Οι λαοί δεν αλλάζουν, όχι. Βελτιώνονται όμως

Γράφει Σωτήρης Χήνος

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει δικαίως πως… «το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι μια συζήτηση πέντε λεπτών με τον μέσο ψηφοφόρο». Παράλληλα όμως αναγνώριζε ότι… «Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, αν εξαιρέσουμε όλα τα άλλα». Άρα, μπορεί να μην έχουμε το καλύτερο πολίτευμα, έχουμε όμως το καλύτερο δυνατό. Και πρέπει να το βελτιώνουμε συνέχεια. Γιατί έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε τη βελτίωση στα πολιτικά μας πράγματα, το μυαλό μας πάει σε αλλαγές κομμάτων, προσώπων, ηγετών. Όχι αλλαγές λαών. Είναι σαν το ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς να αλλάξεις 26 ποδοσφαιριστές, οπότε αλλάζεις τον προπονητή.

Οι λαοί δεν αλλάζουν, όχι. Βελτιώνονται όμως. Εκπαιδεύονται. Μορφώνονται. Και με τον τρόπο αυτό αποδίδει καλύτερα η «ομάδα». Ζούμε καλύτερη δημοκρατία. Αυτό το θυμήθηκα διαβάζοντας μια ανακοίνωση του οικονομικού επιμελητηρίου. Διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση του μαθήματος των οικονομικών στη μέση εκπαίδευση…τονίζει δε ότι… «το 68,62% των υποψηφίων για τα Α.Ε.Ι. δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της Οικονομικής Επιστήμης». Και αμφιβάλλω αν θα την πληροφορηθούν και ποτέ. Όταν είναι διαχρονικά, πανδήμως γνωστή η ακρίβεια της φράσης «It’s the economy stupid»...εμείς ως λαός δεν ξέρουμε τι είναι αυτή η ρημάδα η οικονομία. Και το χειρότερο είναι πως θεωρούμε ότι την γνωρίζουμε απέξω και ανακατωτά.
Κάποτε μου ζήτησε κάποιος συμβούλη για το πως να επιλέγει μετοχές στο Χρηματιστήριο. Δεν ήθελε να επενδύσει σε αμοιβαία. Του εξήγησα ότι πρέπει να αρχίζει να διαβάζει και να καταλαβαίνει του ισολογισμούς των εταιρειών. Γέλασε ειρωνικά. «Μα είναι όλοι ψεύτικοι», μου είπε. «Πως το συνάγετε αυτό το συμπέρασμα;», τον ρώτησα… «Μα πως γίνεται όλοι να καταφέρνουν το ενεργητικό να το φέρνουν ίσα με το παθητικό;». Μάλλον δεν πλούτισε επενδύοντας.
Η οικονομία είναι η βάση των πάντων. Και βάση αυτής πρέπει να κάνουμε τις επιλογές μας. Και όταν αγνοείς πως να βράσεις ένα αυγό, πως θα φτιάξεις και παστίτσιο; Αυτό έγινε απολύτως κατανοητό την περίοδο της κρίσης. Και στην άγνοια αυτή πόνταραν οι πάντες για να ανέβουν. Βάραγαν νταούλια, έκαναν περήφανες διαπραγματεύσεις, πρότειναν IOU, επιστροφή στη δραχμή, ντου στο νομισματοκοπείο. Κατήγγειλαν την διάσωση των τραπεζιτών που θέλουν να κλέψουν τα σπίτια του κοσμάκη (για να μείνουν προφανώς οι ίδιοι), τους κακούς ξένους που μας μειώνουν τις συντάξεις, τα μνημόνια που έφεραν την κρίση και όχι η κρίση τα μνημόνια. Και πως να εξηγήσεις τα βασικά όταν αυτά τα βασικά ουδείς φρόντισε να τα διδάξει στην κοινωνία; Και η άγνοια σε κάνει καχύποπτο και εύκολο θύμα της προκατάληψης και της συνωμοσιολογίας. Σαν τους υποστηρικτές της επίπεδης γης ένα πράγμα.
Το οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει να ξαναδιδαχθεί ένα μάθημα στη Β Λυκείου. Τρίχες. Ημίμετρα. Τα οικονομικά σε συνδυασμό με την επιχειρηματικότητα πρέπει να διδάσκονται από το δημοτικό. Σαν παραμύθι στην αρχή. Το να διδάσκεις τους πολίτες σου 10 χρόνια θρησκευτικά και ένα χρόνο οικονομικά είναι λάθος.
«Απλά λάθος;» Θα διερωτηθεί κάποιος. Θα επανέλθω στον Τσώρτσιλ που είχε πει… «υπάρχουν λάθη και λάθη…λάθος είναι να φορέσεις καφέ κουστούμι σε βραδινή δεξίωση, λάθος και να επιτεθείς στη Ρωσία το χειμώνα». Μάλλον και εν προκειμένω, δεν πρόκειται για ενδυματολογική αστοχία…
facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.