Ο ενεργειακός πόλεμος, η τουρκική εξαπάτηση και οι ελληνικές αυταπάτες

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της τουρκικής ιδιοσυγκρασίας, σύμφωνα με τον Αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’ τον Σοφό, είναι η ασυνέπεια ως προς την τήρηση των συμφωνιών και η εκ των προτέρων μελέτη επιβουλής και παραβίασής τους. Η συγκεκριμένη νοοτροπία σηματοδοτεί την φυσιογνωμία της διαχρονικώς αναξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία στοχεύει πάντοτε στην σύναψη συμφωνιών που εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή εκπλήρωση των δικών της επιδιώξεων εις βάρος των υποχρεώσεων για τις οποίες δεσμεύεται με την υπογραφή της.

Γράφει ο Ιωάννης Φριτζαλάς, Γεωπολιτικός – Ιστορικός αναλυτής

Σε μία χώρα, στην οποία, εκ των πραγμάτων, η κατευναστική λογική (ως πρόφαση τεκμηρίωσης της αδυναμίας μας να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του ιστορικού μας ρόλου) και η άγνοια επί των στοιχειωδών οντολογικών χαρακτηριστικών και του “αξιακού πυρήνα” του τουρκοϊσλαμισμού μάς οδηγούν καθημερινά σε εσφαλμένα συμπεράσματα και ανεδαφικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις, η θλιβερή αλλά αναντίρρητη διαπίστωση πως η Τουρκία έχει εξαπολύσει μία ολοκληρωτική επίθεση εναντίον του Ελληνισμού φαίνεται πως δεν γίνεται ενσυνειδήτως αντιληπτή.

Σε κάθε προσπάθεια ερμηνείας των τουρκικών διαθέσεων και πρωτοβουλιών έναντι της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπράττουμε ένα μοιραίο σφάλμα. Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, έχουμε την ψευδαίσθηση πως η Τουρκία θα αποδεχθεί μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, βάσει της οποίας θα διευθετηθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία των δύο λαών.

Εγκλωβισμένοι στις αυταπάτες μας, αγνοούμε, δυστυχώς, πως στο τουρκικό θυμικό δεν υφίστανται οι έννοιες της αμοιβαιότητας και του δικαίου και ως εκ τούτου δεν υφίσταται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με αυτές τις κοινωνίες που, σύμφωνα με τον Α. Νταβούτογλου, «έχοντας αποδεχθεί να γίνουν περιφερειακά στοιχεία άλλων κοινωνιών, μένουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της στρατηγικής τους διάλυσης». Αν, λοιπόν, στην Ελλάδα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν διέταξε την απόσυρση του “Oruc Reis”, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο πλανώμεθα πλάνην οικτράν, αλλά αγνοούμε στοιχειωδώς την λογική της εξαπάτησης, η οποία διέπει το τουρκικό “alișveriș”.

Διαβάστε περισσότερα στο SLPress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.