Μισέλ Ασημακοπούλου στο LastPoint: Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά υπερασπιζόμαστε το δίκιο μας

Μισέλ Ασημακοπούλου: “H Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις προτροπές της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό προς στο Διεθνές Δίκαιο. Από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει αποσαφηνιστεί ότι η Ελλάδα δρα με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Στην συμπεριφορά της Τουρκίας αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο LastPoint.gr η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μισέλ Ασημακοπούλου και τονίζει ότι :

“Προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε ευκαιρία, ο Πρωθυπουργός έχει στείλει το μήνυμα ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά υπερασπιζόμαστε το δίκιο μας. Και φυσικά δε θα ανεχτούμε παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Για την ηρεμία μιας γειτονιάς συνεργάζονται όλοι μαζί οι γείτονες. Για την ταραχή της, ένας και μόνο δύστροπος γείτονας, αρκεί”.

Σε ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα που μπορεί να είχε μια προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η κ. Ασημακοπούλου δηλώνει:

“Ο δρόμος που οδηγεί στη Χάγη είναι μακρύς και αφορά αποκλειστικά στην επίλυση του θέματος οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Η Ελλάδα διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και είναι ανοιχτή στο να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μέχρι να φτάσουμε στη Χάγη «έχει ο Θεός».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρεται όμως και στο μεταναστευτικό και τονίζει πως η πολιτική που εφαρμόζεται κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

“Το Σχέδιο της προχωρά, έχοντας ως άξονες την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και την αποσυμφόρηση νησιών. Η Ευρώπη στο μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων”, αναφέρει.

Αναλυτικά η συνέντευξή της κ. Μισέλ Ασημακοπούλου στη συνεργάτη μας, δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη:

  • Με αφορμή τα επεισόδια στη Μόρια διαστάσεις έχει πάρει για άλλη μια φορά το μεταναστευτικό πρόβλημα. Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και αν θεωρείτε πως η χώρα μας είχε την υποστήριξη που πρέπει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η κυβέρνηση κληρονόμησε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Οι τοπικές κοινωνίες δικαίως είναι αναστατωμένες και εύλογα ανησυχούν.Η πολιτική που εφαρμόζεται κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Το Σχέδιο της προχωρά, έχοντας ως άξονες την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και την αποσυμφόρηση νησιών. Η Ευρώπη στο μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό εμείς οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία, στις επιτροπές, στην Ολομέλεια, στις θεσμικές μας επαφές εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρήζει ενιαίας αντιμετώπισης. Η Ευρώπη πρέπει να πάψει πια να ανέχεται τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

 

  • Για υποκίνηση των κινητοποιήσεων στη Μυτιλήνη έκαναν λόγο οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ναυτιλίας κκ. Μηταράκης και Πλακιωτάκης. Συμφωνείτε;

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Μόρια είναι τουλάχιστον «ύποπτες». Στη σκέψη αυτή, οδηγεί η χρονική ταύτιση των κινητοποιήσεων με την εισαγωγή στη Βουλή, της τροπολογίας που αφορά στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Και από μόνη της αυτή η «σύμπτωση» , κινεί την υποψία και των πιο καλόπιστων. Σε κάθε περίπτωση, το Κυβερνητικό σχέδιο θα προχωρήσει και οι νόμοι θα εφαρμόζονται.

 

  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψη σας με τις ΜΚΟ ;

Το τοπίο έπρεπε να ξεκαθαρίσει εδώ και   χρόνια. Υπάρχουν δύο κατηγορίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Στη μία, ανήκουν αυτές που η συμβολή τους ήταν και είναι σημαντική στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στη δεύτερη , αυτές που λειτούργησαν «παρασιτικά». Η συγκρότηση του ειδικού μητρώου καταγραφής φυσικών προσώπων των Οργανώσεων, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που προβλέπει   η πρόσφατη τροπολογία, «τελειώνει» την αναρχία που επικρατούσε . Πιστοποίηση σημαίνει έλεγχος, διαφάνεια και λογοδοσία. Καιρός να «ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.»

