Αυτός είναι ο χάρτης με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Άγκυρας ανά την υφήλιο

Ο Αλπέρ Γιουτσόκ, ο οποίος παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της Τουρκικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών TÜSİAD στη Γερμανία, αναδημοσιεύει στο Twitter χάρτη στον οποίο φαίνεται να αποτυπώνονται οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα εκτός των τουρκικών συνόρων. Συνολικά 15 χώρες εμφανίζονται χρωματισμένες στον εν λόγω χάρτη.

15 χώρες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει κανείς: τα κατεχόμενα της Κύπρου με 40.000 Τούρκους στρατιώτες, το Κατάρ και το Σουδάν (που αποτελούν πλέον και τις μεγαλύτερες τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στην Αφρική), τη Συρία (που έμελλε να ζήσει τρεις αλλεπάλληλες τουρκικές στρατιωτικές εισβολές μετά το 2016), τη Λιβύη για την οποία έχει γίνει τόσο πολύς ντόρος ειδικά από τον Νοέμβριο του 2019 και μετά, αλλά και περιοχές των Βαλκανίων όπως είναι το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βοσνία.

Αναλυτικά οι 15 χώρες: Κύπρος, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσοβο, Κατάρ, Σομαλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Αζερμπαϊτζάν, Λίβανος, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αλβανία, Σουδάν και Λιβύη.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Αναλυτικά, οι χώρες στις οποίες έχουν αναπτυχθεί τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι οι εξής:
 • Κύπρος (κατεχόμενα): Η Τουρκία διατηρεί μόνιμες δυνάμεις από την στρατιωτική εισβολή και κατοχή του 1974 και διεξάγει διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες με την κυβέρνηση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» . Οι τρέχουσες εκτιμήσεις βάζουν τους Τούρκους στρατιώτες σε αριθμό 40000 στο νησί.
 • Συρία: Η Τουρκία, μετά από τρεις στρατιωτικές επεμβάσεις στη χώρα, εκτιμάται ότι διατηρεί σταθερή δύναμη 5000 στρατιωτών εντός των συριακών εδαφών.
 • Ιράκ: Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ. Με διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του KDP της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, η Τουρκία διαθέτει 13 στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό έδαφος, ενώ παράλληλα διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον αριστερών κουρδικών ομάδων, κυρίως του ΡΚΚ.
 • Αφγανιστάν: Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η Τουρκία συμμετέχει στη διατήρηση της ειρήνης και στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού. Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις 5 χώρες που έχουν στείλει τα περισσότερα στρατεύματα  στο Αφγανιστάν.
 • Κοσσυφοπέδιο: Στο πλαίσιο της KFOR του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει στείλει 400 στρατιώτες και είναι σήμερα η 4η μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Ο τουρκικός στρατός διαδραμάτισε κεντρικό και κρίσιμο ρόλο στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και λόγω πολιτιστικών δεσμών.
 • Κατάρ: Επί του παρόντος σταθμεύουν 300 τούρκοι στρατιώτες.
 • Σομαλία: Η Τουρκία συμμετέχει  τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο αποστολών υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία επίσης εκπαιδεύει και προμηθεύει τον Σομαλικό στρατό και διασφαλίζει τα τουρκικά εμπορικά και στρατιωτικά πλοία χρησιμοποιώντας τον κόλπο του Άντεν.
 • Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Στο πλαίσιο της πρώην αποστολής υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η Τουρκία εξακολουθεί να υπηρετεί υπό την αιγίδα της EUFOR της ΕΕ και της επιχείρησης Althea στη Βοσνία με 250 άντρες. Εν μέρει λόγω των πολιτιστικών δεσμών, η Τουρκία αποτελεί το μοναδικό σημαντικό στοιχείο της EUFOR στη Βοσνία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.
 • Αζερμπαϊτζάν: Η Τουρκία διατηρούσε στενούς στρατιωτικούς, διπλωματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη χώρα.
 • Λίβανος: Στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ, η Τουρκία έχει υποστηρίξει την UNIFIL στο Λίβανο εδώ και πάνω από 10 χρόνια και σήμερα διαθέτει 100 στρατιώτες.
 • Μάλι: Στο πλαίσιο της αποστολής MINUSMA του ΟΗΕ, η Τουρκία θέτει λιγότερους από 50 στρατιώτες στο Μάλι για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
 • Δημοκρατία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας: Στο πλαίσιο της αποστολής MINUSMA του ΟΗΕ, η Τουρκία θέτει λιγότερους από 50 στρατιώτες στο CAF για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις.
 • Αλβανία: Η Τουρκία συμφώνησε με την αλβανική κυβέρνηση το 1997 για στρατιωτική βάση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από το ναυτικό στο Βλόρ της Αλβανίας. Η βάση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της Τουρκίας στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Κατά καιρούς υπήρχαν περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι στη βάση, ενώ σήμερα βρίσκονται μόνο 25 στρατιώτες.
 • Σουδάν: Το 2017, το Σουδάν εκμίσθωσε το στρατηγικό νησί Suakin για να το χρησιμοποιήσει η Τουρκία για 100 χρόνια. Επιπλέον, η Άγκυρα θα ανακαινίσει την ιστορική οθωμανική πόλη και το λιμάνι της Suakin .
 • Λιβύη: Στις 2 Ιανουαρίου του 2020, το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από το ΟΗΕ κυβέρνηση Sarraj στην Τρίπολη

TheIndicatior

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.