Κυκλοφόρησε το αποκαλυπτικό πολιτικό θρίλερ του Νίκου Στέφου: 2015-Καύσωνας στην Αθήνα

Κυκλοφόρησε από την AΘens Bookstore Publications και διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας, το αποκαλυπτικό πολιτικό θρίλερ του Νίκου Στέφου: “2015 – Καύσωνας στην Αθήνα”

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν ως τώρα πέσει στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λίγα έχουν αποκαλυφθεί για το καλοκαίρι του 2015, το πιο δραματικό μετά την πτώση της χούντας…

Ο Νίκος Στέφος με το «2015, καύσωνας στην Αθήυα» ερευνά άγνωστα πολιτικά παρασκήνια, ρίχνει φως στη δραματική νύχτα του δημοψηφίσματος, στις συγκρούσεις στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στην αλλαγή ηγεσίας της Ν.Δ. από τον Σαμαρά στον Μεϊμαράκη και στον ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου.

Με καταιγιστικό ρυθμό όχι μόνο ξεδιπλώνει τις αφόρητες πιέσεις των Ευρωπαίων και τις συγκρούσεις στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποκαλύπτει και τις μυστικές πολιτικές συναλλαγές, το πώς ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τη μεγάλη ανατροπή ή κωλοτούμπα – όπως καθιερώθηκε διεθνώς – και σκιαγραφεί τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, τις αγωνίες και τους φόβους τους…

Ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ που καθηλώνει τον αναγνώστη, χρήσιμο για τους ιστορικούς ερευνητές του μέλλοντος αλλά και για κάθε υπεύθυνο πολίτη…

Προλογίζει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος

Το βιβλίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ανέκδοτες συνομιλίες των πρωταγωνιστών και άγνωστα παρασκήνια που συλλέχθηκαν από εξαντλητική έρευνα και συνεντεύξεις του συγγραφέα με τους πρωταγωνιστές της εποχής.

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο

Επικοινωνία Ολαντ με Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα

Μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε αρκετά σκεπτικός και συνοφρυωμένος. Παρέα του καθόταν σχεδόν συνέχεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, φίλος του από τα παλιά και τότε νομικός του σύμβουλος και διευθυντής του γραφείου του. Ζήτησε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Φρανσουά Ολάντ, τον μόνο ευρωπαίο ηγέτη που τον στήριζε σε μεγάλο βαθμό κι ας τον λοιδορούσε παλαιότερα ως «Ολαντρέου»… Κι επειδή η ζωή είναι περίεργη και παίζει τα δικά της παιχνίδια, ο Ολάντ κατέληξε να γίνει ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους ηγέτες που εξακολουθούσε να δείχνει κατανόηση για τα αιτήματά του. Όταν οι δυο τους γνωρίστηκαν από κοντά, ανέπτυξαν γρήγορα μια προσωπική φιλία που κράτησε μέχρι σήμερα.
Κι Ολάντ βοήθησε ειλικρινά τον Τσίπρα όχι μόνο τους πρώτους μήνες του ΄15 αλλά και μέχρι την αποχώρησή του από τη γαλλική προεδρία.
Άλλωστε οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας ήταν πάντα πολύ στενές. Πηγαίνουν πολύ πίσω στα βάθη του χρόνου, από την εποχή της πτώσης της χούντας με το «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία των Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Φρανσουά Μιτεράν και πολύ αργότερα με τον Κώστα Καραμανλή και τον Νικολά Σαρκοζί. Η Γαλλία έδειχνε και δείχνει ακόμη και σήμερα μεγάλη «κατανόηση» προς τις ελληνικές θέσεις όχι μόνο σε σχέση με την οικονομική κρίση αλλά και με τα ελληνοτουρκικά…
«Κέρδισες Αλέξη, αλλά η Ελλάδα έχασε. Έδωσες με την ίδια την έκταση της ψήφου τα τελευταία επιχειρήματα που έλειπαν από τους αντιπάλους της χώρας σου για να τη διώξουν από την Ευρωζώνη» ακούστηκε στα αγγλικά η αποφασιστική φωνή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας: «Αν θέλεις λοιπόν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα πρέπει να καταθέσεις προτάσεις στους πιστωτές σου γρήγορα. Φιλόδοξες προτάσεις. Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ολάντ δεν αναλάμβανε από μόνος του αυτήν τη μεσολαβητική πρωτοβουλία. Είχε ήδη τηλεφωνηθεί με την Άγκελα Μέρκελ, όταν πληροφορήθηκαν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, και είχε κλείσει μαζί της ραντεβού στο Παρίσι για την επόμενη μέρα.
Δεν ήθελε όμως με τίποτα να πληγεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από το πολύ πιθανό Grexit και για αυτό αποφάσισε να παρέμβει πιο δυναμικά εγκαταλείποντας τη στάση τού παθητικού θεατή των γερμανικών πιέσεων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη…
Ήδη δεχόταν, εδώ και καιρό, ισχυρές πιέσεις από την αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος για μεγαλύτερη στήριξη της Ελλάδας, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δήλωνε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση:
«Η Ελλάδα είναι ένα πάθος για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Η θεά, που έδωσε το όνομά της στην ήπειρό μας, βρίσκεται στην καρδιά της μυθολογίας μας!».
O Τσίπρας τον διαβεβαίωσε αμέσως ότι δεν ήταν στις προθέσεις του το Grexit. «Θέλω να παραμείνω στην Ευρώπη και στο ευρώ» του είπε και ο Ολάντ ζήτησε να μιλήσουν στα γαλλικά μέσω διερμηνέων, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…
«Θέλω να γνωρίζεις ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Για αυτό και πρέπει να κάνεις γρήγορα προτάσεις για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Τσίπρας: «Δεσμεύομαι ότι θα πιάσω αμέσως δουλειά, ώστε να φύγουμε σύντομα από την άκρη του γκρεμού!» Κάπου εκεί ο Γάλλος Πρόεδρος έκλεισε το τηλέφωνο. Όμως δεν ήταν καθόλου ήσυχος…