 

  • Μετά την υπογραφή του μνημονίου με την Λιβύη η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις προκλήσεις. Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας τόσο δύστροπος γείτονας; Πόσο κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι η Ελλάδα μετά την εμφάνιση του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

H Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις προτροπές της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό προς στο Διεθνές Δίκαιο. Από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει αποσαφηνιστεί ότι η Ελλάδα δρα με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε ευκαιρία, ο Πρωθυπουργός έχει στείλει το μήνυμα ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά υπερασπιζόμαστε το δίκιο μας. Και φυσικά δε θα ανεχτούμε παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.Για την ηρεμία μιας γειτονιάς συνεργάζονται όλοι μαζί οι γείτονες. Για την ταραχή της, ένας και μόνο δύστροπος γείτονας, αρκεί.

 

  • Μπορεί η Ελλάδα να βρει το δίκιο της με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη στιγμή που θα πρέπει να τα έχει «βρει» με την Τουρκία;

Ο δρόμος που οδηγεί στη Χάγη είναι μακρύς και αφορά αποκλειστικά στην επίλυση του θέματος οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Η Ελλάδα διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και είναι ανοιχτή στο να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μέχρι να φτάσουμε στη Χάγη «έχει ο Θεός».

 

  • Προσφάτως καταθέσατε ερώτηση για την εξάπλωση του κοροναιού . Λάβατε απάντηση ; Σας ικανοποιούν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε επίπεδο ΕΕ;

Σε σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού συζητήθηκαν πρακτικές δυσκολίες που αφορούν στην εκκένωση και τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων από την Κίνα. Μεταξύ άλλων, η Ε.Ε. διέθεσε για έρευνα έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό, το συνολικό ποσό των 10 εκατομμύριων ευρώ, μέσω του προγράμματος «Horizon2020». Στόχος είναι οι ερευνητές να μάθουν περισσότερα για τον ιό, να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση, προστασία της δημόσιας υγείας όπως και συμβολή στην ανάπτυξη θεραπείας. Μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχει στενή συνεργασία προκειμένου να υπάρχει εγρήγορση και ετοιμότητα.

 

  • Προσφάτως αναφέρατε πως  η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σιγκαπούρης αφήνει “ανοιχτά παράθυρα αμφισβήτησης των προϊόντων της ΕΕ με γεωγραφική ένδειξη”. Τι σημαίνει αυτό και πόσο αγγίζει και την Ελλάδα;

Η γεωγραφική ένδειξη της Ελληνικής φέτας πρέπει να προστατευθεί από την «συμφωνίας πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Κίνα πρόσφατα αναγνώρισε περί τις 100 γεωγραφικές ενδείξεις, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής φέτας. Όμως, η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αφήνει ένα «παράθυρο» να προβάλει ενστάσεις. Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θωρακίσει την γεωγραφική ένδειξή της φέτας, να μην επιτρέψει την καταστρατήγηση συμφωνιών της ΕΕ και να προστατέψει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

 

  • Έχει αλλάξει το κλίμα στην ΕΕ και πόσο θετικά διακείμενα είναι τα μέλη προς την Ελλάδα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει; 

Στην Ευρώπη είναι διάχυτη η αίσθηση ότι «η Ελλάδα επιστρέφει». Επιστρέφει σε μία κανονικότητα που είχε απολέσει μέχρι πρόσφατα. Επιστρέφει στη σοβαρότητα και στην αξιοπιστία. Αναγνωρίζουν ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης, είναι ένας σύγχρονος και ικανός Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του αποτελεσματική.Η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, και η έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων.

*Η κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εργάστηκε ως δικηγόρος στις ΗΠΑ, στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως συνεργάτηςτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο και εξειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και νέων τεχνολογιών. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και βουλευτής Ιωαννίνων και Β’ Αθηνών, Εκπρόσωπος Τύπου και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής,Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.