Να αλλάξουν όλα χωρίς δισταγμό

Από τη χθεσινή συνέντευξη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, συγκρατήσαμε τη φράση του ότι «το δάσος δεν μπορεί να περιμένει».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Συμπληρώνουμε, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η γραφειοκρατία, οι αγκυλώσεις, οι συναρμοδιότητες, οι παθογένειες δεκαετιών στα συστήματα πρόληψης, διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ή θα ξηλωθούν ή θα βυθίσουν τη χώρα σε συνθήκες οριστικής καταστροφής. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο ζήτημα των δασών, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε τομείς όπου το κράτος, αντί να δίνει λύσεις, δημιουργεί προβλήματα.

Χρόνος δεν υπάρχει για χάσιμο. Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να αλλάξει τα πάντα στους θύλακες της στασιμότητας. Αν συνεχίσουμε να περιμένουμε να λυθούν τα ζητήματα με υπηρεσιακή αλληλογραφία, η καταστροφή της Βορείου Ευβοίας δυστυχώς θα είναι μόνο η αρχή.

Οι συναρμοδιότητες μεταξύ Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κεντρικής εξουσίας και δυνάμεων κατάσβεσης έχουν δημιουργήσει ένα κουβάρι που δεν μπορεί κανείς να το ξεμπλέξει αλλά να το αντικαταστήσει με ένα νέο σύστημα διοίκησης.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί φορείς για το ίδιο θέμα ώστε η ευθύνη να διαχέεται στα διάφορα γρανάζια, χωρίς ποτέ κανείς να αναλαμβάνει το κόστος των πράξεών του. Το τελικό αποτέλεσμα είναι κάκιστες υπηρεσίες με κόστος υψηλό για το φορολογούμενο.

Τώρα, όμως, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, ιδίως στο μέτωπο του περιβάλλοντος. Η διαχείριση του δασικού πλούτου δεν μπορεί να γίνεται από αποψιλωμένες υπηρεσίες, γραφειοκρατικούς φορείς και υποχρηματοδοτούμενους δήμους. Το βάρος πρέπει να πέσει στην πρόληψη, που μπορεί να μη σηκώνει ποτέ «θόρυβο» όταν υπάρχει αλλά προκαλεί πάταγο όταν απουσιάζει.

Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πολύτιμους πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πυροπροστασίας και την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Πρέπει να αξιοποιηθούν, όμως δεν θα υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα εάν η διαχείρισή των κονδυλίων γίνει μέσα από ένα παρωχημένο οργανόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης. Το παράδειγμα του εμβολιαστικού προγράμματος δείχνει πως πρέπει όλα να χτισθούν από την αρχή ώστε τελικά οι πολίτες να έχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, τις οποίες πληρώνουν μέσω της φορολογίας τους. Είναι ώρα για ριζικές αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι μπορεί μέσα από τις κρίσεις να διαπιστώνει αδυναμίες και να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις. Ηδη η ανακοίνωση για σχέδιο ανασυγκρότησης της Βορείου Ευβοίας μέσω ενός νέου φορέα με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο, που ως δήμαρχος Καλαμάτας είχε προχωρήσει στη «μεταμόρφωση» της πόλης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη με μοναδικό στόχο να προλάβουμε άλλες οικολογικές και οικονομικές τραγωδίες.

Η ανάγκη για αλλαγές έχει πλέον πάρει επείγουσα μορφή για να διασωθεί το δασικό μας περιβάλλον και οι πολίτες κάθε γωνιάς της χώρας να μην αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι μπροστά σε φαινόμενα που απειλούν ζωές και περιουσίες. Το πάθημα της Βορείου Ευβοίας ας γίνει μάθημα για το μέλλον.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.