Κυρ. Μητσοτάκης: Παίρνει μέτρα και εγγυήσεις για το μεταναστευτικό…
Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, τμήμα Φιλολογίας και υπότροφος σπουδαστής δημοσιογραφίας
Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει βαλθεί σε χρόνο ρεκόρ να επιστρέψει τη χώρα στην κανονικότητα, παρά τα μεγάλα προβλήματα που του κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει τάχιστα και μεθοδικά, φέρει το όνομα μεταναστευτικό-προσφυγικό, με αιχμή του δόρατος αυτού, να αποτελεί το <<κολαστήριο ψυχών>> στη Μόρια. Μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, που γιγαντώθηκε και άγγιξε τη χώρα μας το ‘15, μετά το περίφημο κάλεσμα της -τότε- Αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και με το “άνοιγμα” των θυρών της Αμυγδαλέζας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, έχει βάλει πλώρη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό, δείχνοντας το έμπρακτα, με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και τη λήψη δραστικών μέτρων απ’ αυτή, καθώς και με τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άντζελα Μέρκελ, μέχρι τη σημερινή του επίσκεψη στη χώρα της Τουλίπας και τη συνάντηση του, με τον πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.
Τα επτά μέτρα άμεσης δράσης για το μεταναστευτικό που πάρθηκαν από το ΚΥΣΕΑ, είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους, και ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, με πρόσφατο παράδειγμα της μετακίνησης 1.500 μεταναστών/προσφύγων από τη Μόρια στην ενδοχώρα, και συγκεκριμένα στη Ν. Καβάλα του Κιλκίς. Αναλυτικά, κι για όσους δεν γνωρίζουν από το ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκαν τα εξής: 1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
- Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
- Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λπ.).
- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
- Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.
- Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
- Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Τα παραπάνω -απαραίτητα- μέτρα θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., παίρνοντας τις εγγυήσεις των ηγετών των χωρών που έχει συναντηθεί -έως τώρα- ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Μέτρα τα όποια χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα, γιατί θα μειώσει τις ροές και κυρίως θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης τόσο των μεταναστών/προσφύγων, όσο και των ντόπιων κατοίκων.
Μάλιστα, σήμερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ερωτώμενος από την Ολλανδική εφημερίδα “Het Financieele Dagblad”, για την αύξηση των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες μέρες, απάντησε το παρακάτω: “ Η αντιμετώπιση αυτού του του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες>>. Λίγο παρακάτω, <<σκλήρυνε τη στάση του>> και δήλωσε το εξής: “Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν, θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες>>.
Ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης και Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί έργα σε όλους τους τομείς, αυτά που δεν έκανε ο προκάτοχος του, τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου. Είναι ένας Πρωθυπουργός “όλων των Ελλήνων”, κι όσοι τον έχουν ανάγκη. Αυτό φαίνεται στο ότι επιζητά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους(βλ. υπό κατάληψη οικείων στα Εξάρχεια), επιδιώκει την άμεση χορήγηση άσυλο σε όσες κι όσους το δικαιούνται, κι επανένωση οικογενειών. Με τα παραπάνω, σταδιακά σταματάει την εκμετάλλευση αυτών των ψυχών, σταματάνε οι αυξημένες ροές και πάμε σε επίπεδο αυξήσεων προ του ‘15, με το <<κολαστήριο>> της Μόριας να γίνεται ξανά ελεγχόμενο και το ίδιο το χωριό να αποκτά τη χαμένη του αίγλη. Η Ελλάδα και δε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που επωμίζονται την ανθρωπιστική κρίση, από καταθετήρια ψυχών, θα μετατραπούν σε χώρο επενδύσεων. Υπομονή λίγο καιρό, κι έρχονται τα σπουδαία!
Αντί επιλόγου…
Η Μόρια δεν πρέπει να ταυτίζεται με το <<hot spot>>, τους <<καταυλισμούς της αθλιότητας>>, τη <<ντροπή της Ευρώπης>>, και πολλά άλλα! Όταν αναφερόμαστε στη Μόρια, πρέπει να σκεφτόμαστε ένα χωριό με μνημεία, αρχοντικά και πολιτισμό. Με σημείο αναφοράς, το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο!