Αφιέρωμα στον Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστα οικονομολόγο κι υποστηρικτή της ελεύθερης αγοράς

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Το έργο του Φρίντμαν παραμένει αξιοσημείωτο για τα σύγχρονα οικονομικά.

Τρία κείμενα είναι τα πιο σημαντικά : Capitalism and Freedom (1962), Monetary History of the United States (1963) and Free to Choose (1980)

Η πρώτη ιδέα που εισάγει είναι εκείνη της οικονομικής ελευθερίας . Με αυτόν τον όρο εννοεί μια οικονομία στην οποία η κρατική παρέμβαση θα είναι ελάχιστη ώστε να υπάρχει εγγύηση για την πολιτική ελευθερία  στο υψηλότερο επίπεδο. Η μέγιστη ελευθερία όμως δεν είναι εφικτή , η κυβέρνηση είναι όντως αναγκαία για την προάσπιση των κανόνων .

Η δεύτερη ιδέα που κοινοποιεί είναι εκείνη του ελεύθερου εμπορίου αλλά και του μονεταρισμού . Σύμφωνα με τον μονεταρισμό η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην οικονομία ευθύνεται για την μετατροπή των κρίσεων σε καταστροφές. Το κράτος  χρειάζεται ,για να πολεμά τις μονοπωλιακές παρεκκλίσεις ,αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών ,ενώ σύστησε την δημιουργία student voucher για την χρηματοδότηση μεμονωμένων φοιτητών και όχι ιδρυμάτων ως την καλύτερη λύση για την προαγωγή της παιδείας.

Αντιτάσσεται στον Κέυνς, γιατί πιστεύει ότι η καρδιά των σκέψεων μας πρέπει να είναι η ελευθερία ,ώστε να περιοριστεί η δημόσια εξουσία και να αναβαθμισθεί η αποκέντρωση.

Καθιέρωσε την ποσοτική εξίσωση M*V=P*Q,που επισημαίνει

1.       Την αναποτελεματικότητα της Κευνσιανής θεωρίας για την πολιτική της ανάκαμψης

2.       Το ότι ο πληθωρισμός είναι πάντα ένα νομισματικό  φαινόμενο

3.       Την ανάγκη, η νομισματική πολιτική να είναι δομική και όχι βραχυπρόθεσμη.

 Ο Φρίντμαν συνδέθηκε με τον Νίξον και τον Ρήγκαν ,καθώς παρέιχε συμβουλές στα εξής :

·         Στην κατεύθυνση της μη παρέμβασης στην οικονομία και της μη αύξησης της προσφοράς του χρήματος που θα δημιουργούσε πληθωρισμό

·         Στην κατεύθυνση της ατομικής ελευθερίας ,της οικονομικής ελευθερίας και της ισότητας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.