Το προσφυγικό «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρώπης!
Γράφει ο Χάρης Λεοντάρης
Από τότε που άρχισε το μεταναστευτικό κύμα εισροής στη χώρα μας λίγοι εκφράζαμε τη διαμαρτυρία και τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου.
Υπήρχε ο κίνδυνος να θεωρηθείς από τους αριστερά – προοδευτικά σκεπτόμενους ρατσιστής, ξενόφοβος και εθνικιστής. Όλες οι δράσεις στοχοποιούνταν, γιατί τάχα στρέφονταν ενάντια στα ανθρωπιστικά και δημοκρατικά ιδεώδη του σύγχρονου πολιτισμού.
Και τώρα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την εθνική της ταυτότητα, για την κοινωνική της συνοχή και γενικότερα για το μέλλον όλων των Ελλήνων. Σήμερα ζούμε μια κατάσταση δραματική, ανεξέλεγκτη και απειλητική. Τούτο το πρόβλημα φάνηκε για μια φορά ακόμα με τα γεγονότα της Λέσβου και η καμπάνα χτυπάει τόσο δυνατά που η σιωπή του καθενός θα μας φέρει σε κατάσταση απολογούμενου αύριο.
Οι Έλληνες στην ιστορική τους πορεία δοκίμασαν οι ίδιοι την περιπέτεια του μετανάστη, αλλά και έδειξαν πάντα την αλληλεγγύη και την κατανόηση σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν με μίσος και εχθρότητα προς κάθε ξένο εκτός από τους κατακτητές και επιδρομείς της χώρας μας. Τούτο επιβεβαιώθηκε και στα πρώτα χρόνια της ροής μεταναστών στα νησιά μας και στον Έβρο.
Όμως τώρα με τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα οι αντοχές του Ελληνικού λαού έχουν εξαντληθεί, καθώς απειλείται στην ίδια του την πατρίδα να χάσει την ασφάλειά του, την εργασία του, αλλά ακόμη και την εθνική του ταυτότητα. Οι αιτίες σε παγκόσμιο επίπεδο του προσφυγικού ζητήματος είναι γνωστές και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι πόλεμοι και η φτώχεια ποτέ δεν θα εκλείψουν από την Αφρική και την Ασία. Και αν προσθέσουμε και τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού αυτών των περιοχών, τότε το μέλλον έχει δρόμο χειρότερο από το παρόν.
Δυστυχώς ευθύνη υπάρχει και στο δικό μας πολιτικό σύστημα, αφού πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές ομάδες ακόμη και τώρα επιμένουν σε μια ανορθόδοξη και επικίνδυνη στάση. Δεν ξεχνάμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση που προσκαλούσε τους ξένους και έδειχνε μια ανεκτική συμπεριφορά και στον ερχομό τους και στη βία εκ μέρους τους.
Και τώρα αναρωτιώμαστε πού πάμε και πώς θα λυθεί το πρόβλημα. Αναμφισβήτητα η Ελλάδα μόνη της αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο Ερντογάν έχει εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και μπορεί να τους χρησιμοποιεί ποικιλότροπα για να εκβιάζει και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Γι’ αυτό φαίνεται καθαρά ότι μόνο η Ευρώπη μπορεί να δώσει λύση και να προστατέψει και την Ελλάδα και τον εαυτό της. Χρειάζεται να δημιουργηθεί άμεσα ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός για τη φύλαξη των συνόρων μας και κάθε χώρα να δεχτεί αριθμό μεταναστών ανάλογα με τον πληθυσμό της.
Άλλωστε η εμπειρία δείχνει ότι οι μετανάστες δεν ενσωματώνονται στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Ο διαφορετικός πολιτισμός τους, η κουλτούρα, ο τρόπος ζωής και η αναχρονιστική ερμηνεία του Ισλάμ ουδεμία ελπίδα αφήνουν να γίνουν οι ξένοι πολίτες Ευρωπαίοι. Και αν δεν αντιδράσει δυναμικά και γρήγορα η Ευρώπη, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να εδραιωθούν οι εθνικιστικές συμπεριφορές σ’ ολόκληρη την Ευρώπη με συνέπειες ακόμη και στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Ήδη το καμπανάκι του ρατσισμού έχει χτυπήσει σε πολλές χώρες και γέννημα αυτής της αντίδρασης είναι και ο Σαλβίνι στην Ιταλία και ο Ούρμπαν στην Ουγγαρία. Γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος και στη χώρα μας να παρουσιαστεί ένας ηγέτης δημαγωγός με εθνικιστικά σύμβολα και να δημιουργήσει άλλα ζητήματα, επικίνδυνα για την πολιτική μας σταθερότητα.
Επομένως όλοι μας και ιδιαίτερα οι πολιτικές μας ηγεσίες ας κοιτάξουν το παρελθόν για να ετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον.