Τέλος βάζει το ΕΔΔΑ στην πολιτική των ανοικτών συνόρων

Γράφει ο Δημήτρης Βερδελής, Νομικός, φοιτητής πολιτικών επιστημών

Το 2014 δύο πολίτες Αφρικανικών χωρών του Μαλί και της Ακτής Ελεφαντοστού, μέλη ομάδας 75 ατόμων, προσπάθησαν να εισέλθουν παρανόμως στην αυτόνομη πόλη Μαλίλα του Μαρόκο, η οποία ανήκει διοικητικά στην Ισπανία και έχει δικό της συνοριακό καθεστώς.

Οι δύο Αφρικανοί προσέφυγαν δικαστικά στον Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εδρεύει στο Στρασβούργο εναντίον της Ισπανίας διότι, όπως ισχυρίστηκαν, προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη και δικαιούνται εξ αυτού του λόγου άσυλο.

Το δικαστήριο σε ευρεία σύνθεση υπό τον Έλληνα πρόεδρο του Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο με το σκεπτικό του ότι βρέθηκαν εξ επιλογής τους στην θέση του παρανόμου αφού δεν επέλεξαν να παρουσιαστούν στις αρχές νομοτύπως και να ζητήσουν άσυλο αποφάσισε πως όσοι πλέον εισέρχονται παρανόμως θα μπορούν εφόσον συλλαμβάνονται από τις αρχές της χώρας να απελαύνονται χωρίς μεμονωμένη εξέταση του φακέλου τους.

Αυτή η απόφαση σταθμός δίνει τέλος στο ιδεολόγημα των ανοικτών συνόρων διαπιστώνοντας πως μόνο εφόσον υπάρχει ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εσωτερικά της σύνορα θα μπορέσουν να παραμένουν ανοικτά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.