Η απογραφή και το μπάχαλο στους εκλογικούς καταλόγους

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η τελευταία απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αλλάζει την κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες. Πέντε κερδίζουν και εννιά χάνουν. Μάλιστα, η Θεσπρωτία και η Καστοριά προστίθενται στις μονοεδρικές. Προφανώς και θα υπάρξουν καραμπόλες, αλλά και καρδιοχτύπια για αρκετούς βουλευτές όλων των κομμάτων.

ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, κάτι ακόμα που αξίζει να διερευνηθεί στα αποτελέσματα της απογραφής και έχει σχέση με το πόσοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Γιατί εδώ και αρκετές δεκαετίες τα νούμερα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.816.286 και ο νόμιμος 9.904.286. Τώρα, με την τελευταία απογραφή, ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 10.432.481 και ο νόμιμος σε 9.716.889. Στις εκλογές του 2019 υπήρχαν 9.984.934 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

ΟΙ αριθμοί δεν βγαίνουν. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι ανήλικοι έως 17 ετών είναι τουλάχιστον 1,6 με 1,7 εκατομμύρια, καθώς μόνο στα σχολεία φοιτούν περίπου 1,2 εκατομμύρια μαθητές, τότε οι ενήλικες θα έπρεπε να είναι κάτω από 9 εκατομμύρια. Ακόμα κι αν προσθέσει κανείς σε αυτούς τους 300.000-400.000 που έφυγαν από τη χώρα μας στα χρόνια των Μνημονίων, οι εγγεγραμμένοι με το ζόρι θα έφταναν στα 9 εκατομμύρια.

ΘΑ πει κανείς και τι μας νοιάζει. Σημασία έχει πόσοι ψηφίζουν. Σωστά, αλλά εδώ υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Στις εκλογές του 2019 ψήφισαν 5.769.644 πολίτες και η συμμετοχή υπολογίστηκε στο 57,78%. Αν η βάση υπολογισμού είναι λάθος και είναι κατά 1,5 ή 2 εκατομμύρια μικρότερη, τότε η συμμετοχή φτάνει, ίσως και ξεπερνάει το 70%.

ΕΠΕΙΔΗ γίνεται πολλή κουβέντα τα τελευταία χρόνια γύρω από την αποχή στις εκλογές. Πως ψηφίζει μόνο ο ένας στους δύο Ελληνες. Πως υπάρχει αποστροφή στο πολιτικό σύστημα. Κάποια στιγμή πρέπει το κράτος να γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Πρέπει να γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους. Πρέπει να υπάρχει online σύνδεση με τα υπόλοιπα μητρώα του Δημοσίου.

ΕΤΣΙ, θα υπάρχει και ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι ψηφίζουν. Ποια είναι η συμμετοχή και η αποχή στις κάλπες. Δεν θα βγαίνουν αυθαίρετα συμπεράσματα για το πόσο ενδιαφέρονται οι πολίτες για την πορεία της χώρας.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.