Το μάνατζμεντ των Δήμων: Ανάγκη για ολοκληρωμένη αξιολόγηση προσωπικού, δομών και διαδικασιών
Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας
Σκοπός του Νέου Δημόσιου Μάνατζμεντ είναι η αποδοτικότητα , η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα .
Οι αρχές του ιδιωτικού Μάνατζμεντ αναγνωρίζουν αγοραίες αρχές ενώπιον του κράτους και θέλουν να τις εφαρμόσουν στο Δημόσιο για την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα.
Η έλλειψη ανταγωνισμού στο Δημόσιο δημιουργεί στρεβλώσεις στο έργο . Αν ο ανταγωνισμός ανακάμψει ,τότε η παραγωγικότητα θα αυξηθεί.
Καθώς η διαμόρφωση στρατηγικής ανήκει σε λίγους αξιωματούχους, ο κατακερματισμός της διοίκησης από κάτω ενθαρρύνει τον περαιτέρω διαχωρισμό σε πελάτες και αγοραστές.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ψηφιοποίηση αρχείων και υπηρεσιών ,απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ.
Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ορίζεται η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση και άρα στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό, βέβαια, με οργανωτικές αλλαγές και νέες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Αποβλέπει, κατά κύριο λόγο, στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, στην ενδυνάμωση και στην ενίσχυση της δημοκρατίας και, τέλος, στην υποστήριξη των δημόσιων και των τοπικών πολιτικών.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άλλωστε, είναι σε θέση, μεταξύ άλλων, και να μειώσει καθοριστικά τα έξοδα, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τις κυβερνήσεις και τους ΟΤΑ, αλλά και να διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ των διοικήσεων και των διοικουμένων. Επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι συμβάλλει σημαντικά στο να καταστούν ο δημόσιος τομέας της οικονομίας και ο τομέας της τοπικής αυτοδιοίκησης περισσότερο ανοιχτοί και διαφανείς, καθώς και στο να γίνουν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις τοπικών οργανισμών περισσότερο κατανοητές και υπεύθυνες απέναντι στους πολίτες τους.
Από την πλευρά του έμψυχου δυναμικού ,
Οι εργαζόμενοι πρέπει να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συνεχούς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε έναν οργανισμό.
Οι πρακτικές της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων ή της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού σε έναν οργανισμό οφείλουν να είναι προσαρμοσμένες αλλά και εφαρμοσμένες με την επιχειρησιακή στρατηγική του συγκεκριμένου οργανισμού.
Οι υπεύθυνοι της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων ή της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού χρειάζεται να βοηθούν την ανώτατη διοίκηση να καλύπτει τους στόχους, οι οποίοι αφορούν τόσο την αποτελεσματικότητα ενός οργανισμού, όσο και την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και εκτός του εν λόγω οργανισμού
Το πλαίσιο αξιολόγησης των εργαζομένων στους ΟΤΑ θα πρέπει να είναι:
1. Να είναι συγκεκριμένο και σαφές σε όλους.
2. Να ταιριάζει, απολύτως, με τις ιδιαιτερότητες της κάθε οργάνωσης, με άλλα λόγια, το σύστημα αξιολόγησης πρέπει να είναι ανάλογο, μεταξύ άλλων, του μεγέθους της, της φύσης των δραστηριοτήτων της, της σύνθεσης των εργαζομένων και των στελεχών της, καθώς επίσης και της τεχνολογικής δομής της.
3. Να έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους εργαζομένους, αλλά και να είναι αποδεκτό από αυτούς.
4. Να είναι αξιόπιστο και να στηρίζεται στη χρήση αντικειμενικότατων κριτηρίων.
5. Να εστιάζει στην πηγή του προβλήματος και να εντοπίζει τις περιοχές όπου απαιτείται βελτίωση.
6. Να είναι αποδοτικό και, την ίδια στιγμή, αποτελεσματικό, με την έννοια ότι η σχέση μεταξύ της διαχείρισής του (ανθρωποώρες, χρήση αρχείων κ.α.) με τα οφέλη του θα είναι επιθυμητή
Επιπλέον, η σύνδεση της αμοιβής με την απόδοση του εργαζομένου είναι πολύ πιθανόν να βοηθήσει σε σημαντικότατο βαθμό, μεταξύ άλλων, και στη βελτίωση της σύνθεσης του ανθρωπίνου δυναμικού της επιχειρηματικής ή οργανωτικής μονάδας, Με το συγκεκριμένο τρόπο, λοιπόν, οι δημόσιες οργανώσεις δύνανται να επιλέξουν εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι κατέχουν τα καλύτερα και τα υψηλότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα
Βασική μέριμνα της διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού είναι και η εξασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος όπου σχεδόν ελαχιστοποιούνται στο έπακρο οι κίνδυνοι οι οποίοι απειλούν πολύ σοβαρά τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Με εφαρμογή της ΝΔΔ (Νέα Δημόσια Διοίκηση) , με τον προσανατολισμό στο αποτέλεσμα ,με ένα αντικειμενικό πλαίσιο αξιολόγησης, με την τεχνολογική αλλάγη και επιμόρφωση αλλά και με ένα υγιεινό περιβάλλον εργασίας , οι ΟΤΑ θα ανταποκριθούν ταχύτερα στις ανάγκες του πολίτη –πελάτη.
*Το προσωπικό όλων των κατηγοριών που υπηρετεί σήμερα στους δήμους είναι περίπου 76.638 και στις περιφέρειες 14.943.