Δυο χρόνια μαθήματα μουσικής μπορούν να ενισχύσουν την εγκεφαλική δύναμη του παιδιού σας!
Γράφει η Βίκυ Δασκαλάκη, Ψυχολόγος, Πτυχ. Παντείου, Msc Neuropsychology- PhD UK
Οι γονείς συχνά ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αναλάβουν ένα όργανο με την ελπίδα ότι η δραστηριότητα μετά το σχολείο θα ενισχύσει την επίδοση στο σχολείο.
Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ εκπαίδευσης μουσικής και γνωστικών δεξιοτήτων στα παιδιά, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν υπερβολικά καθοριστικά στο παρελθόν.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αλλάξουν μερικά μυαλά, καθώς δείχνει ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την εγκεφαλική δύναμη του παιδιού.
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη πενταετής μελέτη που πραγματοποιήθηκε από νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Μ. Βρεατανίας εξέτασε τον αντίκτυπο της μουσικής διδασκαλίας στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.
Τα αποτελέσματα, μαζί με τα αρχικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, υποδηλώνουν ότι μόλις δύο χρόνια μουσικής κατάρτισης μπορούν να ενισχύσουν την εγκεφαλική δύναμη ενός παιδιού σε περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για τη λήψη αποφάσεων, δίνοντάς τους την ικανότητα να εστιάζουν την προσοχή και να εμποδίζουν τις παρορμήσεις!
Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, η μουσική διδασκαλία αλλάζει τόσο την ουσία που φέρει τα σήματα, όσο και την ουσία η οποία επεξεργάζεται τις πληροφορίες στον εγκέφαλο ενός παιδιού.
“Υπάρχει μια μακρά υποψία ότι η πρακτική της μουσικής έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Αλλά αυτή η μελέτη αποδεικνύει πειστικά ότι το αποτέλεσμα είναι πράγματι αληθινό!
Πράγματι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έλαβαν μουσική διδασκαλία είχαν περισσότερη λεπτότητα και όγκο σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου σε σύγκριση με τους συνομηλίκους που δεν έλαβαν μαθήματα μουσικής… ποτέ..
“Έχουμε τεκμηριωμένες διαχρονικές αλλαγές στους εγκεφάλους των παιδιών που λαμβάνουν μουσική διδασκαλία που διαφέρουν από τις τυπικές αλλαγές στον εγκέφαλο που θα είχαν αναπτυχθεί τα παιδιά αυτής της ηλικίας” Τα ευρήματά ερευνών δείχνουν ότι η μουσική εκπαίδευση είναι μια ισχυρή παρέμβαση που θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να ωριμάσουν συναισθηματικά και διανοητικά. Η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στην εκπαυδευσής τους και τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας αυτής έχουν αντύκτυπο στην ενήλικη ζωή.
Το έργο αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τους γονείς που σκέφτονται μαθήματα πιάνου ή κάποιου μουσικού οργάνου για το παιδί τους, αλλά και για τους υπεύθυνους στη χάραξη πολιτικής, καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία η χρηματοδότηση προγραμμάτων δημόσιας σχολικής μουσικής έχει μειωθεί ή σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ήδη ανύπαρκτη. Η γνώση μουσικού οργάνου μπορεί να αντισταθμίσει κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην ανάπτυξη των παιδιών, τελικά. Οπότε αξίζει τον κόπο και είναι ουσιαστικά μία πάρα πολύ καλή ιδέα.
Η επιστήμη λοιπόν υποδεικνύει μαθήματα μουσικής, επιταχύνοντας την ωριμότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την υγιή επεξεργασία, την ανάπτυξη γλωσσών, λόγου και τις δεξιότητες ανάγνωσης. Έτσι, ενώ ο ήχος ενός παιδιού που εξασκεί το κλαρίνο μπορεί να μην είναι το ”μουσικό ταλέντο” στα αυτιά των γονιών, θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το θεμέλιο για ένα μέλλον πολύ καλύτερο και αισιόδοξο!