Η δεύτερη καταδίκη της Αντιγόνης

Γράφει η Κλεοπάτρα Αθηναίου, Κοινωνιολόγος – Ηθοποιός

Να καταργηθούν τα αρχαία ελληνικά από τα σχολεία υποστήριξε μία ελάχιστη μερίδα του κόσμου και η κοινή γνώμη παγερά αδιάφορη σε αυτές τις φωνές συνέχιζε κανονικά την ζωή της. Χωρίς καν να σταθεί και να εξετάσει ερευνητικά αυτή την άποψη. Διότι είτε γνώστες των αρχαίων ελληνικών είτε όχι , όλοι έχουν επίγνωση της σπουδαιότητά τους.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα αρχαία ελληνικά; Επειδή όταν κάποιος τα γνωρίζει μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο γύρω του σε πολλαπλά επίπεδα διότι πρόκειται για την γλώσσα της μουσικής, των μαθηματικών, της αρμονίας. Μια γλώσσα που συνεχίζει να παράγει αναγνωστική εμπειρία μέσα από το αποθεματικό κεφάλαιο των κειμένων και φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί νεκρή όπως ισχυρίζονται οι κατήγοροι της. ‘

Άλλωστε η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτή δεν είναι μια εικόνα που έχουμε μόνο οι Έλληνες και κάποιοι ξένοι λάτρεις του αρχαίου μας πολιτισμού για αυτήν την σπουδαιότητα; Στα πιο γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκονται αρχαία ελληνικά όπου σημειωτέο όπως και σε εμάς, έτσι και σε εκείνους, γίνεται σχολιασμός της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και ιστορίας εκτός από την στείρα μετάφραση ενός κειμένου.

Δεν είναι μόνο σύγχρονη αυτή η άποψη αυτή για τα αρχαία ελληνικά; ‘’Ει θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται ‘’ Έλεγε ο μεγαλύτερος ρήτορας που γνώρισε η Ρώμη και δεύτερος μεγαλύτερος, μετά τον Αθηναίο Δημοσθένη, που γνώρισε ο κόσμος διαχρονικά.

Κανείς δεν φανταζόταν λοιπόν ότι στην Ελλάδα, στην πατρίδα των αρχαίων ελληνικών που και η διάκριση ακόμα μεταξύ αρχαίων και νέων φαντάζει λανθασμένη για κάποιους επιστήμονες, ανάμεσά τους κι εγώ, (ζήτημα το οποίο θα αναπτύξω κάποια στιγμή μελλοντικά), θα έφτανε στο σημείο της κατάργησης. Είναι σαν κάποιος να μας κάνει μία μακάβρια πλάκα , που τελικά ανακαλύπτεις ότι είναι πραγματικότητα. Αναρωτιέται κανείς πως φτάσαμε κάποιες ακραίες φωνές να υιοθετούνται από κυβερνητικές πολιτικές και μάλιστα στο ευαίσθητο ζήτημα της παιδείας.

Η αρχή έγινε με τον ‘’Περικλέους επιτάφιο’’, όπου ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα απήγγειλε με συγκίνηση στην τελευταία του επίσημη ομιλία με αυτήν του την ιδιότητα. Ανενόχλητο το υπουργείο πήρε απόφαση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να απαλλαγεί κι από την Αντιγόνη. Να την “σκοτώσει”. Δεν του αρκούσε η καταδίκη της από τον Κρέοντα, ο οποίος το μετάνιωσε όταν ήταν ήδη αργά.

Η Αντιγόνη, όπου στα πέρατα του κόσμο και σε όλες τις εποχές, πριν από την εποχή του Θουκυδίδη και του Περικλή, που ενέπνευσε έναν Σοφοκλή να της αφιερωθεί, που αποτελούσε σύμβολο δύναμης, αυτοθυσίας και ηθικής, διώκεται το 2017μ.Χ από ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους πολιτισμένους και προοδευτικούς. Θλίψη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.