Αύξηση των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών στην Κίνα; Με ποια παραγωγή;

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μία από τις επιδιώξεις του ταξιδιού-αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα ήταν και η υπογραφή συμφωνιών για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών και τυποποιημένων προϊόντων στην αχανή αυτή αγορά.

Αυτά μεταφέρουν δηλαδή κυβερνητικές πηγές. Δεν είναι κακό και μακάρι να υλοποιηθούν οι συμφωνίες.

Όμως, υπάρχει ένα μεγάλο «όμως».

Πώς ακριβώς θα γίνουν αυτές οι εξαγωγές και για ποια προϊόντα μιλάμε; Ξεχνάμε τι έχει συμβεί στη χώρα; Έχουμε λησμονήσει την μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία, μία περιοχή που στηρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή και τις εξαγωγές, όχι μόνο αγροτικών προϊόντων, αλλά τυποποιημένων, αφού στην περιοχή βρίσκονται και οι μεγάλες μονάδες τυποποίησης.

Όπως δε αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, η διαδικασία αποκατάστασης των καταστροφών καρκινοβατεί σε ανησυχητικό βαθμό και η επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας (όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό), δεν προβλέπεται για εφέτος.

Συνεπώς, μπορεί κανείς να κάνει άλλου τύπου (καλοπροαίρετες) υποθέσεις.

Για παράδειγμα, ότι προϊόντα από άλλες περιοχές θα καλύψουν τις εξαγωγικές ανάγκες. Που θα σημάνει ότι ντόπιο αγροτικό προϊόν οι Έλληνες, είτε θα το βλέπουν με το κιάλι, είτε θα το πληρώνουν με χρυσάφι…

Reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.