Ψάχνοντας την ισορροπία
Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης,
Ο ισχυρός προχωράει όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιτρέπει η αδυναμία του, λέει ο Θουκυδίδης.
Στα ελληνοτουρκικά η Τουρκία εμφανίζεται ως ισχυρή και η Ελλάδα ως αδύναμη. Η Τουρκία του Ερντογάν θέλει να δείξει ότι είναι μία υπολογίσιμη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκάνιων και της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία με τον Ερντογαν θέλει να γράψει ξανά την συνθήκη της Λωζάννης που περιέχει την Θράκη, το Ιντλίμπ της Συρίας και την Λιβύη.
Επίσης, η Τουρκία με τα φαραωνικά σχέδια έχει έτοιμο το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ θα δημιουργήσει ένα νέο κανάλι και ο Βόσπορος θα είναι μόνο για ρομαντικές βαρκάδες για τους τουρίστες.
Η Τουρκία τον τελευταίο καιρό φλερτάρει επικίνδυνα με το επεισόδιο στο Αιγαίο, με τις συχνές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και φυσικά το τελευταίο περιστατικό με το Oruc Reis που λόγω κακοκαιρίας ή και όχι πέρασε παραπλεύρως της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα ανακλαστικά της Ελλάδας ήταν σωστά και η ψυχραιμία κυριάρχησε, αλλά η Τουρκία μπορεί να ισχυριστεί κάποιος μάς έπιασε απροετοίμαστους.
Από την πλευρά της η Ελλάδα τι κάνει; Επενδύει στον διπλωματικό ιστό; Μπορεί η Αθήνα και το Υπουργείο Άμυνας να υφαίνουν τον διπλωματικό ιστό, αλλά κάτι πρέπει να κερδίσουμε και όχι μόνο ευχολόγια.
Η αμυντική συνεργασία με την Αμερική υπεγράφη, η Αμερική θα χρησιμοποιήσει τις βάσεις εκτός της Σούδας όπως της Λάρισας, του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης.Τα ανταλλάγματα ποια είναι που πήρε η χώρα μας; Καλές είναι οι δηλώσεις στήριξης από τον Πομπέο. αλλά μήπως έπρεπε πρώτα να διασφαλίσουμε τα ανταλλάγματα και μετά να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας;
Η χώρα μας ήταν απούσα από την διαδικασία του Βερολίνου, γιατί αυτές τις θέσεις στο τραπέζι τις κερδίζεις πιο νωρίς και όχι μόλις μάθεις ότι ο Χαφτάρ ήταν πρώην ναυτικός στην ελληνική σχολή του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι το καλοκαίρι η χώρα της άλλοτε Τζαμαχιρίας ήταν άγνωστη για το Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει σε όλους τους ηγέτες ότι η Ελλάδα εάν προκληθεί, θα απαντήσει όπως πρέπει. Η Γαλλία του Μακρόν έχει απλώσει την ασπίδα της στην Μεσόγειο με το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντ Γκωλ και το ελικοπτεροφόρο Ντίξμουντ.
Η Χάγη είναι μία λύση σε μέλλοντα χρόνο, αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα το εκλάβουν οι κοινωνίες των δύο χωρών.
Ο Ζορζ Κλεμανσώ έλεγε ότι «ο πόλεμος είναι μία ιστορία που δεν πρέπει να την εμπιστευθούμε σε στρατιώτες.»
Οι δίαυλοι με την Τουρκία είναι ανοικτοί, αλλά η Τουρκία είναι αυτήν την περίοδο όχι και τόσο προβλέψιμη.