Γιατί ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μία επισήμανση με κάποια σημασία, σε ό,τι αφορά το παρατεινόμενο μυστήριο με την ημερομηνία των εκλογών: Λησμονούμε μέσα στην νεοελληνική μας ελαφρότητα, ότι κατά το Σύνταγμα οι πρόωρες εκλογές είναι κάτι έκτακτο και νοούνται μόνο υπό σχετικά αυστηρές προϋποθέσεις, π.χ. την πολιτική διευθέτηση κάποιου εθνικού θέματος, την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή/και της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, κ.ά.

Το ότι αυτά σπανίως τηρούνται είναι ένα άλλο ζήτημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί απλώς να ανακοινώσει μία ημερομηνία εκλογών, π.χ. σε δύο, τρεις, ή τέσσερις μήνες από σήμερα, εφόσον δεν θα πάει στην εξάντληση της συνταγματικής του θητείας.

Η ανακοίνωση δηλαδή της ημερομηνίας των εκλογών θα (πρέπει να) σημάνει και την προκήρυξη τους και τη διάλυση της Βουλής και όλα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα, που έχει δυστυχώς πολλά περιθώρια ξεχειλώματος.

Θα πει κάποιος ότι αυτά είναι λεπτομέρειες. Δεν είναι όμως και εφόσον θέλουμε να έχουμε μία εικόνα για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, η απάντηση ίσως και να έρχεται από την Τουρκία.

Η επίσπευση των προεδρικών εκλογών εκεί και ο ορισμός τους για την 14η Μαΐου, οδηγεί πολιτικά στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης στην εκτίμηση ότι «μέχρι τότε λογικά θα πρέπει να έχει λήξει και η δική μας εκκρεμότητα»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.