Το κενό της πρότασης του ψευδοκράτους

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ψευδοκράτους στις επόμενες εκλογές πρότεινε να επιστραφεί 6% του εδάφους στους Ελληνοκύπριους σε αντάλλαγμα της αποδοχής του μοντέλου λύσης δυο κρατών στην Κύπρο και της συμμετοχής των Τουρκοκύπριων σε επιτροπή για το φυσικό αέριο.

Φαίνεται ότι ο ψευδοϋπουργός δεν γνωρίζει καν τις προτάσεις που ήδη απορρίφθηκαν στο παρελθόν, οι οποίες έδιναν περισσότερα εδάφη στους Ελληνοκύπριους. Έτσι το Σχέδιο Ανάν κρατούσε 28,5% για τους Τουρκοκύπριους το 2004 και η πρόταση του Akıncı ήταν 29,2% το 2016.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στην τωρινή πρόταση φαίνεται και το ενδιαφέρον που προκαλεί το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο πρακτικά προσπαθεί να δελεάσει πρόσφυγες με το 6% για να πάρει φυσικό αέριο. Και αυτό αποδεικνύει και τη δύναμη της ενεργειακής ΑΟΖ.

Η Κύπρος πρότεινε ήδη αν υπάρχει αναγνώριση της Κύπρου και της ΑΟΖ, να δοθούν στους Τουρκοκύπριους που είναι πολίτες της Κύπρου, οι απολαβές που τους αναλογούν. Έτσι για αυτούς που σκέφτονται πιο βαθιά, φαίνεται πια επίσημα ότι η ΑΟΖ είναι εργαλείο απελευθέρωσης που δεν πρέπει να σπαταλήσουμε με λανθασμένες πράξεις πάνω σε κενές προτάσεις. Διότι η ΑΟΖ θα απελευθερώσει εξ ολοκλήρου τα Κατεχόμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.