Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: Ας μην είμαστε υπερβολικοί

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Η χώρα μας εισήλθε στο καθεστώς των μνημονίων τον Απρίλιο του 2010 , όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώσε την σχετική απόφαση. Ήταν μια αναμενόμενη απόφαση καθώς οι αγορές είχαν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας και άρα αθέτησης πληρωμών ήταν ορατός .Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας μας που ενέτεινε αυτή την ανησυχία. ,ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θα πέσει στο γκρεμό .

Η χρηματοδότηση ήταν γενναία και διακρινόταν από την αρχή της αιρεσιμότητας , δηλαδή πρώτα η Ελλάδα έπρεπε να κάνει τα απαιτούμενα και ύστερα να εκταμιεύεται η βοήθεια. Γι αυτό είχαμε το φαινόμενο αξιωματούχους της τότε Τρόικας να κουνούν το δάχτυλο στους ιθύνοντες για τις αναγκαίες αλλαγές. Και πράγματι το ίσιωμα ήταν μεγάλο για την ελληνική οικονομία , εννοώντας την διαδικασία κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχασε ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της και οι Έλληνες μεγάλο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος τους . Ως εκ τούτου η κατανάλωση μειώθηκε , η ιδιωτική επένδυση ανύπαρκτη , η φορολογία αυξήθηκε , οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν.Η οικονομία έπεσε σε παγίδα ρευστότητας τα πρώτα χρόνια του μνημονίου , καθώς ενώ τα επιτόκια των τραπεζών ήταν μικρά , κανείς δεν δανειζόταν για επένδυση λόγω του ότι είχε μειωθεί δραστικά το εισόδημα . Αυτό που συνέβη το λέμε στην αργκό εσωτερική υποτίμηση , δηλαδή ηθελημένη μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων με παράλληλο απότοκο την μείωση των τιμών στην αγορά .

Η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα για την έξοδο στις αγορές . Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια κατάσταση που είναι θετική αλλά ενέχει και κινδύνους :

  1. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μετά την έξοδο θα είναι γύρω στο 4% με προοπτική να αποκλιμακώθούν στο μέλλον .
  2. Η χώρα δίνει την εντύπωση ότι ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών και διαφεύγει του οικονομικού απομονωτισμού
  3. Υπάρχει δυνατότητα πιο διευκολυντικής οικονομικής πολιτικής , που σίγουρα δε θα είναι χωρίς όρια
  4. Τα μέτρα για περικοπές των συντάξεων έχουν ήδη ψηφισθεί και αφορούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού , κάτι που θα εντείνει την ύφεση στο μέλλον -ενώ θα βγούμε στις αγορές.

Έπειτα , η έξοδος στις αγορές δεν είναι μόνο επιτυχία μιας κυβέρνησης . Αξίζει να τονισθεί ο σωστός χειρισμός της κυβέρνησης Σαμαρά με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13 % και του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση , οι αγορές σκέφτονται το κέρδος τους . Όταν ο κίνδυνος είναι μεγάλος, οι αγορές αναζητούν ασφαλεια σε ένα μεγαλύτερο επιτόκιο , ώστε να ισορροπήσουν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών από το Κράτος . Αν δουν σταθερότητα και ασφάλεια μειώνεται το επιτόκιο δηλαδή το κόστος δανεισμού της Χώρας και η Χώρα μπορεί να δανεισθεί με μικρότερο τόκο.

Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Η έξοδος στις αγορές μπορεί να οδηγήσει και σε αρνητικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα ,αν αξιοποιηθεί για μικροπολιτικά οφέλη χωρίς σχέδιο και υπευθυνότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.