Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σχόλια και παρατηρήσεις

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης * 

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από τον Οκτώβριο, άρα σε λίγες ημέρες. Επίσης ανακοίνωσε ότι πρώτον, θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών, «για το τι ακριβώς είναι ο αντικαπνιστικός νόμος, ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιές είναι οι υποχρεώσεις τους…

Δεύτερον, θα είναι ξεκάθαρο ποιοί εφαρμόζουν τον νόμο και ποιοί είναι αυτοί οι οποίοι ελέγχουν.

Τρίτον, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, θα υπάρχουν σημαντικές καμπάνιες και επικοινωνιακή στήριξη και ενημέρωση στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και στους νέους ανθρώπους, σε ό,τι έχει να κάνει με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τη ζημιά που κάνει στον οργανισμό μας».

Σχόλια:

1) Ο νόμος ψηφίστηκε το 2008 και είναι σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2009. Επομένως  είναι απαράδεκτο ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 πανηγυρίζουμε που επιτέλους ανακοινώνεται από την Ελληνική Κυβέρνηση με επισημότητα ότι το Ελληνικό κράτος θα εφαρμόσει τον ίδιο του το νόμο τον Οκτώβριο του 2019.

2) Η πλήρης εφαρμογή του κάθε νόμου αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητη σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα και αυτό είναι θλιβερό. Είτε έχουμε νόμους είτε δεν έχουμε αλλά να το ξέρουμε. Εμείς που είμαστε νομοταγείς δεν είμαστε αφελείς, αδύναμοι ή ανόητοι. Είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία και είμαστε εδώ.

3) Η Κυβέρνηση εξελέγη με αυτοδυναμία από τον Ελληνικό λαό για να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη και δημοφιλής δέσμευση και πρέπει να τηρηθεί άμεσα. Ήταν ουσιαστικά βασική υπόσχεση στο μανιφέστο της Νέας Δημοκρατίας.

4) Η εφαρμογή δεν απαιτεί ούτε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ούτε χρήματα, ούτε καν νομοσχέδιο αφού είναι εν ενεργεία νόμος. Πολιτική βούληση απαιτείται.

5) Να γίνουν οι καμπάνιες αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας καπνιστής που δεν βλέπει τις τρομακτικές φωτογραφίες για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος πάνω στο πακέτο τσιγάρων ή σακουλάκι καπνού που αγοράζει. Γνωρίζει το τι κάνει και νέες καμπάνιες δεν θα τον κάνουν να αλλάξει γνώμη. 

6) Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο όσοι παρανομούν από το 2009. Υπάρχουμε και εμείς που έχουμε δικαίωμα να μπορούμε να ανασάνουμε και να βγουμε έξω για φαγητό, καφέ, ποτό και να μην ταλαιπωρούμεθα χωρίς να φταίμε. 

7) Αν κάποιος θέλει έναν έτει 2019 να αγνοεί τους κινδύνους του καπνίσματος είναι δικό του θέμα αλλά δεν φταίνε τίποτα οι υπόλοιποι. Γιατί να βρωμάνε τα μας ρούχα, μαλλιά και να εισπνέουμε το δηλητήριο του καθενός αγνώστου ή και γνωστού ενώ το κράτος έχει νομοθετήσει από το 2008; Γιατί να μην μπορούμε να βγούμε να διασκεδάσουμε χωρίς να μας πνίγει ο καπνός και να μας προκαλεί αηδία σε βαθμό που να μην θέλουμε να βγούμε έξω;

8) Όσοι όπως εγώ έχουμε αλλεργίες και κάνουμε μακροχρόνιες θεραπείες και παθαίνουμε δύσπνοια και πονοκεφάλους τι θα κάνουμε; Να μην βγούμε έξω; Οι άλλοι πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα τι να κάνουν; Απλά, καθημερινά και ανθρώπινα ερωτήματα θέτω, δεν ζητώ τετραγωνισμό του κύκλου.

9) Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία να δούμε ποιοί θα αναλάβουν τους ελέγχους και από πότε θα ξεκινήσουν.

