“Οι χρυσοδάκτυλοι στη κόλαση!”

 Η αποκάλυψη της «Daily Mail» ανατρίχιασε το Σύμπαν! Έβγαλε τα ονόματα των αφεντάδων της Χαμάς. Που είναι βαθύπλουτοι και ζουν στη χλιδή με το αίμα των παιδιών της Γάζας. Του σφαγείου του θανάτου!

Οι συνθήκες διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας -της «μεγαλύτερης υπαίθριας φυλακής του πλανήτη», όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί- ήταν δύσκολες πολύ πριν επιτεθεί η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου και ξεσπάσει η σύρραξη, καθώς ο μισός πληθυσμός της εξαρτάτο από τα τρόφιμα που παρείχε ο ΟΗΕ.

Οι συνθήκες αυτές έγιναν αφόρητες τον τελευταίο μήνα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο με διακηρυγμένο στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

Αλλά, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατ. κατοίκων της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης υπό την απειλή του θανάτου, πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς απολαμβάνουν ζωή χαρισάμενη σε πανάκριβα ξενοδοχεία, επαύλεις με μαρμάρινα δάπεδα και πολυτελείς ουρανοξύστες και τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Μάλιστα, οι περιουσίες ορισμένων ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, όπως σημειώνει η Daily Mail.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση της πρεσβείας του Ισραήλ στις ΗΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τρία από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς -οι Μούσα Αμπού Μαρζούκ, Χαλίντ Μασάλ και Ισμαήλ Χανίγιε- έχουν έκαστος καθαρή περιουσία άνω των 3 δισ. δολαρίων! Η πρεσβεία υποστηρίζει, ακόμη, ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Χαμάς ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια, που την καθιστά τη δεύτερη πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση του πλανήτη μετά τον ISIS.

Από το 2006 που ανέλαβε η Χαμάς την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πολιτικό ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγιε, στον ρόλο του πρωθυπουργού, ουδέποτε προκήρυξε εκλογές. Κυβερνά  de facto τον θύλακο διαχειριζόμενη Οργανισμούς, περιλαμβανομένων των κοινωνικών υπηρεσιών, του συστήματος υγείας και τα ΜΜΕ, και έχει συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο, που χρησιμοποιεί -σύμφωνα με πρόσφατο βίντεο της ισραηλινής πρεσβείας στις ΗΠΑ– για την κατασκευή των τούνελ και τον εξοπλισμό των περίπου 40.000 μελών της ένοπλης πτέρυγάς της αντί για τη δημιουργία ζωτικών υποδομών, όπως συστήματα επεξεργασίας νερού και πηγάδια.

Μελέτη του 2021 έδειξε ότι περίπου το ένα τέταρτο των ασθενειών που εξαπλώνονται στη Λωρίδα της Γάζας προκαλείται από τη ρύπανση των υδάτων και οι λοιμώξεις που σχετίζονται με το μολυσμένο νερό ευθύνονται για το 12% των θανάτων μικρών παιδιών. «Ενώ οι κάτοικοι της Γάζας στερούνται βασικών αναγκών, η Χαμάς χρησιμοποιεί τη βοήθεια και τα κονδύλια για να γεμίσει τις δικές της τσέπες», ανέφερε η ισραηλινή πρεσβεία σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «X».

Ο Χανίγιε και οι γιοι του

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, τέσσερις αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν σωρεύσει τεράστιο πλούτο όλα τα προηγούμενα χρόνια: οι τρεις προαναφερθέντες (Μούσα Αμπού Μαρζούκ, Χαλίντ Μασάλ και Ισμαήλ Χανίγιε) και ένας τέταρτος, ονόματι Γιουνίς Καφισέχ.

Ο Χανίγιε πιστεύεται ότι είναι ο πλουσιότερος εξ αυτών, μολονότι είχε ορκιστεί κάποτε να ζει καταναλώνοντας μόνον ελαιόλαδο και αραβικές πίτες με μπαχαρικά ζαατάρ. Πατέρας 13 παιδιών, ο 61χρονος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς κρύβεται από το 2019 ζώντας σε πολυτελή ξενοδοχεία στο Κατάρ και στην Τουρκία. Ο Χανίγιε ταξιδεύει συχνά με το ιδιωτικό του τζετ μεταξύ Τεχεράνης, Κωνσταντινούπολης, Μόσχας και Καΐρου για να συναντηθεί με ηγέτες φιλικών κρατών, ενώ δύο εκ των γιων του -οι Μαάζ και Αμπντέλ Σαλάμ- εμφανίζονται συχνά σε αναρτήσεις τους στο Instragram να χαλαρώνουν σε κρεβάτια ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη ή στην Ντόχα του Κατάρ.

