Τι μας ενδιαφέρει στους εορτασμούς για το 1821

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Δεν μας ενδιαφέρει το χρώμα και η φυλή του κάθε ατόμου για τη γιορτή του 2021

Μόνο ΑΝ το κράτος δεν μεροληπτεί εις βάρος μας , επειδή έχει δώσει υποσχέσεις, διαφορετικά ξυπνάει το ένστικτο αυτοσυντήρησης γιατί νιώθουμε αδικία προς τους προγόνους μας.

Όταν οι προγονοί μας έχουν αγωνιστεί για αυτά τα χώματα για να τα βρουν οι άλλοι έτοιμα και να αλωνίζουν, δεν μπορούμε να μη το συγκρίνουμε ανθρώπινα.

Όλοι είμαστε ήρωες σπίτια μας και την οικογένεια μας. Για να θεωρείται κάποιος ήρωας μιας πατρίδας όμως, πρέπει να έχει αγωνιστεί για αυτή την πατρίδα. Να έχει πολεμήσει, να έχει δώσει κάτι από τα υπάρχοντά του, να έχει διαπρέψει πνευματικά, να έχει αφήσει το στίγμα του για να ανυψωθεί σε κάτι αυτή η πατρίδα.

Ένας μπασκετμπολίστας , ένας ποδοσφαιριστής, τι στίγμα έχει αφήσει όταν απλά πετάει μια μπάλα και πληρώνεται με μεγάλα ποσά; Με τι μέτρο σύγκρισης θα μπορούσε να μπει η Μπουμπουλίνα που έδωσε τα καράβια της στον αγώνα και τον Κολοκοτρώνη με τόσα σχέδια και φυλακίσεις, δίπλα από έναν μπασκετμπολίστα;

Πρωταθλήτρια είναι και η Κορακάκη και η Στεφανίδου με την ελληνική σημαία. Κι αυτές θα μπορούσαν να βρίσκονται σε μια αφίσα για τους εορτασμούς, αν και όταν την παρουσιάσουν.

Σε μια τέτοια αφίσα η Επιτροπή θα πρέπει να βάλει το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, την Ακαδημία Πλάτωνα; Ο Περικλής φημίζεται για τη Δημοκρατία και τα έργα. Στη φιλοσοφία από την οποία έχουμε αποκτήσει επίσης φήμη και βασίζεται ο τουρισμός μας , γιατί δεν έβαλαν κάποια σημειολογία; Σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν βάλει την πινακίδα της Ακαδημίας Πλάτωνα.

“Μηδείς αγεωμέτρητος εισήτω μοι την θύραν”

Οι Έλληνες έχουν τους προγόνους τους. Βάζουμε αυτά τα άτομα που στις φλέβες τους ρέει η Ελλάδα, εκτός αν πιέζεται η επιτροπή από κάπου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.