Ο Τσίπρας ακόμη δεν κατάλαβε πως προέκυψε η κρίση

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Συναντήθηκε ο Τσίπρας με τους τραπεζίτες. Τίποτα το παράξενο ως εδώ, μια και υπάρχουν διαρκώς ανοικτά ζητήματα που άπτονται και της αξιολόγησης που με τον έναν ή άλλον τρόπο επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα. Το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν οι πρωθυπουργικές δηλώσεις ή, όπως παρουσιάστηκε, οι παραινέσεις του προς τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Τους ζήτησε να μην προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις και να τονώσουν την οικονομία προχωρώντας σε αύξηση πιστώσεων. Καταρχάς κανείς πρωθυπουργός δεν δικαιούται να θεωρεί ότι γνωρίζει καλύτερα τα διοικητικά ζητήματα μιας επιχείρησης και να θεωρεί ότι μπορεί με τόση ευκολία να θεωρεί απλή υπόθεση την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ειδικά σε έναν κλάδο που το στίγμα δίνουν οι συγχωνεύσεις, τα παλαιά κόκκινα δάνεια και οι αυξημένες νέες επισφάλειες.

Ούτε βέβαια σε αυτό το περιβάλλον αποεπένδυσης η αύξηση των χορηγήσεων είναι μια διαδικαστική απόφαση την οποία είναι δυνατόν να επιβάλλει η κεντρική εξουσία. Αν θα ήθελε να είναι χρήσιμος σε κάτι, – ο άνθρωπος που επανέφερε την ύφεση κι επέβαλλε πρωτοφανείς κεφαλαιακούς ελέγχους καθηλώνοντας την οικονομική δραστηριότητα -, θα προσπαθούμε τουλάχιστον να αντιστρέψει το αρνητικό αποτύπωμα του αποσύροντας τα capital controls και δίνοντας επενδυτικά κίνητρα.

Από την άλλη, είναι σχεδόν ντροπιαστικό η ιδεοληπτική αντίληψη να μην αφήνει κάποιον να κατανοήσει τις πραγματικές αιτίες τη κρίσης που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αν η αναφορά του στην “μείωση της ρευστότητας στην οικονομία από τις τράπεζες” αφορούσε την διεθνή κρίση, τότε μάλλον ζει σε παράλληλο σύμπαν.

Η κρίση προέκυψε ακριβώς λόγω της άκριτης και πολύ φθηνής ρευστότητας, χωρίς εγγυήσεις και με διασταλτική ανάγνωση των όρων χορήγησης. Αυτή δημιούργησε τις αγορές των subprime δανείων που με την μετατροπή τους σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα αμφιβόλου αξιοπιστίας έστησε μια πυραμίδα ρευστότητας που δεν ανταποκρίνονταν στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.

Αλλά αυτά για τον Τσίπρα είναι ψιλά γράμματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.