Κυπριακή δυναμική και ελληνική κυβερνητική καθυστέρηση

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Με τα νέα δεδομένα της Κύπρου και την ανακάλυψη από την ExxonMobil του κοιτάσματος Γλαύκος, η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει πια καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε καθυστέρηση στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης.

Ήδη τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Κύπρο αντιπροσωπεύουν 200 χρόνια ενεργειακής κατανάλωσης για το νησί. Τώρα όλοι το λένε και με τον πιο επίσημο τρόπο και από τις εταιρείες και από την κυβέρνηση της Κύπρου.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι εγκρίθηκε στη Βουλή της Κύπρου η δημιουργία ενός εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων, όπου θα κατατίθενται οι όποιοι πόροι και δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. Έτσι ακολούθησαν το νορβηγικό μοντέλο, που πρότεινε και ο κύριος Μανιάτης στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια κάθε επιχείρημα της κυβέρνησης καταρρέει για όποια δικαιολογία και να ήθελε.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η ExxonMobil και η Total δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έτσι φαίνονται οι διαφορετικοί διαχειριστές των εθνικών θεμάτων ανάλογα με τις ιδεολογίες των κυβερνήσεων.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=42321&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.