Η προεδρική απειλή

Το κτίριο του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου Αττικού έμοιαζε σκοτεινό και έρημο. Μόνο το φως σε δυο τρία παράθυρα στο ισόγειο μαρτυρούσε πως κάποιοι ήταν μέσα. Αλλά κι αυτοί μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθούσε σιωπηλός αλλά και με έκδηλη την αγωνία του τα αποτελέσματα στην τηλεόραση, όταν το χτύπημα στο τριψήφιο τηλέφωνο έσπασε τη σιωπή στο γραφείο του. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Τσίπρας. Η φωνή του δύσκολα μπορούσε να κρύψει την αμηχανία που τον κυρίευε…
«Πρόεδρε, θέλω να έρθω να σε δω. Απόψε. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζεις. Για να σου πω την αλήθεια, ούτε κι εγώ τα περίμενα…»
Παυλόπουλος: «Να έρθεις αλλά πρέπει προηγουμένως να βγεις και να πεις στον ελληνικό λαό ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν με τίποτα ρήξη μας με την Ευρώπη…»
Τσίπρας: «Ναι, ετοιμάζομαι να απευθύνω μήνυμα σε λίγο από την τηλεόραση».
Παυλόπουλος: «Αλέξη, σε αυτό που σου είπα είμαι απόλυτος! Αν δεν το πεις, να ξέρεις πως δεν χρειάζεται καν να έρθεις στο γραφείο μου. Πρώτα θα πεις ότι δεν θα οδηγήσεις τη χώρα μας εκτός Ευρώπης και μετά έλα εδώ να συζητήσουμε ό,τι θέλεις!»
«Ναι Πρόεδρε, θα το πω, μην ανησυχείς» καθησύχασε τον Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός και κάπου εκεί έκλεισε η συνομιλία τους.

Ο Τσίπρας αιφνιδιάστηκε από τo τελεσίγραφο του Προέδρου. Τον παράγοντα «Παυλόπουλος» δεν τον είχε προσθέσει στους υπολογισμούς του. Μαζί του είχε χτίσει ήδη μια καλή προσωπική σχέση, μια σχέση που στηριζόταν όχι μόνο στην άψογη άσκηση των προεδρικών του καθηκόντων αλλά περισσότερο στην εξαιρετική νομική κατάρτιση του Παυλόπουλου που τον είχε γλυτώσει από γκάφες και μπερδέματα. Όσες φορές βέβαια τον άκουγε…