Ο Μαάζ Χανίγιε, μεγιστάνας του real estate, είναι γνωστός στη Λωρίδα της Γάζας ως ο «πατέρας των σπιτιών». Και μολονότι μουσουλμάνος, όταν βρίσκεται στην Τουρκία συχνά τον βλέπουν να διασκεδάζει συντροφιά με ελκυστικές γυναίκες και άφθονο αλκοόλ. Η φήμη του αδελφού του, Αμπντέλ Σαλάμ, σύμφωνα πάντα με την Bild, αμαυρώθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι ενθυλάκωνε χρήματα ως αθλητικός πρεσβευτής του «Συμβουλίου Σούρα» (πολιτικό γραφείο) της Χαμάς. Η γερμανική εφημερίδα υπολογίζει την περιουσία του στα 2,5 εκατ. δολάρια, η ισραηλινή πρεσβεία στα 3,2 δισ. δολάρια, και το i24News στα 5 δισ. δολάρια, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα.

Ο Χαλέντ Μασάλ

Πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο 67χρονος Χαλέντ Μασάλ εγκατέλειψε τη Δαμασκό για να γλιτώσει από την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης στη Συρία και ζει, όπως ο Χανίγιε, στο Κατάρ.

Ο πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χαλέντ Μασάλ, σε γυμναστήριο
Από εκεί διαχειρίζεται ο Μασάλ ακίνητα και οικονομικές συναλλαγές για λογαριασμό της Χαμάς. Όταν έφυγε από τη Συρία, φέρεται να πήρε μαζί του 1,5 δισ. δολάρια από τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στη Δαμασκό, σύμφωνα με την Bild. Η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ αποτιμά την καθαρή του περιουσία στα 4 δισ. δολάρια.

Ο υπαρχηγός της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ

Ο 72χρονος Μουσά Αμπού Μαρζούκ θεωρείται ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Χαμάς και τρόπον τινά ο υπουργός Εξωτερικών της. Έζησε επί 14 χρόνια στις ΗΠΑ, όπου συνελήφθη το 1995 για δραστηριότητες υποστήριξης της τρομοκρατίας και απελάθηκε μετά από δύο χρόνια.

Μετακόμισε αρχικά στην Ιορδανία, στη συνέχεια στη Συρία και τελικά στο Κάιρο το 2012. Παρά τη σύλληψή του, κράτησε τα χρήματά του και σήμερα η Bild αναφέρει ότι η περιουσία του υπολογίζεται στα 2 δισ. δολάρια, ενώ η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ ανεβάζει τα πλούτη του στα 3 δισ. δολάρια.

Ο Γιουνίς Καφισέχ

Ο 67χρονος Γιουνίς Καφισέχ είναι ο τέταρτος της παρέας των ζάπλουτων ηγετικών στελεχών της Χαμάς, ένας εκ των σημαντικότερων οικονομικών διαχειριστών της. Περιλαμβάνεται από το 2022 σε κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ κατηγορούμενος ότι «συμμετέχει στη διεύθυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς και κατέχει θέσεις-κλειδιά σε διάφορες εταιρείες που ελέγχονται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων της Agrogate Holding με έδρα το Σουδάν και της Trend GYO με έδρα την Τουρκία». Η Trend GYO, η οποία βρίσκεται επίσης στον αμερικανικό κατάλογο παρακολούθησης της τρομοκρατίας, ανέφερε το 2022 καθαρά κέρδη 57,8 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ).

Η οικονομική αυτοκρατορία της Χαμάς

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο i24News, τα πλούτη που έχουν σωρεύσει τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Όπως υποστηρίζει, εκατοντάδες στελέχη της Χαμάς έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια λόγω φορολόγησης αγαθών που εισάγονται στη Λωρίδα της Γάζας και μέσω διεθνών δωρητών, κυρίως από το Κατάρ.

Όπως ανέφερε το 2022 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, «το Γραφείο Επενδύσεων της Χαμάς, η ηγεσία του οποίου επιβλέπει αυτό το δίκτυο, διέθετε περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων υπερβαίνει, όπως εκτιμάται, τα 500 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που λειτουργούν στο Σουδάν, στην Τουρκία, στη Σαουδική Αραβία, στην Αλγερία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Και σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η Χαμάς έχει καταφέρει να οικοδομήσει εκτός της Λωρίδας της Γάζας μια οικονομική αυτοκρατορία ύψους σχεδόν 750 εκατ. δολαρίων.

Φωτογραφεία.  Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, με δύο από τους γιους του σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Κατάρ


Πηγή: Daily Mail, Bild, iefimerida

site Νάσου Τσαγκανέλη

Φωτογραφία: Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, με δύο από τους γιους του σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Κατάρ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.