Ζέττα Μακρή: Με όπλο και το εμβόλιο θα έχουμε φέτος την ασφαλέστερη δια ζώσης διδασκαλία!

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει πλέον οι προετοιμασίες, για το άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα και στα Δωδεκάνησα.

Στις ετοιμασίες  για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε με δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή.

«Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία . Δόθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις και αναμένουμε τις οδηγίες, από την επιτροπή των ειδικών σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα φέτος ώστε  να πάρουμε τις πολιτικές αποφάσεις και να τα επικαιροποιήσουμε», δήλωσε η κ. Ζέτα Μακρή.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα η κ. Μακρή δήλωσε:

«Το θέμα της καθαριότητας δεν  είναι αρμοδιότητα του  υπουργείου Παιδείας αλλά του ΥΠΕΣ  και των Δήμων. Μας ενδιαφέρει να είναι σωστό το περιβάλλον  στο οποίο θα κινούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι σωστό. Σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα αυτά θα επικαιροποιηθούν και ενδεχομένως ανάλογα με τις οδηγίες των ειδικών να διαφοροποιηθούν».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στους διορισμούς των εκπαιδευτικών που έγιναν φέτος.

«Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, που διορίζονται 11.700 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού που είχαμε υποσχεθεί. Έρχονται   να συμπληρώσουν τους 4.500 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που είχαν διοριστεί πέρσι. Επίσης άνοιξε η πλατφόρμα για τους αναπληρωτές. Με το κτύπημα του κουδουνιού και οι μόνιμοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους», είπε η κ. Μακρή.

Σε ερώτηση για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς η κ. Μακρή τόνισε:

«Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει είτε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου, ή να κάνουν εργαστηριακό τεστ  δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη τους. Οι μαθητές από 12 ετών και πάνω  θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού  ή πιστοποιητικό νόσησης ή να κάνουν  self test  δύο φορές την εβδομάδα».

Όσο για το αν θα κλείνουν τα σχολεία αν εμφανίζεται κρούσμα η κ. Μακρή τόνισε πως αυτό είναι κάτι που δεν είναι ανακοινώσιμο τώρα.

«Οι αποφάσεις αυτά θα ληφθούν κοντά στο άνοιγμα των σχολείων για να είναι επίκαιρες.  Η συνεργασία και οι οδηγίες των ειδικών είναι απαραίτητα στοιχεία πριν να λάβουμε τις πολιτικές αποφάσεις. Η εκτίμηση μου που δεν είμαι βέβαια γιατρός είναι, ότι πως θα υπάρχει διαφοροποίηση καθώς έχουμε ήδη στα χέρια μας το όπλο του εμβολιασμού», τόνισε.

Όσο για τα νέο σχολείο που καθορίζεται από το νέο νομοθέτημα που ψηφίστηκε  η υφυπουργός Παιδείας είπε:

«Πράγματι θα έχουμε ένα νέο σχολείο. Θα εφαρμοσθεί η δίχρονη προσχολική αγωγή σε όλα τα εκπαιδευτήρια της επικράτειας. Θα υπάρχουν αγγλικά στα νηπιαγωγεία και εργαστήρια δεξιοτήτων που θα εφαρμοσθούν επίσης σε όλα τα σχολεία. Ακόμη διπλασιάζονται τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και ενισχύεται η  επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Επίσης έχουμε και πρότυπα ΕΠΑΛ. Μιλάμε για   μια σύγχρονη εκπαίδευση και για αυτή στηριζόμαστε στο δυναμικό των εκπαιδευτικών μας».

Σε ότι αφορά τη δίχρονη προσχολική αγωγή λειτουργεί όπως είπε κανονικά σε Ρόδο και Κω.

«Τα πρωτόκολλα θα είναι τα συγκεκριμένα και επιβαλλόμενα. Προτροπή όλων μας είναι να εμβολιαστούν όλα και τα παιδιά. Το εμβόλιο είναι ένα όπλο που παρέχει η πολιτεία για την επιστροφή όλων μας στην κανονικότητα. Με αυτό εκτιμώ θα έχουμε την ασφαλέστερη δυνατή δια ζώσης διδασκαλία», τόνισε η κ. Μακρή.

skyrodos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.