Καλό κουράγιο αν ζει στην Ελλάδα, αλλά ας το προσπεράσουμε…

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Ας υποθέσουμε ότι ένας πολίτης αποφασίζει να φτιάξει μία επιχείρηση. Καλό κουράγιο αν ζει στην Ελλάδα, αλλά ας το προσπεράσουμε. Η ιδέα του είναι η εξής. Θα αγοράζει λαχανικά (κυρίως μαρούλια), θα τα πλένει, θα τα κόβει, θα τα συσκευάζει και θα τα πουλάει ως έτοιμες σαλάτες. Η επιχείρηση πετυχαίνει, κάνει 50 εκ. τζίρο με κέρδη 3 εκ. και οι μέτοχοι έχουν 1 εκ. μέρισμα…
Και εμάς θα μου πείτε τι μας νοιάζει; Εμείς κερδίσαμε; Ας το δούμε λίγο…

Προσλαμβάνει 200 υπαλλήλους. Ας υποθέσουμε ότι ήταν άνεργοι. Βρήκαν λοιπόν εργασία 200 συμπολίτες μας…πάμε παρακάτω…

Η επιχείρηση για να έχει προϊόν, αγοράζει από Έλληνες καλλιεργητές πληρώνοντας 30 εκ. τον χρόνο. Κάποιοι επεκτείνουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τη ζήτηση έχοντας έναν σίγουρο πελάτη. Κερδίζουν συνολικά 2 εκ. δίνοντας στο κράτος μισό εκατομμύριο φόρους, συν τα μεροκάματα στους εργάτες γης. Επίσης αγοράζει υπηρεσίες από διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες security, καθαρισμού, μεταφορικές, logistics κοκ προσφέροντας τζίρο και θέσεις εργασίας.

Η επιχείρηση πληρώνει κάθε χρόνο 1,7 εκ. στα ασφαλιστικά ταμεία, χρήματα που δεν υπήρχαν όσο οι εργαζόμενοι ήταν άνεργοι. Άρα πληρώθηκαν οι συντάξεις 125 συνταξιούχων. Πληρώνει 700 χιλ. φόρο εισοδήματος. Με το εισόδημα που απέκτησαν, οι εργαζόμενοι πληρώνουν 500 χιλ. φόρο και 800 χιλ. ΦΠΑ. Άρα πχ καλύψαμε τα έξοδα μάθησης 1.000 μαθητών…

Από τα 50 εκ. τζίρο, τα 20 εκ, τα εισπράττει η εταιρεία από εξαγωγές. Φέρνει «συνάλλαγμα» και αυξάνει ισόποσα το ΑΕΠ.
Συνολικά από τη δραστηριότητά της, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 100 εκ.
Άρα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 100 εκ., παραγωγοί εισέπραξαν 20 εκ., διάφορες εταιρείες 13 εκ., εργαζόμενοι 5 εκ. και το κράτος 4,7 εκ. Οι μέτοχοι κέρδισαν 1 εκ…

Τελικά μας νοιάζει ή δεν μας νοιάζει;
Μήπως θα ήταν προτιμότερο τους 200 να τους προσλάβουμε στο δημόσιο και να ψάχνουμε 5 εκ. τον χρόνο για να τους πληρώνουμε, 2 εκ. για να καλύψουμε κόστη συντάξεων και άλλα 2,7 εκ. για επιδόματα, υγεία και παιδεία; Για να απαλλαγούμε και από τους κεφαλαιοκράτες κερδοσκόπους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.