«Η Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση», το βιβλίο του Αλέξανδρου Κριτσίκη

Μόλις κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το σύγγραμμα του Αλέξανδρου Κριτσίκη Δικηγόρου, που διαπραγματεύεται μία από τις πιο ιδιότυπες, καινοτόμες αλλά και ιδιόμορφες μορφές εμπορικών επιχειρήσεων τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις του ν. 4430/2016.

Το σύγγραμμα έχει ως αντικείμενο μελέτης την έρευνα και τη μελέτη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Προσεγγίζεται η Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση, εξετάζεται, πως ο θεσμός αυτός ως μορφή οικονομικής δραστηριότητας ανεξάρτητα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση απέναντι στα προβλήματα και την κρίση που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση των οικονομικών σχέσεων σήμερα. 

Προσδιορίζεται ειδικότερα η εμφάνιση και τα αίτια του συνεταιρισμού στην Ευρώπη. Αναλύεται και προσδιορίζεται,  πως η δομή της βιομηχανικής κοινωνίας οδήγησε στη γέννηση του συνεταιρισμού. Οι νέες κοινωνικές συνθήκες ιδίως στις χώρες, που γνώρισαν τη βιομηχανική ολοκλήρωση όπως την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία προκάλεσαν προβληματισμούς για την αντιμετώπιση των νέων κοινωνικών ζητημάτων όπως πχ την οικονομική καχεξία, την ανεργία, τις χαμηλές αμοιβές και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, διατροφής, κατοικίας, που επικρατούσαν κατά τον 19ο αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Αναπτύσσονται οι βασικές θεωρίες του συνεταιρισμού και προσδιορίζονται οι πρόδρομοι του σύγχρονου συνεταιρισμού, οι ιδέες τους και η εμφάνιση των πρώτων συνεταιριστικών ομάδων στην Αγγλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Αναπτύσσονται διεξοδικά οι βασικοί πρόδρομοι του συνεταιρισμού και αναλύονται οι θεωρίες τους. 

Στη συνέχεια αναλύεται ανιχνεύεται η φύση του δικαίου ως κοινωνικό φαινόμενο, η συμβολή του δικαίου στην οργάνωση και συγκρότηση του κοινωνικού συνόλου και η σχέση του δικαίου με τα λοιπά κοινωνικά φαινόμενα και συγκεκριμένα με την πολιτική, την ιδεολογία και την οικονομία. Αναλύονται οι σχέσεις του συνεταιριστικού δικαίου με την οικονομία, προσδιορίζονται οι διαστάσεις και οι συνέπειες του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης ως οικονομικό φαινόμενου, και η αλληλεπίδραση του με τον συνεταιρισμό. Προσδιορίζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποίησης και των οικονομικών σχέσεων σήμερα, τα οποία γέννησαν τεράστιες ανισότητες και επέφεραν φτωχοποίηση του πληθυσμού. 

Εν συνεχεία στο σύγγραμμα προσδιορίζεται η σχέση του συνεταιριστικού δικαίου με την πολιτική. Προσδιορίζονται οι ειδικότεροι εκείνοι παράγοντες οι οποίοι διαπλέκονται με την πολιτική και την εξουσία και οδηγούν στην επιλογή της συγκεκριμένης νομοθετικής επιλογής. Για το σκοπό αυτό εκτίθενται ενδεικτικά αποσπάσματα από Πρακτικά Βουλής και Αιτιολογικές Εκθέσεις που επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα αυτά. Επιχειρείται ο προσδιορισμός της έννοιας της κοινωνικής οικονομίας σύμφωνα με τον νόμο 4430/2016, οι μορφές και οι εκφάνσεις της, καθώς και ο ρόλος, που καλείται να διαδραματίσει η κοινωνική οικονομία με όχημα τη θέσπιση του ως άνω νόμου. 

Προσεγγίζεται στα πλαίσια της σχέσης του συνεταιριστικού δικαίου με την ιδεολογία ο τρόπος με τον οποίο το συνεταιριστικό δίκαιο εκφράζει τις ιδεολογικές αρχές και αξίες της έννοιας του συνεταιρισμού, ενώ προσδιορίζεται η συνεταιριστική ταυτότητα, οι συνεταιριστικές αρχές και αξίες, και το πως αυτές ενσαρκώνονται στο  θεσμικό πλαίσιο. 

Επιχειρείται η εξέταση της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρηση ως αντικείμενο Δικαίου. Προσεγγίζονται και αναλύονται οι πηγές του συνεταιριστικού δικαίου, ενώ ανιχνεύεται η εφαρμογή του νόμου μέσα από μια εμπειρική έρευνα, που αποδεικνύουν την δυναμική του θεσμού.

Τέλος στις συμπερασματικές παρατηρήσεις επιχειρείται ένα γενικό συμπέρασμα για τον ρόλο των Κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη σημερινή εποχή της κρίσης της παγκοσμιοποίησης.

Το βιβλίο διατίθεται από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Καλοτάξιδο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.