Η «σιωπηλή επανάσταση» της Κεραμέως

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Η «σιωπηλή επανάσταση» της Κεραμέως
Η εκδήλωση «4 χρόνια έργο για την Παιδεία», την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έγιναν από τη Νίκη Κεραμέως, μια από τις μακροβιότερες υπουργούς Παιδείας της μεταπολίτευσης, ήταν χαρακτηριστική της «μεγάλης σιωπηλής επανάστασης» για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός.
Και αυτό δεν το αντιλήφθηκαν μόνο οι παριστάμενοι, πρώην πρωθυπουργοί (Σαμαράς, Πικραμμένος, Παπαδήμος), υπουργοί, υφυπουργοί βουλευτές, ο Αρχιεπίσκοπος, δήμαρχοι, γενικοί γραμματείς, εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες, αλλά το έχουν ήδη διαπιστώσει και όλοι οι φορείς της Εκπαίδευσης, δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και γονείς, που είδαν αυτά τα χρόνια να συμβαίνουν πραγματικά κοσμογονικές αλλαγές, από τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία μέχρι τα ολοήμερα, τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία και τους 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, και από την επαγγελματική εκπαίδευση και τα εργαστήρια δεξιοτήτων μέχρι τα πανεπιστήμια.

ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να αναγνωρίσουμε ότι η παρουσίαση του έργου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στη διάρκεια της θητείας Κεραμέως αναδεικνύει κάτι ακόμα σημαντικό. Οτι το υπουργείο λογοδότησε στους πολίτες ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις, σε έναν εκτενή απολογισμό τετραετίας στην Παιδεία: υλοποιήθηκαν όλα όσα είχαν εξαγγελθεί και ακόμη περισσότερα. Κι αυτό σε αντιδιαστολή με τις ανέξοδες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν γίνονται πλέον πιστευτές από τους πολίτες.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την πρόοδο και την ευημερία ενός λαού και βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Από την άλλη, οι σχέσεις εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικής χτίζονται μέσα από την αξιοπιστία των λόγων και των έργων. Με δεδομένο ότι αυτές οι δύο αρχές πληρούνται στην περίπτωση της Παιδείας με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι το μέλλον της χώρας μπορεί να προδιαγράφεται ευοίωνο.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ που είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Τολμώ να πω ότι δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι, πράγματι, στην εκπαίδευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια συντελείται μία σιωπηλή επανάσταση. Μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες μιλούσαμε εδώ και δεκαετίες, επιτέλους υλοποιούνται. Σίγουρα μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: ναι, στον κεντρικό πυρήνα του προγράμματός μας για την εκπαίδευση, όπως ακριβώς τα παρουσιάσαμε πριν από τις εκλογές του 2019, τα είπαμε και τα κάνουμε πράξη. Ημασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

ΓΙΑ ΑΥΤΟ και η Νίκη Κεραμέως έχει κάθε δικαίωμα να υπόσχεται ότι «για την επόμενη τετραετία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη για ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω υλοποίηση και εμβάθυνση εμβληματικών μας δράσεων, όπως η αξιολόγηση και η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η υλοποίηση όλων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Παιδεία, οι καλύτερες απολαβές για τους εκπαιδευτικούς μας, η ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και πολλά άλλα».

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.