10) Αναμένουμε να δούμε τα στοιχεία των υπηρεσιών που θα δέχονται κλήσεις πολιτών για καταγγελίες σε περίπτωση παραβάσεων. Αναμένουμε τα 24ώρα τηλέφωνα καταγγελιών για κάθε δήμο ώστε να πειστούμε ότι θα υπάρξει όντως εφαρμογή. Αν οι δήμοι δεν έχουν χρήματα, δεν πειράζει… Υπάρχουν άπειροι εθελοντές που για να αναπνέουν καλύτερα είναι διατεθειμένοι να κάθονται και να περιμένουν τηλεφωνήματα καταγγελιών όλη νύχτα!

11) Η λογική ότι φταίει ο πολίτης είναι 100% λανθασμένη. Η εφαρμογή των νόμων είναι ευθύνη του κράτους και οχι στην διακριτική ευχέρεια των πολιτών. Αν ο πολίτης παρανομεί οι κρατικοί μηχανισμοί πρέπει να αναλαμβάνουν δράση. Με το που θα πέσουν τα πρώτα πρόστιμα θα υπάρξει αμέσως συμμόρφωση από τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.           

12) Ζώντας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2002 έζησα την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου την περίοδο 2006-07. Προφανώς και υπήρχαν αντιδράσεις από αρκετούς πολίτες. Από όταν εφαρμόστηκε όμως, τηρείται ευλαβικά από όλους. Δεν τηρείται φυσικά επειδή στο εξωτερικό “υπάρχει παιδεία ή λόγω σεβασμού των καπνιστών στους νόμους ή στους συμπολίτες τους” αλλά απλά και ξεκάθαρα γιατί τα πρόστιμα είναι εξουθενωτικά για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αν σημειωθεί η οποιαδήποτε παράβαση. 

13) Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και λόγω των προεκλογικών δεσμεύσεων η επιτυχημένη ή μη, εφαρμογή του μέτρου, αποτελεί μεγάλο test για την Κυβερνητική αξιοπιστία.

 

Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

Πρόεδρος της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας – 

Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) 

*Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο.

One thought on “Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σχόλια και παρατηρήσεις

  • 01/10/2019, 16:49
    Permalink

    Μόνο δύο λόγια επί της ουσίας και σε σχέση με τις απαγορεύσεις όχι με την υγεία.
    Το πώς θα ζήσει κανείς ή πώς θα πεθάνει είναι δικαίωμα του καθενός.

    Τα πάσης φύσεως κέντρα διασκέδασης είναι αδειοδοτημένα και χαρακτηρισμένα από το κράτος ως “δημοσίας χρήσεως” . Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μπει μέσα ο οποιοσδήποτε, γιατί όλοι εχουν αυτό το δικαίωμα ώς “δημοσίας χρήσεως”. Αρα το κράτος θα πρέπει να προστατεύει από τον καπνό
    αυτούς που βρίσκονται μέσα ως κάτι ανθυγιεινό.

    Ομως η διασκέδαση είναι ιδιωτική υπόθεση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πολίτες – εν προκειμένω οι καπνιστές – να πηγαίνουν σε κέντρα διασκέδασης που έχουν την άδεια του κράτους. Μπορούν
    κάλλιστα να οργανώσουν οι ίδιοι τη διασκέδασή τους σε δικούς τους ιδιωτικούς χώρους στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο με την άδεια του ιδιοκτήτη και τη συναίνεση των προσκεκλημένων του. Δεν μπορεί κανένα όργανο του κράτους να μπαίνει μέσα σε ιδιωτικούς
    χωρίς ένταλμα εισαγγελέα. Και δεν μπορεί βέβαια να κόβει πρόστιμα για το κάπνισμα γιατί
    είναι ιδιωτικός χώρος και όχι “δημοσίας χρήσεως”.

    Ετσι οι μη καπνιστές μπορούν να βγαίνουν έξω για φαγητό, καφέ, ποτό χωρίς να ταλαιπωρούνται
    σε καταστήματα αδειοδοτημένα και χαρακτηρισμένα από το κράτος ως “δημοσίας χρήσεως”
    χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Πιστεύω ότι αυτό θελουν και οι μη καπνιστές και δεν θέλουν σώνει και καλά και τους καπνιστές μαζί τους χωρίς να καπνίζουν.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.