Η Ρωσία αποπειράθηκε να στρατολογήσει Τσέχους διπλωμάτες

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Τσεχίας στη Μόσχα κλήθηκε από τις ρωσικές αρχές να συνεργαστεί με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πριν απελαθεί από τη χώρα, ενώ ένας άλλος Τσέχος διπλωμάτης προσεγγίστηκε επίσης από τη Μόσχα. Και οι δύο αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

Η Μόσχα απέλασε τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Τσεχίας Τόμας Χαρτ την περασμένη Τετάρτη (13 Απριλίου) ως απάντηση στην απέλαση του Ρώσου ομολόγου του από την Τσεχική Δημοκρατία τον Μάρτιο.

Όπως ενημέρωσαν οι Deník N και Respekt, ο Χαρτ προσεγγίστηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στα τέλη Μαρτίου. Έλαβε ένα γράμμα που τον προσκαλούσε σε μια συνάντηση σε μια από τις λιγότερο συχνές τοποθεσίες της Μόσχας. Ωστόσο, δεν απάντησε στην πρόσκληση και ανέφερε το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Όπως ανέφεραν τσεχικά μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσε να ήταν πρόκληση από τις ρωσικές αρχές ή απόπειρα ψυχολογικής πίεσης στις τσέχικες διπλωματικές υπηρεσίες

Μαζί με τον Χαρτ, προσεγγίστηκε ένας άλλος Τσέχος διπλωμάτης. Ένας άγνωστος άνδρας είπε σε Τσέχο διπλωμάτη ότι θα την απελάσουν από τη Ρωσία αν δεν συνεργαζόταν. Η διπλωμάτης αντιμετώπισε επίσης την απειλή ότι οι Ρώσοι γνώριζαν την οικογένειά της.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρωσίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

Στα τέλη Μαρτίου, Τσέχοι διπλωμάτες στη Μόσχα αντιμετώπισαν σοβαρή παρενόχληση, μετά την οποία το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Πράγα για να διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη συμπεριφορά των αρχών στη Μόσχα.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Ρώσος πρεσβευτής απελάθηκε από την Τσεχική Δημοκρατία καθώς εργαζόταν υπό διπλωματική κάλυψη για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει τον αναπληρωτή πρέσβη της Τσεχίας.

Όπως ενημέρωσε το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών, αυτή τη στιγμή εργάζονται έξι διπλωμάτες στη ρωσική πρεσβεία στην Πράγα. Η τσεχική πρεσβεία στη Μόσχα απασχολεί 17 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επηρεάστηκαν σοβαρά από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της Τσεχίας που προκλήθηκαν το 2014 από Ρώσους πράκτορες.

Από Aneta Zachová | EURACTIV.cz

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.