Διπλωματικές κινήσεις Blitzkrieg από τη νέα Κυβέρνηση

Γράφει ο Γιάννης Πήλιουρας, Διεθνολόγος

Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας χαρακτηρίζεται από κάποιες σταθερές. Τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας επιβάλλουν στην εκάστοτε κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα τις σχέσεις της με τους συμμάχους και τους γεωπολιτικούς της αντιπάλους. Η θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης στην εξουσία σημαδεύτηκε με τραύματα στο εθνικό γόητρο και τα συμφέροντα της χώρας, δημιουργώντας την ανάγκη επανάκτησης της χαμένης θέσης και του χώρου που αφέθηκε κενός. Αυτή η ανάγκη οδήγησε τον Πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό Εξωτερικών να λειτουργήσουν με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο προς την κατεύθυνση που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Σκληρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ήταν σαφής και ιδιαιτέρως σκληρή, δείχνοντας τις προθέσεις της με το καλημέρα. Τα δείγματα γραφής και ύφους του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια δημιούργησαν αντιδράσεις στη γείτονα με χαρακτηριστική απάντηση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ “Αν ο νέος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίσει με αυτό το ύφος τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά” ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μίλησε για “κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης”.

Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από χρόνια που η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει την συγκρουσιακή λογική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε τη συμβιβαστική οδό αφήνοντας περιθώρια μεγάλων αλλαγών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που προμήνυαν και αντίστοιχες ελληνικές υποχωρήσεις. Η καταστροφική για την Ελλάδα διαχείριση της επίσκεψης Ερντογάν και η ουσιαστική υποχώρηση στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που ζητούσαν άσυλο, δημιούργησαν μια ετεροβαρή κατάσταση με απρόβλεπτες μελλοντικές εξελίξεις.

Η αναγνώριση του Γκουαϊδό

Η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αντιταχθεί στην απόφαση της Ε.Ε. για την αναγνώριση του μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, κου Γκουαϊδό, μετέτρεψε τη χώρα μας σε ιδεολογικό προγεφύρωμα ολοκληρωτικών καθεστώτων που αντιδρούν στις επιλογές της Δύσης. Η ζημιά στο κύρος και την σταθερή προσήλωση της χώρας στις επιλογές της Ε.Ε. και της Δύσης λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα είναι σημαντική.

Η πράξη αναγνώρισης από τη νέα ελληνική Κυβέρνηση, σηματοδότησε την επαναφορά της Ελλάδας στην τροχιά του σκληρού πυρήνα της Δύσης. Η επιστροφή της κανονικότητας αν θα μπορούσαμε να τη μεταφράσουμε με άλλα λόγια.

Άμεση Επίσκεψη στις ΗΠΑ

Η βαρύτητα και η σημασία που δίνει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ φάνηκε και από τον τρόπο με τον οποίο έκανε σαφή την προτεραιότητα της η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η επιλογή του Ν. Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών και η άμεση μετάβαση του στις ΗΠΑ έδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η νέα κυβέρνηση έχει επιλέξει στρατόπεδο. Αυτή η κίνηση μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τα κανάλια επικοινωνίας των υπολοίπων χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ανατολ. Μεσογείου που παρακολουθούν στενά τις πρώτες ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Η αναζήτηση μιας κοινής γραμμής στο θέμα της Τουρκίας μεταξύ των δυο χωρών και η προσπάθεια εκμετάλλευσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Τουρκίας προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ο άμεσος συνομιλητής της υπερδύναμης στην περιοχή, είναι κινήσεις ουσίας για τη νέα εποχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι προκλήσεις και οι νάρκες για την Ελλάδα

Είναι περίπου αυτονόητο ότι το επόμενο διάστημα η ελληνική εξωτερική πολιτική θα κληθεί να αντιμετωπίσει με έναν ολοκληρωμένο τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις όσο η αντιπαράθεση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση συνεχιστεί αμείωτη. Η ανάγκη ενός νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής μετά την αποτυχία του δόγματος “εξημέρωση του θηρίου” που ακολουθήθηκε στο παρελθόν αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα στη νέα εποχή.

Η συμφωνία με τα Σκόπια που κόστισε πολιτικά στην προηγούμενη κυβέρνηση είναι μια νάρκη που το επόμενο διάστημα καλείται να χειριστεί με επιδεξιότητα η ελληνική Κυβέρνηση. Ήδη οι πρώτες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων δείχνουν μια φοβικότητα.

Παράλληλα, δεν πρέπει να υποτιμάται τυχόν έκτακτο γεγονός είτε στο μέτωπο της αντιπαράθεσης Ιράν-ΗΠΑ είτε ένα θερμό επεισόδιο στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.