Στρατηγικές εξελίξεις για την ΑΟΖ

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ήδη η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο μετατράπηκε σε πενταμερή αφού η Γαλλία και η Ιταλία ήρθαν να συμπληρώσουν την ομάδα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Επειδή υπάρχουν κοινά συμφέροντα τόσο με τα κοιτάσματα Ταμάρ (2009), Λεβιάθαν (2010), Αφροδίτη (2011), Ζορ (2015), Καλυψώ (2018), Γλαύκος (2019) που ενεργοποιήθηκαν μ’ ένα τρόπο δυναμικό λόγω της υπογραφής της τριμερούς λόγω του αγωγού φυσικού αερίου EastMed αλλά και με το έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος EuroΑsia Interconnector που θα διασυνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και θα περνά από τις ΑΟΖ μας.

Η συνέπεια αυτής της στρατηγικής πράξης είναι ότι θα απεξαρτηθούν ενεργειακά η Κρήτη και Κύπρος, αλλά και θα αναβαθμιστεί το καλώδιο GRITA που διασυνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Έτσι όντως έχουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου και ενός ενισχυμένου δικτύου χωρών που συμμερίζονται τις γεωπολιτικές θέσεις της Ελλάδας.

Αυτά τα δεδομένα αποτελούν μια προετοιμασία για τις οριοθετήσεις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για να μετατρέψουμε τη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας του 1977, μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και την επέκταση έως το τριπλό σημείο επαφής της οριοθέτησης της Κύπρου με την Αίγυπτο του 2003 που διευρύνθηκε το 2012. Νέες καταστάσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανακήρυξη ΑΟΖ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.