Καραμανλής καλεί Τσίπρα…

Εκείνο όμως το ζεστό βράδυ του Ιουλίου οι στιγμές ήταν κρίσιμες για την Ελλάδα. Για αυτό και ο Καραμανλής δεν άργησε να ξεπεράσει τους αρχικούς δισταγμούς του.
Το κινητό του Τσίπρα χτύπησε 2-3 φορές μέχρι να ακουστεί μια γυναικεία φωνή. Ο Καραμανλής υπέθεσε ότι μάλλον το σήκωσε η σύντροφος του Τσίπρα και είπε αμέσως ποιος ήταν.
«Θα μπορούσα να μιλήσω με τον Πρόεδρο;» τη ρώτησε.
«Αναπαύεται αυτή την ώρα. Είναι επείγον να τον ενοχλήσω;»
«Δεν πειράζει, αφήστε, θα τον καλέσω το πρωί» απάντησε.
«Μια στιγμή, μια στιγμή, θα σας μιλήσει» τον διέκοψε η γυναικεία φωνή και του έδωσε τον Τσίπρα. Προφανώς είχε ξυπνήσει και κατάλαβε ότι για να παίρνει τέτοια ώρα ο Καραμανλής, ασφαλώς και έπρεπε να του μιλήσει. Η συνομιλία τους δεν κράτησε πάνω από 15΄.
«Υπάρχουν στιγμές που μιλάς με την ιστορία» του είπε ο Καραμανλής. «Οφείλεις να κάνεις το καθήκον σου. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσεις το μέλλον της χώρας».
«Πρόεδρε, έχω πάρει ήδη τις αποφάσεις μου και θα το κάνω το καθήκον μου» απάντησε ο Τσίπρας.
«Καταλαβαίνω ότι δέχεσαι πιέσεις από το κόμμα σου. Αλλά, αν οδηγήσεις τη χώρα σε χρεωκοπία, εσύ θα είσαι υπεύθυνος!»

Η «κατάρρευση» του Ευκλείδη

Λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια, ο Βαρουφάκης θυμάται ότι τον είχε πάρει τηλέφωνο ο Τσακαλώτος. Μίλησαν στα αγγλικά όπως συνήθιζαν να κάνουν οι δυο τους. «I am at the end of my tether!» (Έχω φτάσει στο αμήν) ακούστηκε η κουρασμένη φωνή του Τσακαλώτου. «Ήρθα πάνω στο χωριό μου, στην Ήπειρο, για να ξεκουραστώ λίγο, γιατί δεν αντέχω άλλο.

Δεν μπορώ, Γιάνη, να συνεχίσω έτσι. Ό,τι κάνεις, θα είμαι μαζί σου. Και σου δίνω carte blanche για να το ανακοινώσεις».

«Άστα αυτά τώρα, κοίτα να ξεκουραστείς. Πότε γυρνάς;» τον ρώτησε ο Βαρουφάκης.

«Αύριο…»

«Ωραία, όταν γυρίσεις, έλα στο σπίτι μου κατά τις 11 για να τα συμφωνήσουμε από κοντά…»

Τελικά, ο Τσακαλώτος δεν πήγε ποτέ σε αυτό το ραντεβού. Και μετά από 24 ώρες ανακοινώθηκε ότι θα κατέβαινε στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Στέφος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από πολύ νέος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και εργάστηκε στην ΕΡΤ, σε εφημερίδες και περιοδικά ως ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης (για πάνω από 20 χρόνια) και αρχισυντάκτης αλλά και ως διευθυντής εφημερίδας στην Κύπρο.

Στη μακρόχρονη δημοσιογραφική του πορεία είχε την ευκαιρία να συναντήσει παγκόσμιες προσωπικότητες και να πάρει αποκλειστικές συνεντεύξεις από ηγέτες όπως ο Καντάφι, ο Αραφάτ, ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο Κόφι Ανάν, ο Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, ο Νίκος Αναστασιάδης κ.α. ή από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Φανί Αρντάν, ο Τζον Μάλκοβιτς, Νικόλ Κίντμαν, Ντέμις Ρούσος, ο Κώστας Γαβράς, ο Μπένι Χιλ κ.α.

Το “2015 – Καύσωνας στην Αθήνα” είναι η δεύτερη συγγραφική του δουλειά μετά το “Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…” που κυκλοφόρησε το 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.