποία διακρίνεται από το μπαλκόνι του γραφείου του, δηλώνει: «Ξέρετε; Αυτό είναι το πλεονέκτημά μου απέναντι στην κυρία Μέρκελ. Εγώ από το γραφείο μου έχω θέα σε 2.500 χρόνια ιστορίας της Δημοκρατίας κι εκείνη μόνο στο Ράιχσταγκ».

-«Σήμερα ο λαός καλείται να πληρώσει αυτό το χρέος που εσείς δημιουργήσατε. Μας κατηγορείτε ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Εσείς δεν είστε ευρωπαϊστές. Είστε Μερκελιστές!» (Αλ. Τσίπρας, 9 Ιουλίου 2012, Βουλή)

–«Δεν μας κυβερνούν ευρωπαϊστές, αλλά μερκελιστές, ο κ. Σαμαράς έχει μετατραπεί σε άφωνο προεκλογικό χειροκροτητή της Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, 4 Νοεμβρίου 2012)

-«Αλλά δεν είστε ευρωπαϊστές, είστε Μερκελιστές. Σας ενοχλεί που το λέμε ξανά και ξανά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα διότι η πολιτική της κας Μέρκελ είναι αυτή που μας απομονώνει στην Ευρώπη, που μας οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ» (Αλ. Τσίπρας, Βουλή, 7 Νοεμβρίου 2011)

-Και όταν στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 ο πρωθυπουργός Σαμαράς επισκέφθηκε το Βερολίνο, ο Καμμένος δήλωνε: «Ο κ. Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τον επαίτη για την προσωπική του πολιτική επιβίωση. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να ταπεινώνει έναν περήφανο λαό όπως ο ελληνικός». Ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταγγέλλει ως… «αμετανόητο μερκελιστή»!

Κοντολογίς, ο Τσίπρας που τώρα υποδέχεται την Μέρκελ στην Αθήνα δεν σταμάτησε ποτέ

να μιλά για «μερκελιστές που καταστρέφουν την Ευρώπη», «υπαλλήλους του Βερολίνου», «κολαούζους», «πλασιέ» και «άφωνους χειροκροτητές» της Μέρκελ, δήλωνε ότι δεν θέλει να τα βρει με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, μιλούσε για ιδιοτελείς επιλογές και άγριες διαθέσεις της Μέρκελ, για μούμιες και εντολοδόχους, έλεγε ότι δεν θα επιδιώξει καμιά διμερή επαφή μαζί της διότι απλά είναι μία από τους 28, έλεγε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει από την Μέρκελ, φθάνοντας στο σημείο να μιλήσει για «πρωθυπουργούς της νέας Φρειδερίκης»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.