Προετοιμασία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Μετά την υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, βλέπουμε ένα καταλυτικό πλαίσιο που διαμορφώνει τις επόμενες κινήσεις.

Έτσι άλλαξε το ύφος της συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Αμερικής αλλά κατάφερε επίσης να μετατρέψει την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε πενταμερή μέσω της πρόσθετης παρουσίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες λειτουργούν παραδοσιακά σε συμμαχικό και στρατηγικό πλαίσιο που έχει ενισχυθεί με τη συνεργασία των πετρελαϊκών εταιρειών Total και Eni στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Έτσι πριν καν έρθουν σε επαφή οι τρεις χώρες για αυτή τη συνάντηση έγιναν πέντε διότι οι άλλες δύο χώρες βλέπουν τα κοινά οφέλη και θα συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες που θα παρθούν σε επίπεδο στρατηγικής και ενέργειας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η διακυβερνητική μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, βοήθησε αυτή τη νέα συμμαχία που βέβαια λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ίδια κατεύθυνση αφού μιλούμε για την ασφάλεια της περιοχής, για την αξιοποίηση των πόρων, για το ενιαίο νομικό πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας και ειδικά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας αλλά και για μία στρατιωτική συμμαχία που έρχεται πάνω σε αυτή την κοινή πλατφόρμα, για να προστατέψει μια κοινή προσέγγιση του μέλλοντος για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.