Μας αφορά – και πολύ μάλιστα – ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τις επιθέσεις που ξεκίνησαν από το Λίβανο και τη Συρία, αλλά και με την αποστολή αεροπλανοφόρου από τις ΗΠΑ, τις δηλώσεις του Ερντογάν, το ενδεχόμενο εμπλοκής και του Ιράν στον πόλεμο, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για την παγκόσμια σταθερότητα και φυσικά για την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν πρόκειται περί μιας συνηθισμένης έντασης στην περιοχή, πρόκειται για γενικευμένη επίθεση των ισλαμιστών κατά του Ισραήλ και αυτό εμπλέκει αναγκαστικά ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατήσει ουδέτερη στάση, συνεπώς ούτε η Ελλάδα και ο κίνδυνος ενός πολύ μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος σε λίγο καιρό είναι ορατός. Πέραν αυτού, οι επιπτώσεις από τη διακοπή των εμπορικών δρόμων – σε περίπτωση γενικότερης ανάφλεξης – και της αύξησης των τιμών της ενέργειας θα είναι σημαντικές για την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και θα δεχτεί αυξημένο συγκριτικά φορτίο κάθε είδους. Η κοινωνία θα πιεστεί τόσο από την οικονομία, όσο και από πολιτικές εντάσεις σχετικά όλα αυτά τα ζητήματα.

Η επέκταση της κρίσης σε όλη τη Μέση Ανατολή – που δεν είναι πλέον καθόλου απίθανη – θα διαταράξει τις επενδυτικές ροές από το εξωτερικό προς την Ελλάδα και θα επηρεάσει τις ξένες επενδύσεις σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και του τουρισμού.

Όσον αφορά στην εγχώρια πολιτική σκηνή, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όταν προτείνουν ευχάριστες μεν στα αυτιά των πολιτών αλλά, όπως δυστυχώς αποδεικνύεται, επιπόλαιες και ανέφικτες πολιτικές περί κατάργησης της στρατιωτικής θητείας ή μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, ή πιο ανοικτές πολιτικές στο μεταναστευτικό κλπ.

Η αμφισβήτηση του “συστήματος” – όποιο κι αν είναι αυτό – είναι εθνικό χόμπι, αλλά η πραγματικότητα μας προσγειώνει σε πιο ρεαλιστικές σκέψεις και μας επιβάλει αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις.

Reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.