Ο Μακρόν ενώπιον της οργής του γαλλικού στρατού
Γράφει ο Ευάγγελος Τσούρης, φοιτητής πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης
Η δημοσίευση δύο άρθρων-επιστολών προς τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν από πρώην και εν ενεργεία στρατιωτικούς έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στη γαλλική κυβέρνηση. Ειδικότερα, στη δεύτερη επιστολή που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, εν ενεργεία στρατιωτικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο του ισλαμισμού για τη γαλλική εθνική ασφάλεια. Οι στρατιωτικοί, για δεύτερη φορά, προειδοποιούν τον Μακρόν ότι διακυβεύεται η επιβίωση της ίδιας της Γαλλίας και κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο για υποχωρητικότητα απέναντι στο σκληροπυρηνικό ισλάμ.
Η Γαλλία, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, αποτελεί τον αποδέκτη των πιο βίαιων επιθέσεων μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους/ISIS» και σκληροπυρηνικών ισλαμιστών , όπως απεδείχθη το 2015 και το 2020 ύστερα από πολύνεκρες επιθέσεις εντός του γαλλικού εδάφους. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ότι εντός της γαλλικής κοινωνίας αναθρέφεται μία «αντίπαλη» κοινωνία: πρόκειται για μία συσπείρωση μουσουλμάνων με υπερσυντηρητικές και ισλαμικές απόψεις που εφαρμόζουν εντός του κόλπου των οιονεί κοινωνιών τους το θρησκευτικό νόμο και αψηφούν τον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους. Το πρόβλημα διογκώνεται όταν αυτή η συσπείρωση λαμβάνει τον χαρακτήρα του μίσους και της αποστροφής για τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ανεξιθρησκείας.
Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα εξαλείψει τον «ισλαμικό αυτονομισμό» , δηλαδή την τάση χειραφέτησης των μουσουλμάνων από τα ιδανικά της Γαλλικής Δημοκρατίας , και θα προσπαθήσει να προστατέψει τη Γαλλία και την Ευρώπη. Μάλιστα, ο ίδιος εξέπληξε ευχάριστα τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράστασή του στους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού του 2020, όταν η ισλαμιστική Τουρκία απειλούσε καθημερινά την ακεραιότητα των δύο κρατών του ελληνισμού.
Στην επιστολή τους, οι στρατιωτικοί προσδιορίζονται ως εμπλεκόμενοι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στο εξωτερικό εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας: Ειδικότερα, η Γαλλία δραστηριοποιείται έντονα στην περιοχή του Σαχέλ, στην οποία έχει μεγάλα συμφέροντα. Πρόκειται , επομένως, για έμπειρους στρατιωτικούς στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί μία τέτοια εμπλοκή του στρατού στην πολιτική. Εμπλοκή, βέβαια , με την έννοια της έκφρασης της γνώμης μελών των ενόπλων δυνάμεων που γνωρίζουν τους κινδύνους για τη γαλλική εθνική ασφάλεια.