3 εκλογικοί μύθοι και τα 3 τελευταία στηρίγματα του Αλέξη

Γράφει ο Μανουήλ Κομνηνός

Η δημοσκόπηση της RASS (*), εξαιρετικά λεπτομερής για τα ελληνικά δεδομένα, επιχειρεί για πρώτη φορά μια ανάλυση των επιλόγων των ψηφοφόρων, κατά φύλο επάγγελμα και ηλικία, από την οποία, με βάση το ερώτημα «με ποια πρόταση συμφωνείτε για το μέλλον της χώρας, του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ;» προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα και συγκεκριμένα καταρρίπτονται τρεις διαδεδομένοι εκλογικοί μύθοι ενώ αποκαλύπτονται τα τρία τελευταία εκλογικά στηρίγματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μύθοι:

Μύθος 1ος: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδιωτικοί ΝΔ».

Ο μύθος αυτός καταρρίπτεται πανηγυρικά από την ερευνά καθώς προκύπτει ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν σημαντικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα υπάρχει ισοπαλία (!) με ΣΥΡΙΖΑ (28,2 για το κάθε κόμμα παρά το ότι σε επίπεδο γενικού πληθυσμού η διαφορά είναι στις 15 μονάδες –βλ. σελίδα 46 της έρευνας) αντίθετα η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στους δημοσίους υπαλλήλους είναι σαφής (27,9 – 19,9) κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τις πρόσφατες εκλογές στην ΑΔΕΔΥ.

Μύθος 2ος: «η ΝΔ υπερεκπροσωπείται στη Βόρεια Ελλάδα».

Από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση προκύπτει ότι ΝΔ υποεκπροσωπείται στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες (βλ. σελίδα 47).

Μύθος 3ος: «οι νέοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και οι ηλικιωμένοι ΝΔ».

Παρά το γεγονός ότι όντως η Νέα Δημοκρατία προηγείται συντριπτικά στους άνω των 65 (51,4 -20,8), είναι εντυπωσιακό ότι προηγείται και μάλιστα με μεγάλο προβάδισμα και στους ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας 17 έως 34 ετών (29,5 – 17,8) πράγμα μοναδικό για κεντροδεξιό κόμμα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα (βλ. σελίδα 44).

Και τα τρία στηρίγματα του ΣΥΡΙΖΑ

Στήριγμα 1ο : Οι Γυναίκες.

Αν και δεν προκύπτει μεγάλη διαφοροποίηση στην προτίμηση γυναικών και ανδρών προς τη ΝΔ, είναι σαφές πως το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά στους άνδρες και εμφανίζεται μία υπερεκπροσώπηση στις γυναίκες . Με μέσο ποσοστό 19,7 ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει στους άνδρες 16,9 ενώ στις γυναίκες 22,3 (βλ. σελίδα 44).

Στήριγμα 2ο : Η μέση ηλικία.

Το δεύτερο εκλογικό «απάγκιο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ψηφοφόροι 45 έως 54 ετών, δηλαδή η γενιά που «ανδρώθηκε» επαγγελματικά στα χρόνια της ύστερης μεταπολίτευσης και της οποίας η οικονομική κατάσταση μεταβλήθηκε ενδεχομένως εντονότερα κάθε άλλης ηλικιακής ομάδας από την πρόσφατη κρίση, με αποτέλεσμα αυτή να αισθάνεται την μεγαλύτερη εχθρότητα προς τα κόμματα – τα οποία βέβαια η ίδια ψήφιζε στα χρόνια προ της κρίσης -. Σ αυτήν -και μόνο – την ηλικιακή ομάδα παρατηρείται υπέροχή (!) του ΣΥΡΙΖΑ 25,7 (έναντι 24,9 της ΝΔ – βλ. σελ 44).

Στήριγμα 3ο : οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Τέλος, ένα εκ των εσχάτων οχυρών του Αλέξη Τσίπρα είναι οι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα . Στην ομάδα αυτή, όπως προανεφέρθη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζουν απόλυτη ισοπαλία (με 28,2% έκαστος – καίτοι στο σύνολο του πληθυσμού η διαφορά τους φτάνει τις 15 μονάδες στο ερώτημα αυτό – βλ σελ 46).

Συμπέρασμα: ξεπερνώντας τους μύθους οι πολιτικές ηγεσίες και των δύο μονομάχων θα πρέπει να εστιάσουν στα ενδιαφέροντα σημεία και της εν λόγω μέτρησης (που επιβεβαιώνονται και από άλλες πήγες, δημοσκοπικές και μη). Εκεί θα κριθεί το στοίχημα των επόμενων εκλογών, που δεν έγκειται τόσο στο ποιος θα νικήσει, αλλά στον αν η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ θα είναι στρατηγικού (τύπου -αντιστροφου-1981) ή απλώς τακτικού (τύπου 2012) χαρακτήρα. Κι αυτό έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την όποια αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ, και του Αλέξη Τσιπρα προσωπικά.

(*): αναλυτικά εδώ όλη η έρευνα:

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/rasss18_05_report_pt_final.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.