Διάστημα και ενεργειακοί πόροι

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Η απρόκλητη και πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, διεθνοπολιτικής ηθικής και ανθρωπισμού εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και ο άγριος πόλεμος που μαίνεται μέχρι σήμερα προκάλεσε μία ακόμα ενεργειακή κρίση που ενδεχομένως να αποδειχτεί χειρότερη και με πολύ μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια αλλά και επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τις αντίστοιχες της δεκαετίας του 1970. Άνοιξε εκ νέου τον διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της ανθρωπότητας.

Υπάρχουν άραγε ενεργειακοί πόροι στο διάστημα ακόμα και σε κοντινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που μπορούν σε βάθος χρόνου να αξιοποιηθούν από την ανθρωπότητα;

 

Από την εποχή ακόμα της απώτατης αρχαιότητας το διττό ερώτημα αν υπάρχει εξωγήινη ζωή ή αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν τροφοδοτεί την επιστημονική έρευνα και ταυτόχρονα εξάπτει την λογοτεχνική φαντασία.

Στις μέρες μας η αναζήτηση ζωής και κυρίως νοήμονος ζωής σε άλλους πλανήτες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και εστιάζεται κυρίως σου εξωπλανήτες, δηλαδή σε δορυφόρους μεγάλων πλανητών που οι ατμοσφαιρικές συνθήκες τους μοιάζουν με της Γης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων ο αριθμός των εξωπλανητών αγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες πολλοί από αυτούς να φιλοξενούν ζωή.

Παράλληλα η διεθνής επιστημονική κοινότητα αλλά και διεθνείς οργανισμοί επικεντρώνουν τις έρευνες στο ηλιακό μας σύστημα και σε δύο νευραλγικής σημασίας δορυφόρους, τον Τιτάνα δορυφόρο του Κρόνου και την Ευρώπη, δορυφόρο του Δία κυρίως λόγω του εντοπισμού τεράστιων ωκεανών κάτω από τα στρώματα πάγου που καλύπτουν τις επιφάνειες και των δύο διαστημικών σωμάτων.

Όλες οι επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν στο ότι η περεταίρω μελέτη του Τιτάνα είναι απολύτως απαραίτητη ειδικά μετά τον εντοπισμό τεράστιων σε έκταση αλλά και βάθος ωκεανών κάτω από συμπαγή στρώματα πάγου που καλύπτουν την επιφάνεια του.

Ήδη από το 1997 η ΝΑSA σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ΑSA και την ιταλική ΑSI εκτόξευσαν το διαστημικό σκάφος Κάσινι-Χόικενς (Cassini-Huygens) που έφθασε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου το 2004 και συλλέγει πληροφορίες τόσο για τον Κρόνο όσο και για τον Τιτάνα καταλήγοντας στο ασφαλές πλέον συμπέρασμα πως στο εσωτερικό του Τιτάνα υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός που είναι οριακά μεγαλύτερος από την θαλάσσια έκταση της γης αλλά αντί για νερού περιέχει υδρογονάνθρακες.

Πέρα από την ισχυρή πιθανότητα ύπαρξης μικροοργανισμών σ αυτούς η επιστημονική κοινότητα επίγειται να εξεταστεί μία ακόμα σημαντικότερη παράμετρος, οι υδρογονάνθρακες που υπολογίζεται πως είναι 40 φορές μεγαλύτεροι σε όγκο από όλα τα γνωστά ενεργειακά αποθέματα της γης, αλλά και τα ερωτήματα πως θα μεταβούν εκεί άνθρωποι; Σε ποιο χρόνο; Και κυρίως πως θα καταστούν αξιοποιήσιμα για την ανθρωπότητα αυτά τα αποθέματα.

Είναι γεγονός πως η ενέργεια αποτελεί το υψηλό διακύβευμα των οικονομικών, γεωπολιτικών και στρατιωτικών συγκρούσεων στην πορεία της ιστορίας, στην εποχή μας αλλά και του μέλλοντος.

Εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι αν ο Τιτάνας και ευρύτερα ο διαστημικός χώρος θα αποτελέσει τον μεγάλο ενεργειακό τροφοδότη της γης και φυσικά αν μέχρι την εποχή εκείνη η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να αξιοποιεί υδρογονάνθρακες ή θα έχει μεγιστοποιήσει την απόδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.