Το αέριο δεν έχει χρώμα

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται σε διάφορα κομματόσκυλα, το φυσικό αέριο δεν έχει χρώμα. Κι ενώ στην Κύπρο, φαίνεται να έχει γίνει πλέον κατανοητό, στην Ελλάδα υπάρχουν θεσμικές δυσκολίες.

Έτσι ενώ στην Κύπρο, τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν ακολουθήσει, επί της ουσίας, τα ίδια βήματα για την αξιοποίηση της ΑΟΖ της Κύπρου, στην Ελλάδα όλοι προσπαθούν να πουν ότι το κόμμα τους και όχι οι άλλοι, θα τα καταφέρουν ή ακόμα καλύτερα ότι οι άλλοι δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα, δίχως βέβαια να διευκρινίζουν αν οι ίδιοι θα αλλάξουν την απραξία τους.

Το γεγονός ότι πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες πολιτικούς ότι η ΑΟΖ είναι σημαντική κι ότι αποτελεί κομμάτι από το μέλλον της Ελλάδας, μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά δεν είναι παράξενο.

Αφού η ΑΟΖ είναι υπερκομματικό θέμα, θα έπρεπε κάθε κόμμα της Ελλάδας που θέλει να δει την πατρίδα μας να εξελίσσεται οικονομικά και να αποφεύγει τη συνέχεια των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τις άλλες χώρες, να έχει μια συμβολή και μια συνεισφορά στον αγώνα της αξιοποίησης της ΑΟΖ.

Είναι απαράδεκτο που υπάρχει ακόμα και τώρα μετά από τόσα χρόνια εξηγήσεων, πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται για μια λεπτομέρεια που δεν αλλάζει τίποτα αλλά για την ουσία του όλου θέματος.

Η καθυστέρηση που βιώνουμε σε πολλαπλά επίπεδα στο θέμα της ΑΟΖ δεν οφείλεται μόνο στη νομική προσέγγιση του θέματος αφού υπήρχε βέβαια, αλλά στη στρατηγική που δεν προτείνει απολύτως τίποτα το καινούργιο για το μέλλον της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο Περιφέρειας και δεν μπορούμε να σπαταλούμε χρόνο πάνω σε ένα διαγωνισμό με ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα επιτρέψει σε αυτήν να πάρει άμεσα το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου.

Δεν μπορούμε να είμαστε ακόμα σε φάση να μην έχουμε επιλέξει περιφερειακό αντιπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τις υποψήφιες κοινοπραξίες. Και αυτό λόγω των ισορροπιών που πρέπει να τηρηθούν από την περιφέρεια λόγω κομμάτων.

Όσο πιο γρήγορα γίνεται η Περιφέρεια Ιονίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Κρήτης να επιλέξουν αυτούς τους εκπροσώπους τους, διότι είναι θέμα ημερών να έχουμε την έκδοση του διαγωνισμού στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.