Ο επόμενος Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει

Λέγεται, γράφεται και επαναλαμβάνεται ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει αιτία ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Στην πραγματικότητα με τα οικονομικά μέτρα της Αμερικής και της Ευρώπης ο Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει. Το ερώτημα όμως που δεν έχει απαντηθεί είναι στον Ψυχρό Πόλεμο Β’ ποια θα είναι τα πολιτικά συστήματα και οι ιδεολογίες τους που θα συγκρουστούν.

Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος

Την προηγούμενη φορά η σύγκρουση είχε σαφή χαρακτηριστικά. Από τη μία πλευρά, ανεξαρτήτως συστήματος αφού υπήρχαν δημοκρατίες αλλά και δικτατορίες, ήταν οι καπιταλιστικές χώρες. Από την άλλη και πάλι με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού η Αλβανία δεν είχε σχέση με τη Γιουγκοσλαβία, οι κομουνιστικές. Σήμερα η σύγκρουση δεν γίνεται ανάμεσα σε συστήματα αλλά σε πολιτικές συμπεριφορές. Το 1960, για παράδειγμα, ανεξάρτητα από το αν στις ΗΠΑ έβγαινε πρόεδρος ο Νίξον ή ο Κένεντι, η αντιμετώπιση της Σοβιετικής Ενωσης θα ήταν περίπου η ίδια. Με τον Τραμπ και αντί του Μπάιντεν η αντιμετώπιση της Ρωσίας του Πούτιν θα ήταν διαφορετική.

Το πρώτο πράγμα που τους ενώνει είναι ένας αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης και συμπεριφοράς απέναντι στους συνεργάτες τους. Είμαι βέβαιος ότι κάθε φορά που ο Τραμπ βλέπει τις φωτογραφίες του Πούτιν να κάθεται 10 μέτρα από τους συνεργάτες του θα σκέφτεται «Γιατί δεν μπόρεσα να το σκεφτώ και εγώ;». Για να υπάρχει όμως σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει έναν Ψυχρό Πόλεμο οι συμπεριφορές δεν είναι αρκετές. Σε δημοκρατίες ιδιαίτερα χρειάζεται η πολιτική στήριξη. Οι αρχηγοί να αντιπροσωπεύουν μια πολιτική τάση στη χώρα τους. Στην περίπτωση του Πούτιν ή του Τραμπ η βάση τους είναι σαφής. Ενα εθνικιστικό, συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που νιώθει ότι ο τρόπος ζωής του απειλείται από κάποιους προοδευτικούς που ελέγχουν τα Μέσα.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν στην Ελλάδα ψάχνουμε να βρούμε τον νέο Ψυχρό Πόλεμο σαν μια σύγκρουση Δεξιάς και Αριστεράς ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο οι δύο παρατάξεις έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και χρόνια. Οτι οι ταχείες των κομμάτων έχουν αλλάξει προορισμούς και αντί για «Κομμουνισμός και Αριστερά» η ταμπέλα γράφει «Δικαιωματισμός και Διανόηση» αλλά το τρένο δεν έχει κάνει ακόμα στάση για να κατέβουν οι Πολάκηδες και να συνεχίσουν οι Τσακαλώτος.

Ο κόσμος προσπαθεί να καταλάβει αν ο Μακρόν είναι δεξιός ή αριστερός όταν ο ίδιος κατάλαβε, και για αυτό έχει ρεύμα, ότι τέτοιες θέσεις είναι τόσο επίκαιρες όσο ο ντεγκωλισμός και ο αντιντεγκωλισμός. Ο επόμενος Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Απομένει να φανεί ποιοι εναντίον ποιων.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.