Η ψωροκώσταινα στο Διάστημα

Γράφει ο Άγγελος Βλαζάκης, Φοιτητής Νομικής

Ακούγεται σαν τίτλος από παράσταση του Καραγκιόζη, όμως είναι δήλωση επίσημη, από κυβερνητικά χείλη. Ιδρύεται «Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ)». Μόλις πριν έναν μήνα έγιναν περικοπές συντάξεων, εκτινάχθηκαν οι φόροι και διπλασιάστηκαν οι εισφορές. Όμως, θα έχουμε διαστημική υπηρεσία. Θα την στελεχώσουμε κι όλα με προσωπικό. Με πρώην ράπερ, με τηλεθεατές της ‘‘ Ελένης’’ κι άλλους αξιοκρατικά επιλεγμένους…

Πάντως ας μην γινόμαστε Ελληνάρες, ας μην μηδενίζουμε τα πάντα. Ο χώρος του διαστήματος είναι όντως ένα πεδίο ταχύτατα αναπτυσσόμενο. Είναι ο χώρος όπου το «άμεσο έθιμο» (instant custom) ως πηγή διεθνούς δικαίου βρήκε την πλήρη εφαρμογή του. Είναι ο χώρος που όταν εκτοξεύθηκε ο πρώτος δορυφόρος τον προηγούμενο αιώνα και ύπτατο πάνω από δεκάδες χώρες χωρίς αυτές να διαμαρτυρηθούν, δημιουργήθηκε ο κανόνας ότι επί του διαστήματος δεν χωρεί εθνική κυριαρχία. Πράγματι, η αποχή από διαστημικά προγράμματα, αλλά και η έλλειψη ενδιαφέροντος για αυτά δημιουργούν δίκαιο και καθορίζουν τις πολιτικές ισορροπίες. Ή μάλλον η αποχή ενός κράτους από τις εξελίξεις το αναγκάζει, όταν μεταγενέστερα καταλάβει ότι πρέπει να συμμετάσχει, να δεχθεί τα πράγματα ως έχουν, όπως τα διαμόρφωσαν οι άλλοι γι’ αυτό.

Η αλήθεια είναι πως απείχαμε αρκετά. Η αλήθεια είναι ότι η επικείμενη εκτόξευση του Hellas Sat δημιουργεί σπουδαίες προοπτικές εκμετάλλευσης. Η αλήθεια είναι ότι οι, έστω πρώιμες ακόμα, συζητήσεις για την είσοδο και των ιδιωτικών κεφαλαίων στη διαστημική πραγματικότητα δημιουργεί ακόμα σπουδαιότερες προοπτικές. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάποιες ευκαιρίες αν δεν θέλουμε η χώρα αυτή να παράγει μόνο ήλιο, ξαπλώστρα και σουβλάκι..

Βέβαια, είναι εξίσου αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Ότι όταν το κράτος περικόπτει θεμελιώδες παροχές στους πολίτες δεν μπορεί ταυτόχρονα να διορίζει αστροναύτες. Ότι, κυρίως κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός ο οργανισμός θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, εύρυθμα και ιδίως αξιοκρατικά. Γιατί, θαρρώ η θυμηδία των πολιτών στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης στηρίζεται λιγότερο στην άγνοια για τις διαστημικές προοπτικές και περισσότερο στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Κανείς δεν πιστεύει ότι το ΕΚΔΕ θα γίνει σωστά, πόσο μάλλον ότι θα λειτουργήσει σωστά. Ούτε τα κεφάλαια υπάρχουν, ούτε η τεχνογνωσία υπάρχει, όσο για τη διάθεση…

Η Ελλάδα χρειάζεται διαστημική υπηρεσία και τη χρειάζεται χτες! Όταν ακόμα οι συνθήκες στο διάστημα βρίσκονταν υπό διαμόρφωση. Η Ελλάδα χρειάζεται διαστημική υπηρεσία αύριο, όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία στο διάστημα θα αλλάξει εκ νέου το τοπίο. Αμφιβάλλω, όμως αν η Ελλάδα, που την έκαναν ψωροκώσταινα, χρειάζεται διαστημική υπηρεσία σήμερα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.