Μίσος Αιώνας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Γράφει ο Μάρκος Ν. Ρεντζούλας, Πολιτικός-Διοικητικός Επιστήμονας

Σύσσωμος ο Ελληνισμός ανακαλεί, με οδύνη στη μνήμη του, την επαίσχυντη τουρκική εισβολή στην Κύπρο της 20ης Ιουλίου 1974, η οποία επέφερε την επί μισό αιώνα συνεχόμενη στρατιωτική κατοχή του ενός και πλέον τρίτου του εδάφους της Νήσου. 50 ακριβώς χρόνια αργότερα, η Δημοκρατία της Κύπρου παραμένει ημικατεχώμενο κράτος.  

   Το πραξικόπημα της Χούντας των Συνταγματαρχών στις 15 Ιουλίου 1974 κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από την Τουρκία για να εισβάλει λίγες μέρες αργότερα στην Κύπρο (Αττίλας Ι). Στις 23 Ιουλίου, ο δοτός Πρόεδρος Νικόλαος Σαμψών παραιτήθηκε και τη θέση του ανέλαβε ο Γλαύκος Κληρίδης, ενώ την επομένη, στις 24 Ιουλίου, κάτω από την πίεση των τραγικών γεγονότων, η εν Ελλάδι Χούντα κατέρρευσε και σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ακολούθησαν τρεις εβδομάδες ραγδαίων διπλωματικών εξελίξεων, που ναυάγησαν εντέλει με τη Διάσκεψη της Γενεύης στις 14 Αυγούστου, ενώ μόλις μία ώρα αργότερα, η Τουρκία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κύπρο με τον Αττίλα ΙΙ. Μέσα σε δύο ημέρες ο τουρκικός στρατός είχε καταλάβει το 37% της επικράτειας της Κύπρου.

   Η βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο επέφερε τον ξεριζωμό και τον εκτοπισμό 200.000 Κυπρίων, 4.500-6.000 νεκρούς και τραυματίες, 2.000-3.000 αγνοούμενους. Επέφερε την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, τον εκριζωμό της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, τη βεβήλωση των ελληνικών πολιτιστικών μνημείων. Συνεχίστηκε δε με τον απαράδεκτο τουρκικό εποικισμό των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών, της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, ο οποίος συνεχίζεται έως και σήμερα. 

   Παρά την τραγωδία, η Κύπρος κατάφερε να ορθοποδήσει. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος τους Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Οικογένειας εδώ και ακριβώς 20 χρόνια, συνεχίζει να διεκδικεί τον τερματισμό της παράνομης κατοχής, την επανένωση της χώρας και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, υπό ένα ενιαίο και κυρίαρχο κράτος, πάντοτε  σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. 

   Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα που δημιούργησε η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Συνεχώς και εμπράκτως δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε την υποχρέωση να συμβάλουμε τα μέγιστα στην ειρηνική και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Αντιθέτως, η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες και εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κινήσεις προς τη δημιουργία ενός τουρκοκυπριακού κράτους επί του εδάφους των κατεχομένων. Δυστυχώς, εάν η Άγκυρα δεν εγκαταλείψει την προκλητική και απαράδεκτη στάση της και δεν συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο, το μέλλον δεν προβάλει πολύ αισιόδοξο.  

   Το νησί της Κύπρου αποτελεί αρχέγονη εστία του Ελληνισμού, η οποία συντηρεί την ελληνική γλώσσα, την ορθοδοξία και τον ελληνικό πολιτισμό. Χρέος όλων μας αποτελεί η διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης και η στήριξη του Εθνικού Αγώνα των Ελληνοκυπρίων για επίλυση του Κυπριακού. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.