Η δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική λειτουργία, κύριε Πρωθυπουργέ
Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας
Η ελληνική δικαιοσύνη συγκροτείται από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από την Εθνική Σχολή Δικαστών , με έργο την απονομή της δικαιοσύνης. Οι Δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, που συνδέεται με την αμεροληψία που προσιδιάζει με το λειτούργημά τους .
Ενώ η εκτελεστική εξουσία στοχεύει στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος , η δικαστική ασχολείται με την πραγμάτωση του δικαίου στην πολιτεία, δεσμεύεται από τους νόμους και επιβάλλεται να είναι ανεξάρτητη και αμέτοχη, στο πολιτικό παιχνίδι , αφού οι δικαστές πρέπει να έχουν ψυχολογία ανεξάρτητη από πολιτικά κόστη και πιέσεις. Η αυστηρή πυραμιδοειδής οργάνωση δεν απαντάται στην δικαστική λειτουργία καθώς οι δικαστές έχουν ως γνώμονα την συνείδηση τους και το Νόμο.
Ο κάθε πολίτης δικαιούται τον νόμιμο δικαστή του , δικαιούται δικαστική ακρόαση , που απορρέει από την αρχή της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η παροχή δικαστικής προστασίας λαμβάνει χώρα ύστερα από αίτημα του πολίτη ή αυτεπάγγελτα , όταν προβλέπεται. Η δικαστική προστασία παρέχεται από τα δικαστήρια τα τακτικά που είναι είτε πολιτικά , είτε διοικητικά είτε ποινικά.
Οι αποφάσεις των δικαστηρίων εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού και η νομιμοποίηση των δικαστηρίων πηγάζει από το κοινό περί δικαίου αίσθημα που διακατέχει τον ελληνικό λαό. Είναι δε αιτιολογημένες οι αποφάσεις, με δημοσίευση της γνώμης της μειοψηφίας.
Σήμερα, η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από γνώμη της διάσκεψης των Προέδρων. Ο Ν. 3841/2010 δεν έλυσε το πρόβλημα . Η ηγεσία της δικαιοσύνης θα άγεται
και φέρεται , όσο δεν αλλάζει το άρθρο 90 παρ 5, σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση. Οι ωμές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη αποτελούν καταστρατήγηση του Συντάγματος και ναρκοθετούν την ίδια την αξιοπιστία των δικαστών.
Η δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική λειτουργία, κύριε Πρωθυπουργέ.